Evenimentul Zilei > Politica > Avertismentul unui liberal: PNL poate pierde tot. Sunt disperați să ajungă unde nu merită
Avertismentul unui liberal: PNL poate pierde tot. Sunt disperați să ajungă unde nu merită

Avertismentul unui liberal: PNL poate pierde tot. Sunt disperați să ajungă unde nu merită

Liderul PNL Alba, Mircea Hava, acuză atitudinea candidaților la șefia PNL, Ludovic Orban (actual președinte) și Florin Cîțu. El spune că este prima dată când, în PNL, unitatea este compromisă, ca urmare a dorinței politicienilor de a ajunge în funcții pe care nu le merită. În urmă cu aproximativ două săptămâni, Mircea Hava spunea: „Să nu credeți toate poveștile astea conform cărora suntem dezbinați. Este o mare prostie. Suntem împreună și vom construi împreună ceea ce trebuie”.

În mijlocul războiului dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru șefia partidului, liderul PNL Alba acuză disperarea politicienilor de a ajunge într-o funcție pe care nu o merită, atitudinile lor de a înfinge cuțite în spatele celuilalt conducând la dezbinarea partidului. Mircea Hava face un apel la unitate și la onoarea liberalilor.

„E momentul să se piardă tot, în PNL, din cauza celor care dezmembrează dar n-au ce pune la loc?”, a ridicat problema liderul PNL Alba, Mircea Hava. El consideră că „din familie pornește totul”. Declarația politicianului vine în contextul în care premierul Florin Cîțu l-a demis din funcție pe ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.
Ludovic Orban, actualul președinte al liberalilor, este de părere că „nu exista niciun motiv” ca premierul să ia o astfel de decizie și a sugerat că Nazare a fost înlăturat din cauză că nu l-ar fi susținut pe premier la șefia partidului. În același timp, premierul neagă implicațiile propriilor interese politice în ceea ce privește demiterea fostului ministru, însă amintim că Alexandru Nazare a lăsat de înțeles că la mijloc ar fi fost vorba despre o oarecare ipocrizie a lui Florin Cîțu, care, „în fiecare conferinţă, a lăudat activitatea ministerului”.

Mircea Hava: E prima dată când unitatea e greu încercată de disperarea unora de a ajunge unde nu merită

„Știu câteva lucruri după care m-am ghidat întotdeauna: cu o echipă unită poți muta munții și să crezi în oameni care pot construi, pot lăsa ceva în urmă. Așa cum se văd lucrurile din afară, în PNL e prima dată când unitatea e greu încercată de disperarea unora de a ajunge unde nu merită, prin nimic altceva decât jocuri de culise și cuțite înfipte-n spate.
Ei bine, dacă vrem ca orice înțelegere să fie durabilă și serioasă, eu zic că nu ne putem baza decât pe luciditate, pe onoare, pe ce știm că funcționează, pe ce-si doresc cei mai mulți și mai munciți oameni din PNL Alba – construcție, nu distrugere. Avem șansa de a face lucrurile ținând cont de echipă, nu de miza și intriga unora născuți nemulțumiți. Cel puțin, eu pentru asta am pledat și când am ales să merg mai departe alături de oameni care mi-au întors nu o dată spatele, dar nu i-am judecat. Avem în spate trecutul și experiența ce confirmă: la Alba a fost și e nevoie de toți, de fiecare membru, de Ion Dumitrel, de Hava, de amândoi, în încercarea de a păstra ce s-a câștigat în zeci de ani, dar și pentru a duce lucrurile în direcția unui PNL pregătit să salveze o echipă și o țară, nu să le pună la pământ și să se și mândrească cu asta.

Liderul PNL Alba face un apel la unitate

Fără unitate, PNL Alba se va îndoi după cum bate vântu de la București. Pierde și câștigă după ce face sau nu face guvernul. Dar dacă ne păstrăm onoarea în ogradă, vom câștiga indiferent de cine e premier. Iar premierii, ne place sau nu, vin și pleacă. Noi am luptat întotdeauna pentru noi și binele Albei, nu pentru ca cineva să se plimbe învelit în mantie și pe-un cal alb, în curte, la Palatul Victoria. Indiferent cine! Alba nu trebuie și nu poate fi sacrificată, ca organizație, pentru combinațiile și uneltirile unora care n-au avut niciodată decât dorința de a se cățăra pe cadavre. Oameni care-ți arată bomboana sau nuiaua, în funcție de ce-ți cer, pentru care te-ai ridicat de la masă dar ei și-au dorit locul din capul mesei. Singura întrebare pe care mi-o pun cu voce tare e asta: e momentul să se piardă tot, în PNL, din cauza celor care dezmembrează dar n-au ce pune la loc?
Până să se ivească zorii, e nevoie să umbli prin întuneric. Suntem destui cu făclii aprinse, cu principii și morală, ca să luminăm drumu’. Suntem tot noi, cei care am câștigat în echipă, fără să acceptăm pe nimeni care ne-a-ndemnat sa ne vânăm între noi.
Asta a fost mereu calea noastră, calea dreaptă, calea sigură către reușită! Umăr la umăr, unul lângă celălalt, ca într-o familie în care și greutățile se duc mai ușor. Din familie pornește totul și la familia ta te-ntorci întotdeauna!”, a scris liderul PNL Alba, Mircea Hava, pe Facebook.

Mircea Hava dezminte zvonurile. Nu îl susține pe Orban

Întrebat de jurnaliști despre conflictul din PNL, liderul filialei din Alba, Mircea Hava, a declarat, spre finele lunii iunie, că în interiorul partidului „nu este nicio luptă”. Potrivit unor surse politice, Mircea Hava, de la Alba, ar înclina mai degrabă spre tabăra Orban, însă ceilalţi lideri locali ar vrea să organizaţia Alba să îl susţină pe Florin Cîţu.

„Eu nu mă duc la bătălii de genul ăsta, eu am o singură luptă – vreau un partid care să rămână și să guverneze România încă cel puțin patru ani de zile. Mă gândesc la opt ani de zile. (…) Eu încă nu m-am declarat… Eu nu sunt dintre cei care sar primii, poate găsesc un loc în față. (Reporter: Dar prima dată ați spus că e domnul Orban…) Nu, nu, nu. Mi s-au luat vorbele, pentru că se poate face lucrul acesta, (și au fost scoase din context – n.r.). În momentul în care eu spun „Susțin pe cutare”, da, dar asta după ce mă voi întâlni cu primarii și cu oamenii cu care am construit 30 de ani. Să știți că nu am fost de capul meu”, a spus Mircea Hava.

„Și încă ceva”, a mai adăugat liberalul, „să nu credeți toate poveștile astea conform cărora suntem dezbinați. Este o mare prostie. Suntem împreună și vom construi împreună ceea ce trebuie”.

Florin Cîțu refuză să comenteze poziția lui Mircea Hava

În urma afirmațiilor liberalului Mircea Hava, Florin Cîțu a fost întrebat de jurnaliști, vineri, cum comentează acuzațiile înaintate, iar premierul a refuzat să se exprime. El a promis că PNL va fi, după alegeri, cel mai puternic partid din România și va fi unit.
„Nu comentez ceea ce spune. PNL va fi mai puternic după aceste alegeri și vom fi, după aceste alegeri, cel mai puternic partid din România. Vom fi uniți”, s-a exprimat Florin Cîțu, vineri.
Amintim că premierul l-a demis din funcție, joi, pe Alexandru Nazare, după ce acesta a refuzat să își dea demisia. Florin Cîțu a spus că „există proiecte întârziate la Ministerul Finanțelor”.