Plecările din PSD stârnesc oportunități politice pentru marii rivali ai liderului social-democrat, Liviu Dragnea. După ce fostul premier Victor Ponta a reușit să atragă mai mulți deputați înspre formațiunea ProRomânia, un fost membru din PSD, considerat „persona non grata”, arată pericolele la care Dragnea este expus.
Fostul social-democrat Mihai Chirica, în prezent primar independent, a declarat pentru AGERPRES că nu este surprins de plecarea din PSD a deputatului Nicolae Bănicioiu întrucât sunt mulţi nemulţumiţi de conducerea lui Liviu Dragnea.
ALERTĂ ÎN PSD. I se coace ceva lui Dragnea? SEMNALELE SUNT CLARE. A fost depăşit „pragul critic”
„Era prognozabilă o astfel de mişcare pentru că de câteva luni încoace, mai ales după eşecul şi al guvernării Tudose, tot mai mulţi colegi, foşti colegi din PSD, îşi pronunţau indignarea, cu teamă, în spaţii rezervate, faţă de posibilitatea părăsirii formaţiunii politice imediat ce domnul Ponta îşi rezolvă problemele de justiţie. Acest lucru s-a întâmplat. Dumnealui are achitare pe acea speţă, iar colegii de partid s-au aliat împreună cu dumnealui în conturarea unei alte formaţiuni politice, care va deveni un centru de putere. În câtva timp va reuşi să balanseze formaţiuni precum ALDE, respectiv PMP şi, sigur că da, va distruge supremaţia lui Dragnea, pentru că Dragnea fără Parlament e ca roata fără spiţă, nu contează”, a afirmat Chirica.
Scandalul „șobolanilor” din PSD scoate FRUSTRĂRILE LA SUPRAFAŢĂ. Poate fi finalul lui Dragnea? Detalii din culise.
Întrebat dacă vor urma şi alte plecări din PSD, edilul ieşean a spus „cu siguranţă da”. Nu acelaşi lucru spune despre alte plecări din organizaţia PSD Iaşi. „De la Iaşi, în afară de domnul Bănicioiu, care a fost o propunere făcută de mine la alegerile din 2016 peste dorinţa organizaţiei ieşene, nu mă mai aştept la mare lucru decât dacă persistă în trădare. Domnul Bănicioiu şi la demiterea domnului Grindeanu a avut acelaşi punct de vedere pe care îl are şi astăzi, adică a fost împotrivă, nu s-a prezentat în sala de vot, i s-a părut o enormitate politică să-ţi demiţi propriul guvern. Deci a rămas consecvent. Faţă de ceilalţi am o mare rezervă doar din prisma principiului de a trăda o cauză, un principiu, o morală. Probabil că, dacă suma celui care dă e mai mare decât suma pe care o primesc astăzi, mă refer la avantaje materiale, vor trăda. De ce nu?”, a susţinut Mihai Chirica.
Ponta a dat lovitura în Parlament: PSD și ALDE au pierdut majoritatea în Camera Deputaților!
El a criticat şi reacţia celor de la PSD Iaşi, care au spus, printr-un comunicat de presă, că plecarea lui Bănicioiu din filială şi din partid nu reprezintă o mare pierdere.
„Nu e mare pierdere că de la 48% au ajuns în jur de 20 şi ceva. Nu e mare pierdere că pleacă oamenii valoroşi din partid, nu e mare pierdere că îşi dau afară primari reşedinţă de judeţ, primari din oraşe din Moldova care au zeci de ani şi stagii vechi în acest Partid Social Democrat. Nimic nu e mare pierdere. (...) Asistăm în fiecare zi la cea mai gravă criză morală în care a fost această naţiune dintotdeauna de când s-a creat statul român. Nu e nimic grav în toate astea. E foarte grav că Belina persistă. Nu pot să fac decât o singură urare, la care ţin foarte mult: decât să ne pierdem vremea cu Dragnea, mai bine îi luăm bilet spre Costa Rica şi ne vedem de treabă în România”, a conchis primarul Mihai Chirica.
Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a declarat vineri că a demisionat din Partidul Social Democrat, alăturându-se partidului Pro România, formaţiune condusă de Victor Ponta.
„Vă confirm informaţia. Am decis să mă alătur colegilor mei din guvernarea Ponta, cu care am făcut lucruri bune pentru România şi alături de care vreau să fac în continuare lucruri bune. Nu pot să mai fiu părtaş la ipocrizie şi la superficialitatea promovată de domnul Dragnea la PSD acum”, a precizat Bănicioiu.
Mihai Chirica şi fostul viceprimar al municipiului Iași Gabriel Harabagiu au fost excluşi din PSD la începutul lunii februarie de către organizaţia judeţeană, iar, ulterior, decizia a fost confirmată de către Comitetul Executiv Naţional. În timp ce primarului i s-au reproşat ieşirile publice dese împotriva unor lideri centrali ai PSD, în cazul lui Harabagiu în decizia de excludere este menţionat faptul că s-a poziţionat „în contradicţie cu viziunea PSD“ şi a alimentat permanent organizaţiile locale din municipiul Iaşi „cu idei disidente şi de susţinere a activităţii critice la adresa partidului“.