La ultimul termen al procesului de la Înalta Curte, a fost audiat un martor, membru în comisiile de licitații de deszăpezire la nivelul CJ Prahova. De asemenea, la următorul termen din 21 septembrie, vor fi audiați trei din cei șapte martori amenințați.
Teodor Chiroiu a declarat în fața instanței că el s-a ocupat doar de partea tehnică a operațiunii de deszăpezire și că, întotdeauna există diferențe între situația din teren și cea de pe hârtie deoarece ”fenomenle meteo au evoluții imprevizibile”. În același caz, un alt martor, Gheorghe Bratosin, a depus o serie de documente medicale prin care arată că nu se poate deplasa pentru a fi audiat.
Avocatul lui mircea Cosma a cerut la un moment dat ca martorii cu identitate protejată nu ar mai fi considerați ca atare în lumina noilor Coduri, așa încât a cerut judecătorilor să le dezvăluie adevărata identitate și să-i citeze al următorul termen pentru a fi audiați. Magistrații au decis să se pronunțe pe acestă cerere la termenul următor, de pe 21 septembrie. Tot astăzi, experul desemnat de instanț pentru efectuarea unei expertize a cerut să fie înlocuit, solicitare care a fost respinsă de instanța condusă de judecătorul Aurel Gheorghe Ilie secondat de Lucian Macavei și de Maricela Cobzariu.
Au acceptat controlu judiciar
În continuare, pe cererile de menținere a măsurilor preventive, procurorul DNA a cerut să se păstreze controlul judiciar față de toți inculpații. curios, apărători celor judecați, precum și inculpați personal, au fost de acord cu această solicitare a magistratului. În aprilie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, şi alte două persoane, au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA pentru fapte de corupţie.
DNA Ploieşti a dispus trimiterea în judecată a deputatului Vlad Cosma, cercetat sub control judiciar pentru trafic de influenţă, a preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, aflat, de asemenea, sub control judiciar, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, a directorului Direcţiei "Patrimoniu" din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, aflat în arest la domiciliu şi acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, şi a lui Răzvan Alexe, cercetat în stare de arest la domiciliu sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi dare de mită.
Șpaga pentru contracte
Potrivit unui comunicat dat publicităţii vineri, procurorii DNA - Serviciul teritorial Ploieşti au reţinut, în rechizitoriul întocmit în acest dosar, că în perioada 2012 - 2013, Răzvan Alexe şi Vlad Alexandru Cosma au pretins şi primit de la trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, denunţători în cauză, suma totală de 4.410.149,97 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăţi către două firme controlate, în fapt, de Răzvan Alexe.
Procurorii susţin că sumele de bani au fost pretinse şi primite de către cei doi în schimbul intervenţiei la persoane cu putere de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, şi anume la Mircea Cosma, tatăl parlamentarului social-democrat, care este preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, direcţie care are în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice, astfel încât cele trei societăţi să obţină de la Consiliul Judeţean Prahova trei lucrări de modernizare/întreţinere a drumurilor, dar şi pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate.
Potrivit anchetatorilor, cele trei lucrări se referă la obiectivele următoare: "Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova", "Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice - plombe" şi "Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 - 2013".
Implicare directă
Procurorii arată, în rechizitoriu, că pentru ca societăţile denunţătorilor să câştige cele trei lucrări în cadrul Consiliului Judeţean Prahova s-au desfăşurat, sub directa implicare a lui Mircea Cosma şi a lui Daniel Alixandrescu, proceduri de achiziţie publică, încălcându-se dispoziţiile legale şi prin care bugetul judeţului a fost prejudiciat cu suma totală de 6.077.273,24 lei. Pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu rezultate din lege şi din fişa postului şi pentru a favoriza cele trei societăţi comerciale, Cosma şi Alixandrescu au pretins şi primit de la Alexe o parte din sumele pretinse şi primite de acesta de la denunţători, respectiv - 1.890.064,27 lei - Mircea Cosma şi 130.000 lei - Daniel Alixandrescu.
Mită pentru plăți preferențiale
Potrivit procurorilor, în perioada 2010 - 2011, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma a mai pretins de la reprezentantul de atunci al uneia din cele trei societăţi comerciale (în prezent decedat), în schimbul decontării cu prioritate a sumelor datorate de autoritatea publică judeţeană pentru lucrări executate de această firmă, suma totală de 900.000 lei, din care ar fi primit 550.000 lei.
"Suma a fost disimulată în contravaloarea unor suprafeţe de teren arabil - obiect al unor contracte de vânzare-cumpărare autentificate, în baza cărora societatea le-a «achiziţionat» de la persoane interpuse de inculpat, apropiate familiei sale, la preţuri supraevaluate. Obiectul mitei l-a reprezentat în acest caz diferenţa dintre preţul de vânzare către societatea respectivă şi preţul cu care terenurile fuseseră efectiv cumpărate anterior, de la primii proprietari şi este în cuantum de 487.000 lei", se arată în comunicatul DNA.
Prejudiciu adus bugetului local
Potrivit sursei citate, în perioada 2010 - 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, "a derulat o activitate infracţională de natură a prejudicia bugetul public al judeţului, în favoarea unor interese private, antrenând într-un circuit ilicit, susţinut şi de reprezentanţii societăţilor comerciale favorizate - denunţători în cauză, mai multe persoane, printre care şi pe fiul său, Cosma Vlad Alexandru, deputat în Parlamentul României.
Concret, contra unor sume de bani - reprezentând, iniţial - preţul unor contracte de vânzare cumpărare terenuri supraevaluate şi ulterior - un procent din câştigul asigurat celor 3 societăţi comerciale, inculpatul Cosma Mircea - uzând de prerogativele conferite de funcţia deţinută la nivelul autorităţii publice judeţene şi beneficiind de concursul co-interesat al inculpatului Alixandrescu Daniel Adrian - funcţionar public având calitatea de director al unor departamente «cheie» în cadrul Consiliului Judeţean Prahova, a facilitat câştigarea de către cele trei societăţi a procedurilor de achiziţie publică organizate de Consiliul Judeţean ca entitate achizitoare de lucrări şi servicii, dar şi decontarea cu prioritate a altor lucrări deja efectuate".
Prietenul familiei
Procurorii susţin că intervenţia reprezentanţilor societăţilor la preşedintele Consiliului Judeţean Prahova s-a făcut fie direct (fostul administrator al uneia dintre cele trei firme, decedat între timp), fie prin intermediul fiului şefului CJ Prahova, Vlad Cosma, şi a lui Răzvan Alexe, un apropiat al familiei Cosma, care şi-au traficat influenţa avută asupra preşedintelui CJ Prahova contra unui "comision" împărţit între ei, în mod egal.
"Sumele de bani - obiect al infracţiunilor de corupţie cercetate, respectiv trafic de influenţă, dare şi luare de mită, au fost procurate şi au ajuns în posesia inculpaţilor Cosma Mircea şi Alixandrescu Daniel Adrian după derularea unor operaţiuni juridice de transfer succesiv de proprietate în care au fost interpuse mai multe persoane fizice (în ceea ce-l priveşte exclusiv pe inculpatul Cosma Mircea), respectiv în urma unor procedee financiare fictive în care au fost implicate două firme controlate în fapt de inculpatul Alexe Răzvan, S.C. Marconstruct Company SRL Ploieşti şi SC S&S Wizard Advertising SRL Ploieşti", se arată în comunicatul DNA.
Alexe, omul de bază al lui Cosma
Conform procurorilor, în ani 2012 şi 2013, au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanţii celor trei societăţi (şi altele) şi Răzvan Alexe, care era omul de legătură cu preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, la unele întâlniri participând şi Vlad Cosma, prezenţa acestuia "fiind de natură a întări convingerea pentru ceilalţi participanţi a respectării înţelegerilor".
Anchetatorii arată că aceste întâlniri au avut loc într-un birou închiriat de Răzvan Alexe în incinta unui spaţiu deţinut de o societate controlată de membri familiei Cosma, situat într-o comună din judeţul Prahova.
"În această locaţie, persoanele implicate stabileau modalitatea în care urmau să participe la licitaţiile organizate la nivelul Consiliului Judeţean Prahova, societatea care trebuia să câştige o anume lucrare, costurile estimative de execuţie şi câştigul obţinut, dar şi cuantumul «comisioanelor» care trebuiau plătite şi anume: 10% pentru preşedintele autorităţii publice judeţene - inculpatul Cosma Mircea şi pentru formaţiunea politică pe care acesta o reprezenta, sume fixe - de regulă 10.000 lei de lucrare pentru sprijinul acordat de inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian - potrivit prerogativelor funcţiei sale, precum şi 1/3 din câştig care se împărţea în mod egal între inculpaţii Alexe Răzvan şi Cosma Vlad Alexandru - traficanţii de influenţă. Aceste «înţelegeri» au fost materializate în formă scrisă (pentru a deveni explicite participanţilor la discuţii) de către inculpatul Alexe Răzvan, dar şi de o altă persoană.
Transferuri prin firme
Cu privire la modalitatea în care banii (reprezentând obiectul infracţiunilor de corupţie cercetate în cauză) ajungeau în posesia inculpaţilor, s-a demonstrat în cursul urmăririi penale că pentru acest obiectiv au fost folosite mai multe societăţi comerciale, controlate - în fapt - de inculpatul Alexe Răzvan, de pildă SC Marconstruct Company SRL Ploieşti şi SC S&S Wizard Advertising SRL Ploieşti, societăţi către care denunţătorii - câştigători ai licitaţiilor - subcontractau fictiv o parte din lucrare şi în conturile cărora efectuau apoi plăţi", notează comunicatul DNA.
Procurorii menţionează că banii erau scoşi numerar din conturile societăţilor controlate şi transportaţi la biroul menţionat de către trei persoane, martori în cauză, de unde erau împărţiţi potrivit înţelegerilor şi apoi remişi de către Alexe Răzvan - după reţinerea propriilor "comisioane" - către Mircea şi Vlad Cosma, precum şi către Daniel Alixandrescu.
Cum au împărțit șpaga
"În această modalitate, în perioada 2012 - 2013, inculpaţii Alexe Răzvan şi Cosma Vlad Alexandru au intrat în posesia unor sume de bani în cuantum de 4.410.149,97 lei, pe care i-au împărţit în mod egal, iar inculpaţii Cosma Mircea şi Alixandrescu Daniel Adrian au primit de la inculpatul Alexe Răzvan, pentru încălcarea atribuţiilor de serviciu şi favorizarea celor trei agenţi economici menţionaţi în legătură cu trei lucrări atribuite de autoritatea publică judeţeană (ce vor fi detaliate în cele ce urmează) -1.890.064,27 lei (Cosma Mircea), respectiv 130.000 lei (Alixandrescu Daniel Adrian). Cuantumul total al sumelor primite de inculpaţi a fost calculat prin raportare la cotele părţi stabilite prin înţelegerile lor frauduloase, cu excepţia sumelor primite de inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian (130.000 lei) care au rezultat din anchetă, respectiv 40.000 lei (în două tranşe egale) pentru lucrarea «Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova», 40.000 lei pentru «Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice - plombe» şi 50.000 lei pentru lucrarea «Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 - 2013»", precizează comunicatul DNA.
Documente viciate
Anchetatorii precizează că documentele ridicate de la Consiliul Judeţean Prahova relevă că procedurile de licitaţie pentru cele trei lucrări au fost "viciate, cu concursul inculpaţilor Cosma Mircea şi Alixandrescu Daniel Adrian".
"Cele trei contracte de lucrări ar fi fost încheiate prin proceduri de achiziţie publică în condiţiile unei posibile înţelegeri între participanţi şi autoritatea contractantă, concretizată în depunerea de oferte şi precizări formale, invocarea unor documente nerelevante inclusiv a unor dispoziţii legale inexistente şi a tergiversării procedurii de licitaţie publică pentru achiziţionarea serviciilor de deszăpezire, a analizării de către o comisie de evaluare a unor documente de calificare nedepuse de ofertanţi şi în condiţiile supraevaluării valorii achiziţiei. Serviciile de deszăpezire au fost atribuite cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare. Totodată, contractele de lucrări şi servicii analizate au fost prelungite şi valoarea lor a fost suplimentată prin încheierea de acte adiţionale şi de noi contracte contrar clauzelor contractuale, pe baza unor documente conţinând afirmaţii nereale, prin negocieri fără publicarea unui anunţ de participare. Sumele datorate în baza contractelor analizate au fost achitate de Consiliul Judeţean Prahova anterior termenului prevăzut de dispoziţiile art. 36 alin. 1 din O.U.G. nr. 34/2009, respectiv art. 5.3. din contracte şi cu încălcarea dispoziţiilor art. 14 alin. 8 din Legea nr. 273/2006", se mai arată în comunicat.
Sechetru pe o treime din pensie
Conform anchetatorilor, în urma suplimentării nejustificate, pe baza unor documente conţinând afirmaţii nereale şi a supraevaluării valorii estimate a achiziţiei a fost prejudiciat bugetul judeţului Prahova cu suma totală de 6.077.273, 24 lei, reprezentând: 1.513.971 lei, contract de lucrări având ca obiect executarea lucrării "Modernizare DJ 101 I, Buda - Nedelea, judeţul Prahova", 308.489,20 lei, contract de lucrări având ca obiect executarea de ”Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice - plombe", 4.254.812,38 lei, contractele de servicii de deszăpezire campania 2012-2013.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, dar şi pentru asigurarea măsurii confiscării speciale, în cauză, procurorii au dispus sechestru asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând celor patru inculpaţi, până la concurenţa sumei reprezentând valoarea prejudiciului. La propunerea procurorilor, instanţa a dispus ca sumele nete încasate lunar de către Vlad Alexandru Cosma, începând cu data de 28.02.2014, cu titlu de salariu (indemnizaţia şi alte venituri periodice provenite de la Parlamentului României - Camera Deputaţilor) să fie poprite în cuantum de o treime.
Și-au vândut proprietățile
Prin rechizitoriu s-a propus măsura popririi asiguratorii asupra cotei de o treime din veniturile primite cu titlu de pensie, de către Mircea Cosma , de la Casa Judeţeană de Pensii Prahova.
"Având în vedere că atât inculpatul Cosma Vlad Alexandru, cât şi inculpatul Cosma Mircea au înstrăinat cotele părţi din imobilele deţinute în proprietate, exclusiv pentru sustragerea lor de la aplicarea sechestrului, procurorii au propus rezolvarea chestiunii prealabile, constând în anularea unei donaţii făcută de inculpatul Cosma Vlad Alexandru, şi anularea actului de partaj voluntar efectuat de inculpatul Cosma Mircea, ambele autentificate la data de 20 februarie 2014, pentru cauză ilicită", precizează comunicatul DNA.
Dosarul este jduecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în instrumentarea acestui dosar procurorii beneficiind de sprijinul de specialitate al SRI.
Rețineri
În 11 februarie, preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a fost reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Alături de acesta a fost reţinut şi Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, pentru aceleaşi infracţiuni.
În 12 februarie, instanţa supremă a judecat şi respins propunerea DNA de arestare preventivă a lui Mircea Cosma, acesta fiind cercetat în libertate, sub control judiciar. În cazul lui Daniel Adrian Alixandrescu, instanţa supremă a decis arestul la domiciliu.