Avocatul Poporului ia partea Guvernului. Lege aprobată în Parlament, atacată la CCR

Avocatul Poporului, Renate Weber, contesta la Curtea Constituţională a României (CCR) mai multe articole din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În opinia acestuia, actul normativ încalcă principiul separației puterilor în stat, stabilit prin art. 1 alin. (4) din Constituţie.

Avocatul Poporului susține că prin aprobarea de către Parlament a unei Hotărâri a Guvernului care instituie starea de alertă se aduce atingere principiului separaţiei puterilor în stat, deoarece o asemenea intervenţie a puterii legiuitoare în activitatea puterii executive nu are o consacrare constituţională.

Potrivit instituției reprezentată de Renate Weber, Prin Legea nr. 55/2020, Parlamentul a eliminat Hotărârea de Guvern privind instituirea stării de alertă din sfera actelor administrative normative supuse controlului judecătoresc în contencios administrativ, incluzând-o în sfera excepţiilor reglementate de art. 126 alin. (6) din Constituţie şi anume actele care vizează raporturile cu Parlamentul.

„Având în vedere aceste elemente, apreciem că intervenția Parlamentului asupra unui act exclusiv al Guvernului, emis tocmai în aplicarea unui act normativ primar este de natură să înfrângă principiul separației și echilibrului puterilor în stat. (…) observăm că, de fapt, Parlamentul acționează în sfera de competență a autorității executive, singura autoritate publică cu atribuții în organizarea exxecutării legilor prin adoptarea actelor cu caracter administrativ”, se arată în comunicatul emis de Avocatul Poporului.

Potrivit instituției, Parlamentul nu își poate exercita competența de autoritate legislativă în mod discreționar, oricând și în orice condiții, adoptând legi prin care să-și creeze un cadru legal care să-I permită să aducă atingere atributelor constituționale care aparțin în exclusivitate altor puteri ale statului.

Critica de neconstituţionalitate se referă şi la încălcarea dispozițiilor constituționale care stabilesc relațiile dintre Parlament și Guvern. Avocatul Poporului consideră că prin introducerea unei noi forme de control parlamentar asupra actelor Guvernului", Parlamentul a convertit natura juridică tradiţională de act administrativ normativ a hotărârii de Guvern într-un document politic ce vizează exclusiv raportul constituţional dintre Parlament şi Guvern.

„O altă critică de neconstituţionalitate se referă la trimiterile din cuprinsul legii la norme legale inexistente în fondul activ al legislaţiei (art. 65, art. 66, art. 67). Astfel, prevederile adoptate în acest mod, şi anume prin trimitere la norme legale inexistente, aduc atingere dispoziţiilor art. 1 alin. (5) din Constituţie, în privinţa clarităţii şi previzibilităţii legii”, a adăugat Avocatul Poporului, potrivit comunicatului de presă.

Probleme legate de constituționalitatea legii adoptate de Parlament pentru aprobarea Hotărârii de Guvern prin care s-a instituit starea de alertă au fost ridicate de mai mulţi parlamentari. Senatorul PNL Daniel Fenechiu precum și deputatul Victor Ponta au atras atenția că o HG nu se încuviinţează în Parlament.

comunicat avocatul poporului