Aveţi de ce să vă temeţi de cumpărăturile online?

Mai ţineţi minte când aţi călătorit prima dată cu avionul şi emoţia pe care aţi simţit-o? De câte ori aţi călătorit cu avionul de atunci? Întâmpinăm aproape întotdeauna cu neîncredere lucrurile necunoscute, ca apoi să le transformăm în obişnuinţă. La fel s-a întâmplat şi în cazul internetului, iar acum şi cumpărăturile online au început să devină parte a vieţii de zi cu zi.

Unde ne aflăm: Românii, pe ultimul loc în UE la cumpărăturile online Românii şi bulgarii ocupă ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte achiziţiile online de bunuri şi servicii, cu mai puţin de 10% dintre consumatori care au cumpărat online anul trecut, conform Eurostat. Ponderea românilor care fac cumpărături online este de peste patru ori mai mică decât media la nivelul Europei, la aceasta contribuind gradul redus de penetrare a internetului, precum şi temerea de fraudă sau de dezvăluire a datelor personale.

În Ungaria procentul acestora a fost de aproape 20% anul trecut, iar în Cehia, Slovenia şi Polonia de aproape 30%. La polul opus, în Danemarca, Marea Britanie, Olanda şi Suedia, peste 60% dintre consumatori fac cumpărături online.

Per ansamblu, la nivelul Uniunii Europene, procentul celor care fac achiziţii online din totalul cumpărătorilor s-a dublat în perioada 2005 - 2010, la nivel european, crescând de la 20% la circa 40%.

Potrivit statisticilor, consumatorii cu vârste ridicate fac mai puţine achiziţii online, iar 43% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 63 de ani au făcut achiziţii online în 2010.

Totodată, bărbaţii fac mai multe achiziţii online decât femeile. În 2010, 46% dintre bărbaţii cu vârste între 25 şi 63 de ani au făcut cumpărături online, în timp ce doar 41% din femeile din aceeaşi grupă de vârstă au cumpărat online.

Teama de fraudă online nu îşi are rostul Temerile privind securitatea modului de plată şi confidenţialitatea datelor se află printre principalele motive invocate de europeni pentru a nu cumpăra online, după preferinţa pentru cumpărăturile realizate direct din magazin şi inexistenţa acestei nevoi.

Totuşi, temerile europenilor privind cumpărăturile online nu se reflectă în statisticile privind problemele întâmpinate în realitate. De exemplu, 38% dintre persoanele care nu cumpără online se tem să dea datele cardului pe internet, dar doar 1% dintre cumpărătorii online au întâmpinat de fapt probleme în această privinţă.

Şi românii se tem să facă tranzacţii cu cardul pe internet, deşi frauda online este de aproape 9 ori mai mică decât la nivel european. Astfel, este doar o chestiune de timp şi informare până când românii se vor îndrepta şi spre cumpărăturile pe internet în contextul în care deja există peste 12 milioane de carduri valide.

Un lucru important de ştiut este că teama privind furtul banilor de pe carduri la tranzacţiile online poate fi acum înlăturată dacă posesorii de carduri ar apela la sistemele de protecţie pe internet puse la dispoziţie de Visa şi Mastercard. Mai mult, chiar şi dacă vă pierdeţi sau vi se fură cardul, aceste sisteme de protecţie limitează extrem de mult posibilitatea de a vă fi folosit cardul fără voia dumneavoastră.

Este vorba de standardul 3D Secure, folosit de platformele Verified by Visa şi Mastercard SecureCode, ale celor doi procesatori, care înseamnă în fapt o protecţie suplimentară pentru utilizatorii de carduri, un "blindaj" adăugat cardurilor. Vorbim de un sistem extrem de simplu de utilizat, care verifică legitimitatea ambelor părţi din tranzacţie după ce tu te înregistrezi şi îţi stabileşti singur o parolă cunoscută doar de tine. Până acum doar 200.000 de carduri au fost înrolate într-unul din cele două sisteme de protecţie.

Cum să vă protejaţi cardurile Înregistrarea în sistemele de protecţie pe internet se poate face direct pe site-ul băncii care a emis cardul sau în timpul unei cumpărături online. Odată ajuns pe site-ul băncii, tot ce trebuie să faceţi este să urmaţi paşii explicaţi până la cel mai mic detaliu, de cele mai multe ori în cadrul unei secţiuni speciale.

Pentru autentificare, vi se solicită câteva date de identificare, de exemplu numele, numărul cardului şi parola iniţială. Pentru aflarea parolei iniţiale, poate fi necesar să suni la bancă sau să mergi la un bancomat. După verificarea datelor, vă veţi vei defini (stabili) parola şi mesajul de întâmpinare.

De asemenea, activarea cardului în sistemele de protecţie se poate face şi în timpul cumpărăturilor online. În cazul în care comerciantul online este înrolat pe platformele 3D Secure, vă apare o fereastră opţională în timpul tranzacţiei, generată de banca de la care aveţi cardul, prin intermediul căreia aveţi posibilitatea de a vă înregistra cardul în Verified by Visa sau Mastercard SecureCode.

Notă: Pentru întrebări legate de plăţile cu cardul pe internet puteţi scrie la adresa plationline[at]evz.ro sau vizitaţi www.visa.ro pentru mai multe informaţii.