Un metabolism sănătos este esențial pentru o viață echilibrată, mai ales în cazul persoanelor care au trecut de 40 de ani. Tocmai din acest motiv medicii nutriționiști lansează avertizări cu privire la produsele pe care le consumăm și ne recomandă să acordăm o atenție mai mare dietei zilnice. Anumiți carbohidrați trebuie eliminați complet.
Persoanele născute înainte de 1980 trebuie să acorde o atenție mai mare alimentației zilnice, avertizează specialiștii. Odată cu înaintarea în vârstă, menținerea metabolismului sănătos devine mai dificilă, așa că suntem nevoiți să eliminăm anumite din dietă, mai ales cele procesate. La fel de important este să ținem cont de ceea ce ne face să ne simțim lipsiți de energie sau ce anume ne provoacă indigestie.
Persoanele care au trecut de 40 de ani sunt sfătuite să elimine din alimentație anumiți carbohidrați, care se află în majoritatea alimentelor procesate, au declarat experții în sănătate pentru SheFinds.
Carbohidrații sunt nutrienți esențiali și reprezintă jumătate din caloriile unei diete zilnice. Ei sunt responsabili pentru energia noastră, însă contează foarte mult calitatea loc. Aceștia se pot transforma în dușmani ai siluetei, dar și pentru sănătate.
Pentru persoanele care au trecut de 40 de ani, cei mai nocivi carbohidrați sunt cei ultrapocesați, care se găsesc în produsele alimentare ambalate. Dana Ellis Hunnes, medic nutriționist, a precizat că acest tip de carbohidrat este cel mai frecvent în produsele de patiserie.
Specialiștii nu recomandă acest tip de carbohidrat deoarece nu oferă „niciun beneficiu nutrițional, sunt lipsiți de vitamine și minerale, antioxidanți și compuși antiinflamatori”.
Medicul nutriționist susține că unii carbohidrați sunt un real pericol pentru metabolism. Ei duc la creșterea glicemiei, IGF-1 și pot duce la boli cronice, însă și la formarea depozitelor de grăsime.
Cu ce putem înlocui carbohidrații toxici pentru sănătate
Melissa Morris, nutriționist, crede că „cel mai rău tip de carbohidrați, la orice vârstă, sunt zahărurile adăugate”. Acestea se găsesc în băuturile dulci, în alimentele procesate și în deserturi.
„Zahărurile adăugate adaugă doar calorii suplimentare, fără nutrienți sănătoși”, spune ea, adăugând că prea mult zahăr în dietă poate crește, de asemenea, inflamația în organism.
„Acest lucru are un impact asupra sistemului imunitar și poate crește riscul pentru multe boli cronice precum bolile de inimă și diabetul”, a mai precizat medicul nutriționist.
Dana Ellis Hunnes vine cu recomandări pentru înlocuirea acestor carbohidrați, precizând că „cel mai bine ar fi să mâncăm cereale integrale, nuci, semințe, leguminoase, fructe și legume, în forma lor naturală, neprocesată”. Acestea „nu sunt dăunătoare pentru metabolism și sunt antiinflamatoare, bogate în fibre și ajută la reglarea greutății”, susține ea.
Pâinea albă, dulciurile, produsele de patiserie sau alte alimente procesate care conțin cantități mari de carbohidrați nocivi ar trebui eliminate din orice dietă, nu doar atunci când vorbim despre un regim alimentar pentru slăbit.
„Există carbohidrați simpli (sau zaharuri simpl)e și există carbohidrați complecși”, continuă Morris.
Medicul nutriționist ne oferă o listă de carbohidrați simpli: zaharoza (zahărul de masă), fructoza (zahărul din fructe) și lactoza (zahărul din lapte). Carbohidrații complecși se găsesc în alimentele cu amidon și fibre, explică ea.
”Carbohidrații complecși au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerați, așa că ne ajută să ne simțim mai sătui mai mult timp. De asemenea, au mai multe vitamine și minerale decât alimentele cu carbohidrați simpli”, subliniază medicul nutriționist.