Ambasadorul României în SUA – l-am numit pe George Maior – a susținut o conferință, marți, la George Washington University, despre amenințările cibernetice asupra mediului de securitate
„La momentul actual, suntem martorii apariţiei unor noi vulnerabilităţi în interiorul statelor, ce pot fi exploatate printr-o serie de scenarii care, chiar dacă nu se ridică la nivelul unui conflict militar, pot fi totuşi suficient de distructive pentru a face necesară dezvoltarea unor capacităţi suplimentare de apărare”, a afirmat George Maior, potrivit unui comunicat remis redacției, subliniind nivelul sofisticat al atacurilor cibernetice lansat de unele state care folosesc intermediari pentru a masca sursa atacurilor și a ocoli răspunderea.
Războiul hibrid
Ambasadorul a mai abordat tematici precum războiul hibrid și combaterea dezinformării şi a manipulării informaţiilor publice. A menţionat că unul dintre obiectivele principale ale războiului hibrid vizează menţinerea ambiguităţii cu privire la obiectivele principale, pe termen lung urmărite de agresor. De asemenea, diseminarea propagandei şi a manipulării informaţiilor duce la apariţia unui ciclu de ştiri false, pe baza cărora este deviată dezbatere publică şi în final, pot fi luate decizii defectuoase la nivel naţional.
Parteneriatul SUA-România
De asemenea, George Maior a prezentat aspecte ale cooperării bilaterale în domeniul cibernetic, în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA şi a subliniat necesitatea dezvoltării parteneriatului public-privat în domeniu, astfel încât companiile de înaltă tehnologie să devină parteneri pentru securitatea naţională. Facem precizarea că Maior a susținut conferința cu ocazia evenimentului de lansare a Forumului la nivel înalt pentru securitate cibernetică (“International Cybersecurity Leaders Forum”), organizat de Center for Cyber and Homeland Security (CCHS) din cadrul George Washington University. În introducerea conferinței, vicepreședintele Universității George Washington și director al CCHS, Frank Cilluffo, i-a mulțumit ambasadorului George Maior pentru revenirea la Universitatea George Washington, unde acesta a obţinut, în 1992, titlul de Master în Drept Internaţional și Comparat.
Felicitări pentru conducerea SRI
Frank Cilluffo l-a felicitat pe ambasador pentru activitatea sa de după terminarea programului de master, în special pentru perioada în care a condus SRI, remarcând faptul că aceasta a fost apreciată și de actualul director al CIA, Mike Pompeo, care l-a decorat pe George Cristian Maior cu “Medalia Earl Warren”. În intervenţia sa, ambasadorul României a prezentat o evaluare detaliată asupra mediului de securitate şi a amenințărilor cibernetice, inclusiv a obiectivelor urmărite şi a acţiunii actorilor în domeniul cibernetic.