Avocatul lui Plahotniuc nu scapă de controlul averii. BMW-ul de lux le-a furat ochii inspectorilor

Sursa foto: moldova.europalibera.org

Republica Moldova. Judecătorii instanței de fond nu au admis cererea avocatului lui Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac. Acesta solicită anularea deciziei Autorității Naționale de Integritate (ANI). Instituția a dispus inițierea controlului averii sale, după ce au fost sesizați despre mașina sa de lux, un BMW X5. Uniunea Avocaților declară că ar fi vorba despre persecutare, unii avocați fiind „identificați cu clienții lor”.

BMW X5, motiv pentru controlul averii

ANI declară că a fost obligată să inițieze controlul în urma unei sesizări.

„În anul 2021, avocatul a dobândit dreptul de folosință asupra autoturismului de model BMW X5, fabricat în anul 2020. Valoarea este de 77 000 euro. Datele din declarațiile de avere trezesc suspiciuni privind existența diferenței substanțiale între avere și veniturile obținute în aceeași perioadă”, se arată în actul de inițiere.

Nefiind de acord cu actul prin care s-a dispus inițierea controlului, Lucian Rogac a acționat ANI în judecată. Instanța de fond a considerat însă că cererea nu poate fi admisă.

„Procesul-verbal de inițiere a controlului (…) va putea fi contestat de către acesta doar concomitent cu actul administrativ individual, cu care, eventual, se va finaliza procedura administrativă în cazul dat”, se arată în decizia magistratului Gheorghe Mîțu.

Sursa foto: bizlaw.md

Uniunea Avocaților, solidară cu apărătorul

La momentul inițierii controlului, Uniunea Avocaților și-a exprimat îngrijorarea, catalogând actul ANI ca fiind unul arbitrar.

„Acțiunile arbitrare sunt manifestate prin efectuarea unui control repetat. În privința fiecărui avocat vizat, anterior, cel puțin de două ori au fost efectuate verificări a averii și a intereselor personale. NU s-a constatat încălcarea de către avocații vizați a regimului juridic al declarării averii și intereselor personale”, se arată într-un comunicat UAM.

UAM menționează că apărătorii ar fi persecutați din motivul că reprezintă în instanță în privința cărora sunt aplicate măsuri restrictive internaționale.

„Considerăm că avocații sunt persecutați pentru că sunt identificați cu clienții lor sau cauzelor clienților lor”, se mai arată în comunicat.