Avocati de renume, la 30 de ani

Unele dintre cele mai mari tranzactii din ultimii ani de pe piata romaneasca au fost consiliate de casa de avocatura "Radu Taracila Padurari Retevoescu" - RTPR.

Dupa ce au lucrat pentru primul nume mare din avocatura de business la nivel mondial aparut pe piata romaneasca, o mana de tineri avocati au decis sa-si deschida propria casa de avocatura. Renumele pe care si l-au creat in lumea afacerilor i-a adus in trei ani de la infiintarea casei „Radu Taracila Padurari Retevoescu”, la afaceri de trei milioane de euro, pe o piata in care marja de profit merge pana la 60%-70%.

La privatizarea BCR i-au consiliat pe portughezii de la Millenium BCP, cu care au ajuns in finala celei mai mari tranzactii derulate pana acum in Romania.

Au asistat si PricewaterhouseCoopers, consultantul statului in privatizarea Electrica Muntenia Sud, cea mai mare privatizare din industria de energie de la noi, companie care a fost, in cele din urma, cumparata de italienii de la Enel. 

„Sunt in avocatura de consultanta din 1997. Sansa m-a adus in casa de avocatura „Burns Schwartz”, care a fost preluata in 2000 de „Linklaters”„, spune Dragos Radu, unul dintre cei patru fondatori ai casei de avocatura si cel mai „varstnic” dintre ei, la doar 34 de ani. RTPR a fost infiintata in  2004, odata cu plecarea a patru avocati - Dragos Radu, Costin Taracila, Victor Padurari si Alexandru Retevoescu -, ultimii trei de la biroul local al firmei internationale de avocatura „Linklaters”. Ulterior, celor patru asociati li s-a alaturat si avocatul Mihai Ristici.

De la doua camere la vila

Primul sediu al firmei de avocatura a fost un apartament de doua camere, in cartierul Primaverii din Bucuresti, iar primul angajat a fost o secretara, studenta la Drept, care a devenit intre timp avocat al RTPR. Cred cu tarie ca imaginea conteaza, astfel ca, odata cu cresterea businessului, tinerii avocati s-au mutat intr-o casa cu doua etaje, pe bulevardul Dacia.

In prezent, in firma lucreaza aproape 50 de persoane, iar cu cifra de afaceri estimata sa fie inregistrata in acest an - de trei milioane de euro - vor ajunge in Top 10 al celor mai mari case de avocatura din Romania.

Primii clienti au fost patru companii mari, cu afaceri extrem de specializate - din domeniul auto, din industria textila, din industria aeronautica si o banca. 

„Unii dintre fostii nostri clienti au ales sa vina cu noi. Lucrand pentru o firma internationala de avocatura, ai acces la anumite contacte de afaceri. Atata vreme cat ai lucrat cu ei si stiu ca esti bun in ceea ce faci, poti continua sa lucrezi cu ei si in alta firma. Pentru ca in avocatura e importanta persoana cu care lucrezi, si nu firma care te reprezinta”, explica Dragos Radu.

In doar trei ani de la demararea propriei lor afaceri, cei cinci asociati reprezinta aproape 50 de clienti, care au apelat la serviciile lor cu precadere din recomandari. Casa de avocatura este, in paralel, membra a unei retele de case de avocatura puternice la nivel mondial.

Pe cont propriu

Tranzactiile mari aduc bani si renume

EVZ: De ce ati decis sa porniti pe cont propriu? Dragos Radu: Am anticipat la momentul respectiv afluenta de investitii care urma sa vina, pe baza cunostintelor pe care le aveam despre mediul de afaceri. Si am fost inspirati. Am vrut sa aratam ca, stapanind cunostintele specifice si dobandind know-how-ul, am putea sa fim chiar mai buni decat cei de la care am invatat. Asta a fost provocarea noastra. Fiind foarte tineri si foarte pregatiti, am vrut sa pornim pe picioarele proprii.

Afluxul de investitii din tara, care a atins un maxim in anii 2003-2005, a crescut businessurile tuturor caselor de avocatura. Tranzactia care ne-a aruncat in piata a fost privatizarea BCR, unde i-am consiliat pe portughezii de la Millenium, cu care am ajuns in finala.

Cum este mai avantajos pentru o casa de avocatura de talia dumneavoastra: sa aiba tranzactii mari, de cateva ori pe an, sau mai multe - medii sau mijlocii? Este avantajos pentru o casa de avocatura sa aiba tranzactii mari (de miliarde de euro - n.r.), care nu aduc doar bani, ci si renume. Sigur ca si tranzactiile de talie mijlocie (cele de sute de milioane de euro - n.r.) sau cele mai mici (in general finantari si, mai rar, achizitii -  n.r.) sunt importante, pentru ca ai expunere la realitatile din piata.

Clasament

Cele mai tari case de avocatura din Romania

Firma                                                                                                       Cifra de afaceri in 2006 (mil. euro) Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) ......................................11,5 Bostina si Asociatii ......................................................................................................10,1

Tuca, Zbarcea si Asociatii ...........................................................................................7,4 Linklaters* ......................................................................................................................7,2

Musat si Asociatii .............................................................................................................7 Salans .............................................................................................................................6,4

Stoica&Asociatii ............................................................................................................5,5 Popovici&Asociatii ........................................................................................................4,2

Voicu&Filipescu ...............................................................................................................3 Schoenherr si Asociatii ..................................................................................................3

*estimare EVZ, Sursa: companiile, mfinante.ro

Definitie

Ce este avocatura de business

> Segment al consultantei juridice, aparut relativ nou, la cativa ani dupa 1990 > Avocatura de business nu are nicio legatura cu avocatul de tribunal, este o nisa din ceea ce inseamna servicii prestate de un jurist sau un avocat > Rolul avocatului este acela de a sprijini investitorii, marile corporatii, in achizitii de alte firme, a analiza si identifica problemele juridice ale companiilor, precum si implementarea solutiilor acestora.