Avertisment! Rujeola este „mult mai periculoasă decât ne-am imaginat anterior”

Avertisment! Rujeola este „mult mai periculoasă decât ne-am imaginat anterior”

Rujeola provoacă daune mult mai grave decât se credea până acum. Şterge memoria sistemului imunitar la copiii nevaccinaţi.

Două studii efectuate asupra copiilor nevaccinați într-o comunitate protestantă din Olanda au descoperit că rujeola șterge memoria sistemului imunitar al bolilor anterioare, revenind la o stare mai asemănătoare cu cea a bebelușului și, de asemenea, lasă corpul mai puțin echipat pentru a lupta împotriva noilor infecții.

Cercetările au descoperit că rujeola a eliminat între 11% și 73% din anticorpii de protecție pentru copii

„Am găsit dovezi foarte puternice că virusul rujeolic distruge de fapt sistemul imunitar”, a spus prof. Stephen Elledge, genetician la Harvard Medical School și co-autor al unuia dintre lucrări. „Amenințarea rujeolei este pentru oameni mult mai mare decât ne-am imaginat anterior”.

La nivel global, rujeola afectează peste 7 milioane de oameni în fiecare an și provoacă peste 100.000 de decese

Ratele de vaccinare reduse au dus la creșterea cu aproape 300% a infecțiilor cu rujeolă din 2018. Marea Britanie și-a pierdut recent statutul de protecţie în faţa rujeolei din cauza scăderii ratei imunizării MMR (rujeolă, oreion și rubeolă). Acoperirea a 95% din populație este considerată necesară pentru a preveni focarele. Printre copiii cu vârsta de 24 de luni în Anglia, vaccinarea a scăzut de la 91,2% în 2017-18 la 90,3% în 2018-19, cea mai mică rată din 2010.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este extrem de contagios și poate fi răspândit atunci când cineva cu virusul tușește, strănut sau expiră

Odată ajuns în tractul respirator, virusul pătrunde în celulele imune care stau la interfața dintre plămâni și fluxul sanguin. De acolo, virusul se reproduce și se răspândește în celulele imune în întregul corp. Anterior, oamenii de știință au dedus un impact pe termen mai lung asupra sistemului imunitar, deoarece decesele cauzate de alte infecții au fost observate să crească după un focar de rujeolă și pentru că virusul atacă direct sistemul imunitar.

Cele mai recente studii, pentru prima dată, descoperă amploarea daunelor

Cercetătorii au recrutat voluntari din trei școli din Olanda. Au luat probe de sânge de la copii sănătoși, nevaccinați, cu vârste cuprinse între patru și 17 ani și au urmat 77 de copii care au fost infectați într-un focar de rujeolă în 2013 pentru eșantionare repetată. Prima lucrare , condusă de Velislava Petrova, Sanger Institute Wellcome si Universitatea din Cambridge, a declarat că rujeola erodează două linii separate de apărare a sistemului imunitar. Pentru a face față infecțiilor nevăzute anterior, sistemul imunitar se bazează pe pomparea constantă a unei game diverse de celule imune - mii de soiuri diferite, fiecare cu receptori ușor diferiți pe suprafețele lor, cu o capacitate colectivă de a recunoaște aproape orice agent patogen.

„Cu cât avem o gamă mai diversă, cu atât mai bine”, a spus Petrova. Cu toate acestea, după rujeolă, copiii au avut o gamă mult mai restrânsă. De asemenea, sistemul imunitar creează celule de memorie de lungă durată, care rămân permanent în circulație, permițând organismului să recunoască rapid și să elimine infecțiile întâlnite anterior, notează theguardian.