Avocatul Gheorghe Piperea îi conturează procurorului General, Bogdan Licu, strategia pe care trebuie să o urmeze pentru a obține anularea adopției Sorinei.
Jurnaliștii de la Lumea Justiției notează că avocatul Gheorghe Piperea face apel nu doar la Procurorul General, ci și la Autoritatea Tutelară de la domiciliul inițial al copilului, precum și la ONG-urile care se ocupă de protecția copiilor, că să solicite în instanța anularea adopției, întrucât sunt incidente două cazuri stipulate în Codul civil. Este vorba despre adopția făcută din alte motive decât cele emoționale (art. 456), precum și despărțirea Sorinei de fratele ei biologic (art. 480).
„Sfat pentru Procurorul General al României, pentru Autoritatea Tutelară de la domiciliul inițial al copilului și pentru ONG-urile interesate de protecția copiilor:
Solicitați anularea adopției Sorinei, în baza art. 480 alin.1 Cciv, dacă sunt probe din care să rezulte fictivitatea adopției sau dacă sunt probe care demonstrează că, la luarea deciziei de adopție de către Curtea de Apel Craiova, condițiile de fond au fost încălcate.
O adopție poate fi declarată fictivă dacă se probează că a fost făcută din alte motive decât cele emoționale, firești, adică, în cazul în care adoptatorii NU și-au dorit realmente un copil căruia să îi fie părinți ci, mai degrabă, o notorietate de buni samariteni.
O adopție poate fi declarată nulă și dacă doi frați biologici au fost despărțiți prin intermediul adopției, fără a există o proba a faptului că o astfel de despărțire a fost în interesul superior al copilului.
Din art. 456 Cciv rezultă că frații sunt adoptați împreună, cu excepția cazului în care adopția unuia singur ar fi interesul superior al copilului adoptat (notă: legiuitorul român a fost cinic atunci când a omis situația fratelui biologic neadoptat și interesele superioare ale acestuia). Din câte înțeleg, Sorina avea un frate biologic. De asemenea, din câte înțeleg, Curtea de Apel Craiova, când a întors cu 180 de grade soluția Tribunalului, de respingere a adopției, nu a analizat deloc această situație de fapt, despărțind frații, fără a analiză dacă ACEASTĂ legătură biologică poate fi ruptă pe temeiul inresului superior al copilului.
Tot ce a fost făcut până acum de către Ministerul Public a fost greșit. Cererea de revizuire formulată era vădit inadmisibilă. Cererea de ordonanță președințială de interzicere temporară a părăsirii țării de către copilul adoptat rămâne fără obiect, întrucât cererea de revizuire a fost respinsă. Poate că, de dată asta, Ministerul Public chiar va lua în serios această speță complicată, puternic încărcată emoțional.
ONG-urile de protecția copilului și chiar comentatorii de pe Facebook ar putea să abandoneze poziția ipocrită de până acum și să acționeze.
La rândul sau, Autoritatea Tutelară, organism de stat care are obligația să se intereseze de soarta copilului chiar și după adopție, mai ales în cazul unei adopții controverstate, ar putea formulă acțiune în anulare și, în plus, ar putea verifică, retroactiv, modalitatea în care s-a ocupat de acest caz Direcția de Protecție a Copilului. Poate descoperă și elemente penale care să ducă la o motivație suplimentară a cererii de anulare a adopției.
În caz contrar, toți cei de mai sus ar face bine să tacă, în stilul președintelui Iohannis”, a scris avocatul Gheorghe Piperea pe Facebook