Aveţi grijă atunci când căutați pe Google. Orice curiozitate vă poate costa. După adresa de IP, vă puteți trezi cu autoritățile la uşă

Aveţi grijă atunci când căutați pe Google. Orice curiozitate vă poate costa. După adresa de IP, vă puteți trezi cu autoritățile la uşă Sursa: Google

Un document apărut public accidental relevă faptul că Guvernul a ordonat în secret companiei Google să furnizeze date despre persoanele care caută anumite cuvinte cheie sau fraze.

Guvernul comandă în secret gigantului Google să identifice pe oricine a căutat numele, adresa și numărul de telefon al victimei unei agresiuni sexuale. Potrivit raportului, Departamentul Justiției a desigilat în mod involuntar documentele în septembrie, şi imediat au fost analizate de Forbes.

În mai multe cazuri, anchetatorii organelor de drept au cerut companiei Google să identifice pe oricine caută anumite cuvinte cheie. Primul caz a fost în 2019, când anchetatorii federali erau la vânătoare de bărbați care căutau minori pentru a fi traficaţi sexual. Potrivit unui mandat de percheziție, un minor a dispărut, dar a reapărut un an mai târziu și a susținut că a fost răpit și agresat sexual.

Anchetatorii au întrebat Google dacă cineva a căutat numele minorului

Gigantul tehnologic a răspuns și a oferit agenților de aplicare a legii conturi Google și adrese IP ale celor care au efectuat căutările. Au existat alte exemple rare de așa-numite mandate de cuvinte cheie, cum ar fi în 2020 când poliția a întrebat Google dacă cineva a căutat adresa victimei unui incendiu în dosarul împotriva cântăreței R Kelly. Apoi, în 2017, un judecător din Minnesota a solicitat companiei Google să furnizeze informații despre oricine a căutat numele victimei unei fraude.

Ne puteți urmări și pe Google News

După publicare, Jennifer Lynch, director litigii de supraveghere la Electronic Frontier Foundation (EFF), a evidențiat alte trei mandate de cuvinte cheie pe Google care au fost utilizate în ancheta asupra atentatelor din Austin din 2018, care au dus la moartea a două persoane.

Nefiind discutate pe larg la acea vreme, comenzile par chiar mai ample decât cele de mai sus, cerând adrese IP și informații despre contul Google ale persoanelor care au căutat diverse adrese și câțiva termeni asociați cu fabricarea bombelor, cum ar fi „explozivi reduși” și „bombă”.

Comenzi similare au fost transmise pentru Microsoft și Yahoo pentru motoarele lor de căutare

În ceea ce privește datele pe care companiile de tehnologie le-au dat anchetatorilor, aceste informații rămân sub sigiliu. În fiecare an, Google răspunde la mii de ordine de mandat, dar cel mai recent mandat de cuvinte cheie este o strategie complet nouă folosită de anchetatori guvernamentali și devine din ce în ce mai controversată.

Căutarea prin baza de date a istoricului Google permite polițiștilor să identifice oamenii doar pe baza a ceea ce ar fi putut gândi, indiferent de motiv, la un moment dat în trecut, a declarat Jennifer Granick, consilier pentru supraveghere și securitate cibernetică la Uniunea Americană pentru Libertăți Civile. Cu alte cuvinte, pot avea probleme şi oamenii care nu au nicio treabă cu anumite cazuri, şi acută întâmplător să citească despre o anumită speţă.

Google a răspuns cu privire la aceste dezvăluiri, apărând decizia luată de gigant

„La fel ca în cazul tuturor cererilor de aplicare a legii, avem un proces riguros, care este conceput pentru a proteja confidențialitatea utilizatorilor noștri, sprijinind în același timp activitatea importantă de aplicare a legii”, a spus un purtător de cuvânt Google.

Dosarele judiciare examinate de Forbes arată că Google a oferit date despre persoanele care au căutat cuvinte cheie specifice, ceea ce reprezintă mai multe dovezi că SUA le transformă într-o stare autoritară de monitorizare și supraveghere a activităților online, la fel ca cea din China, scrie Forbes.

Puteți citi comenzile pe Google aici , aici și aici . Comenzile Microsoft și Yahoo pot fi găsite aici și aici .