Avocații Arhiepiscopului Teodosie:“DNA a inventat acuzații la adresa înaltului ierarh”

IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, a cerut, astăzi, ridicarea controlului judiciar și verificarea legalității rechizitoriului în dosarul în care DNA Constanța l-a trimis în judecată pentru “folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”. Avocata Maria Vasîi a susținut că DNA a inventat acuzațiile la adresa IPS Teodosie, neexistând probe împotriva clientului său.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a declarat la Curtea de Apel Constanța că nu înțelege de unde a apărut sintagma “declarații false” în capetele de acuzare din rechizitoriu, ale DNA.” Eu nu am dat nicio declarație, nici falsă, nici nefalsă. Nu știu de unde a apărut această sintagmă de declarație falsă. Nici o declarație nu am dat, nu știu de unde a apărut în dosar că sunt învinuit de declarații false. Nici la APIA, nici în altă parte. Nu există pe semnătura mea, vreo declarație.  Așteptăm momentul în care se va clarifica totul atunci când se va fixa termenul. Nu am nimic de declarat pentru că nu este un conținut”, spus IPS Teodosie.

Avocații au contestat, astăzi, în instanță actele de urmărire penală. Ei  susțin că, așa cum  arhiepiscopul a fost scos de sub urmărire penală pentru infracțiunea de corupție, la fel se va întâmpla și cu celelalte acuzații în acest dosar în care IPS Teodosie este acuzat că a prezentat documente sau declarații false obținând astfel, prin APIA,  300.000 de euro pentru ferma de la Nazarecea a Arhiepiscopiei Tomisului. “Este regretabil că un slujitor al lui Dumnezeu, care s-a format timp de zeci de ani pentru a sluji religios ajunge să fie defăimat de către opinia publică, ca urmare a acestor acuzații, pentru fapte administrative”, a spus Maria Vasîi.

Avocata Maria Vasîi susține că nu există probe împotriva IPS Teodosie:“În lege, procurorii trebuiau să acuze  dacă era vorba de o rea credință în modul în care funcționarii Arhiepiscopiei ar fi întocmit acele documente. Dacă se găseau nereguli, APIA era cea care trebuia să îi cheme, să le arate neregulile și să îndrepte lucrurile într-o formă administrativă. Legea nu prevede pedeapsă penală. Procurorii nu îl acuză nici pe Înaltul, nici Arhiepiscopia cu privire la fals în aceste documente în care s-ar fi afirmat că au o suprafață sau o altă suprafață. Nu înțelegem de ce s-a inventat o acuzație iar noi, sub această invenție, trebuie să venim, termen de termen, în fața judecătorilor”.