Avertisment dur pentru Regatul Unit după Brexit. UE amenință „cu mijloace legale”

Avertisment dur pentru Regatul Unit după Brexit. UE amenință „cu mijloace legale” Sursa: arhiva EVZ

Întrucât Londra a prelungit în mod unilateral o măsură vamală specifică pentru Irlanda de Nord, Comisia Europeană ia în calcul să lanseze două proceduri contra Regatului Unit pentru încălcarea Acordului Brexit.

Avertisment dur pentru Regatul Unit după Brexit. Executivul UE a obţinut în această săptămână sprijinul statelor membre după ce le-a informat despre intenţia sa de a iniţia aceste proceduri „săptămâna viitoare''.

Londra a extins unilateral anumite controale controversate asupra mărfurilor transportate din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

Încălcare a acordului Brexit

Denunţând o „încălcare'' a Acordului Brexit, Uniunea Europeană a promis să răspundă „cu mijloace legale''. La numai două luni după ce Regatul Unit a părăsit oficial piaţa unică europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit surselor europene citate, Comisia intenţionează să trimită o scrisoare de notificare oficială Londrei. Pentru încălcarea Protocolului privind Irlanda de Nord. Acesta este inclus în Acordul de retragere a Regatului Unit din UE (Acordul Brexit) semnat la finalul lui 2019.

În cadrul celei de-a doua proceduri, Comisia Europeană ar urma să amorseze activarea mecanismului de reglementare a diferendelor prevăzute în tratate. Motivul este că Regatul Unit nu a respectat obligaţia de bună-credinţă în aplicarea tratatului.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt acoperite de articolul 16 (Protocolul privind Irlanda de Nord) al Acordului Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare din 1998.  Anume, pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în piaţa unică a UE, scrie Agerpres.

Relațiile reglementate doar prin angajamente

Avertisment dur pentru Regatul Unit după Brexit. Procesul său de separare de Uniunea Europeană s-a încheiat oficial, odată cu intrarea în noul an 2021. Marea Britanie a încetat să mai aplice regulile UE din 31 decembrie 2020.

Este  momentul în care Regatul Unit încheie de facto perioada de tranziţie care a continuat după ce Londra a părăsit în mod oficial blocul comunitar la 31 ianuarie 2020. Relațiile dintre cele două entități separate sunt reglementate acum de aranjamente. În domeniul călătoriilor, comerțului, imgirației și cooperării în materie de securitate, care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021.