Evenimentul Zilei > Social > Avertismentul unui medic: Poți să ai Covid, chiar dacă testul a ieșit negativ. Ce trebuie să facă persoana cu simptome
Avertismentul unui medic: Poți să ai Covid, chiar dacă testul a ieșit negativ. Ce trebuie să facă persoana cu simptome

Avertismentul unui medic: Poți să ai Covid, chiar dacă testul a ieșit negativ. Ce trebuie să facă persoana cu simptome

Medicul Adrian Marinescu a declarat că deşi un test COVID are rezultat negativ, nu înseamnă că persoana care l-a făcut nu este infectată. Iar recomandarea sa este să se izoleze până la următorul test.

Medicul spune că cel mai bine este ca persoana care are simptome să rămână în izolare deşi testul anti-Covid i-a ieştit negativ.

Adrian Marinescu, director medical la Institutul Matei Balș din București: Testul, dacă e negativ, și am totuși simptomatologie, nu înseamnă că nu am Covid. Dacă am simptome, mă izolez, căci e posibil să am infecția. Chiar dacă acest test e negativ, încerc să mă izolez și, eventual peste o zi sau două să repet testul.

Testul care se face intranazal este mai complicat. Pentru a-l face corect, bețișorul trebuie să intre mult. Nu putem să cerem tuturor să știe asta, a declarat medicul.

Medicul a explicat că testul de salivă este cel mai ușor de făcut, dar rezultatul lui este doar orientativ

Testul de salivă este mai ușor de făcut, toată lumea poate să-l facă. Chiar dacă testul de salivă este negativ nu înseamnă că exclude infectarea, este strict pentru partea de orientare”, a spus Adrian Marinescu.

Pe de altă parte, întrebat despre doza trei a vaccinului anti-Covid, medicul a declarat că trebuie făcută de personalul medical și de persoanele vulnerabile. El a explicat că pentru personalul medical riscul de infectare este mult mai mare, iar persoanele vulnerabile au o imunitate mai scăzută.

Peste tot în lume s-a plecat de la două categorii: personalul medical, pentru că are risc să se infecteze și personalul medical trebuie să rămână sănătos și cei care sunt vulnerabili – vârstnici și cei cu afecțiuni cronice, pentru că dacă imunitatea este deficitară înseamnă că răspund mai puțin la vaccin și cele două doze nu aduc chiar ce voiai ca efect. Atunci vii cu doza a treia care e un booster și ai un răspuns imun care să fie net superior, a spus medicul la un post de televiziune.

Când se va încheia pandemia

Medicul crede cu tărie că după sezonul rece se va încheia și pandemia de coronavirus: ”Eu cred că sezonul rece care urmează e cam ultima strigare, în sensul că dispare cu totul. Dar e un moment greu pentru noi toţi…Eu sunt optimtist şi nici nu cred că aş putea gândi altfel, pe principiul că ce vrei să faci reuşeşti până la urmă. Poate îţi ia mai mult timp, mai puţin, dar reuşeşti până la urmă. Şi noi, medicii, ne gândim mereu la pandemie”, a mai declarat Adrian Marinescu.