Evenimentul Zilei > Actualitate > Avertismentul medicilor. Consumatorii semințelor de floarea soarelui, în pericol
Avertismentul medicilor. Consumatorii semințelor de floarea soarelui, în pericol

Avertismentul medicilor. Consumatorii semințelor de floarea soarelui, în pericol

Beneficiile și prejudiciile semințelor de floarea-soarelui există în egală măsură. Semințele au suficiente proprietăți valoroase, dar pot dăuna și, de aceea ar fi înțelept să aflaţi mai multe despre caracteristicile acestui produs extrem de îndrăgit.
Deși semințele acestei plante sunt folosite pentru a pregăti salate de fructe și legume, dulciuri, ulei vegetal, consumabile cosmetice și medicale, au şi dezavantaje pentru cei care le consumă constant.
În primul rând, medicii recomandă celor care vor să piardă în greutate să nu consume semințe în cantități mari. 100 de grame de semințe conțin 520 kcal.  În al doilea rând, elementele nutritive conținute în semințe, se distrug la prăjire. În al treilea rând, semințele nu sunt recomandate celor care au probleme cu corzile vocale și plămânii. Și, în sfârșit, ele dăunează sănătății dinților.

Valoarea calorică a semințelor de floarea-soarelui

-Conținutul caloric al semințelor crude de floarea soarelui (100 g) este de 584, 938 kcal.

-Conținutul caloric al unei semințe de floarea soarelui (greutate medie – 0,05 g) – 0,292 kcal.

-Valoarea calorică a semințelor de floarea-soarelui prăjită (100 g) este de 591, 871 kcal.

-Conținutul caloric al uleiului de floarea-soarelui (100 g) este de 898, 977 kcal.

-Conținutul caloric al semințelor de floarea-soarelui kozinaki (100 g) este de 577, 114 kcal.

-Conținutul caloric al halvei de floarea-soarelui (100 g) – 526, 464 kcal.

Oamenii de știință au descoperit recent că aceste cereale aparent inofensive contribuie la distrugerea sistemului nervos și cresc riscul bolilor de rinichi.
Cu toate acestea, semințele aduc nu numai daune. Consumul lor în cantități moderare are un impact pozitiv asupra organismului. Acest produs este bogat în grăsimi vegetale și vitamine liposolubile – A, D, și E, care sunt indispensabile pentru derularea normală a anumitor procese din organism.
Acizii grași polinesaturați ajută la reducerea nivelului colesterolului din sânge și, cel mai important, încetinesc procesul de îmbătrânire. Semințele de floarea soarelui contribuie la consolidarea părului și unghiilor. Zinc, iod, fluor și calciu – toate acestea se conțin într-o sămânță mică.

Contraindicații și efecte nocive asupra semințelor de floarea-soarelui

-Semințele de floarea-soarelui sunt alimente bogate în grăsimi și calorii. Consumul excesiv de semințe poate contribui la un set de exces de greutate.

-Obișnuința de rupere a cochililor de semințe de floarea soarelui cu dinții poate cauza deteriorarea smalțului dinților și dezvoltarea cariilor.

-Abuzul de semințe de floarea soarelui poate provoca tulburare stomacală și arsuri la stomac.

Cadmiul și plumbul se acumulează în semințele de floarea-soarelui care cresc în regiuni cu condiții nefavorabile de mediu. Intrarea în corpul uman împreună cu semințele, aceste metale provoacă dezvoltarea hipertensiunii arteriale, a bolilor de rinichi, a bolilor de țesut osos și a altor patologii.

-În medie, 100 g de semințe de floarea-soarelui conțin aproximativ 0,199 mg de cadmiu. În același timp, doza zilnică sigură a acestui metal pentru corpul uman este de 0,669 mg pe zi.

-Substanțele cancerigene sunt formate în timpul calcinării uleiului stoarse din semințe de floarea-soarelui. Acesta este motivul pentru care nutriționiștii recomandă reducerea la minimum a timpului de prăjire a produselor și nu folosiți niciodată o porție de ulei pentru prepararea alimentelor prajite de două ori.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: