Creșterea numărului persoanelor infectate cu noul coronavirus a stârnit niliniștea autorităților, dar și multe contradicții.
Până astăzi, 20 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 23.730 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 16.735 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, 1.500 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat, potrivit ultimului bilanâ transmis de Grupul de Comunicare Strategică.
În acest context, premierul Ludovic Orban a declarat că nu îşi doreşte impunerea de noi restricţii, în contextul pandemiei de coronavirus, dar că acest lucru va fi posibil doar dacă cetăţenii vor respecta regulile.
"Eu cred că soluţia este ca românii să respecte regulile în condiţiile date. Nu îmi doresc să mai impunem nicio restricţie. Dorinţa mea este ca viaţa să revină la normal, să nu mai afectăm nicio activitate economică, socială, culturală sau de altă natură. Lucrul acesta va fi posibil doar dacă, în condiţiile unei vieţi cât mai aproape de normal, oamenii vor respecta regulile, se vor păzi pe sine şi îi vor păzi pe cei din jur", a afirmat premierul, într-o conferinţă de presă, la Suceava, unde a participat la prezentarea proiectului centurii municipiului Suceava.
El a adăugat că starea de alertă va fi prelungită în condiţiile în care se va menţine "o transmitere în comunitate semnificativă".
"Starea de alertă ne conferă posibilitatea de a adopta măsuri. În cadrul stării de alertă, dacă va fi necesar să luăm alte măsuri decât cele pe care le-am luat odată cu adoptarea hotărârii de guvern şi a ordinelor comune ulterioare hotărârii de guvern, o să luăm alte măsuri. Când situaţia epidemiologică va permite, atunci vom apela şi la alte măsuri de relaxare.
Deocamdată, vedem efectul măsurilor de relaxare care au fost luate, într-o cadenţă gândită. În funcţie de evoluţia epidemiei urmează alte măsuri. Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile. Analizăm ce se întâmplă în interiorul acestor 30 de zile. Dacă rămâne o transmitere în comunitate semnificativă, vom prelungi starea de alertă. Dacă nu, nu", a precizat premierul.
În ce priveşte creşterea numărului de îmbolnăviri din ultima perioadă, Ludovic Orban a apreciat că bilanţul nu a crescut "atât de îngrijorător cum încearcă unii" să acrediteze. Pe de altă parte, el a remarcat că alte persoane, "în special lideri din Opoziţie", susţin că ar fi vorba despre o "întreagă paranoia cu acest virus" şi îi îndeamnă pe români la nerespectarea măsurilor de siguranţă.
"Nu i-aş spune val 2. Am putea vorbi de un val 2 dacă ar fi dispărut complet răspândirea virusului în comunitate. Acest lucru nu s-a întâmplat. Sigur că a crescut interacţiunea între oameni, sigur că numărul de contacte între oameni este mult mai mare, atâta timp cât s-au deschis terase, mall-uri, spaţii comerciale.
Oamenii se întâlnesc, ajung în contact unul cu celălalt mult mai des şi există într-adevăr o creştere, pe care o urmărim cu mare atenţie. Cea mai bună modalitate de a stăpâni această creştere este ca românii să respecte regulile pe care le-am stabilit", a spus Orban, citat de Agerpres.