AVERTISMENT de foc de la vârful PNL: Guvernul Dăncilă vizează un acord cu FMI. Urmează noi RESTRICȚII economice!

Senatorul PNL Iancu Caracota a avertizat, sâmbătă, că măsurile Guvernului Dăncilă şi felul în care arată bugetul pentru 2019 ar putea avea ca principală consecinţă un acord cu FMI, atrăgând atenţia că o astfel de înţelegere va duce la restricţii economice.

„Dacă Guvernul o ţine în ritmul acesta, FMI ne intră-n casă în 2019! Economia României este principala victimă a războiului început de Guvern împotriva sistemului bancar. Faptul că Ministerul de Finanţe nu a reuşit să se împrumute de pe piaţa internă este un semnal clar că Guvernul a căzut în dizgraţia mediului privat! Ministerul mai are o variantă de salvare: pieţele externe! În cazul în care Guvernul PSD-ALDE nu reuşeste să aducă bani în ţară, la dobânzi acceptabile, din pieţele externe, singura soluţie rămasă, pentru a evita intrarea într-o criză financiară este un acord cu Fondul Monetar Internaţional”, a afirmat Iancu Caracota, citat de Mediafax.

Senatorul PNL susţine că o înţelegere cu FMI va genera restricţii economice şi somează coaliţia de guvernare să accepte o dezbatere în Parlament a bugetului pentru anul 2019.

„Însă o înţelegere cu FMI va aduce restricţii şi măsuri economice ce ar putea afecta locurile de muncă ale bugetarilor, dar şi salariile, care- deşi mărite- au fost erodate de inflaţie şi alte măsuri economice discutabile ale Guvernului. Atrag atenţia Coaliţiei de guvernare să ia în serios situaţia delicată în care se află acum România din punct de vedere economic şi să accepte în Parlament o dezbatere reală a Bugetului pentru 2019 făcut public de Ministerul Finanţelor”, a completat Caracota.

Acesta a mai spus că proiectul de buget se bazează pe o creştere mult prea optimistă, care ar putea face Guvernul să apeleze din nou la împrumuturi.

„Îngrijorător este faptul că Bugetul Guvernului PSD-ALDE se bazează şi pe o creştere a veniturilor fiscale cu 7,5 miliarde de lei, care este mult prea optimistă. Dacă această creştere rămâne doar o speranţă, Guvernul va fi obligat să apeleze din nou la împrumuturi. Însă- după cum vedem- nimeni nu mai împrumută statul la dobânzi mici după ce sistemul bancar din România a intrat în conflict deschis cu cvartetul Dragnea-Vâlcov-Teodorovici-Dăncilă. Consecinţa? Împrumuturi sub condiţiile FMI”, a conchis liberalul.

Ministerul Finanţelor a pus, joi, pe site în dezbatere publică, proiectul bugetului de stat pe 2019. Acesta este construit pe un deficit bugetar cash pe anul 2019 de 2,55% din PIB, iar deficitul ESA la 2,57% din PIB.

Bugetul pe 2019 este configurat pe un cadru economic cu o creştere economică de 5,5% şi un ritm mediu anual de 5,2% pe întreg orizontul 2020-2022, conform raportului privind situaţia macroeconomică. De asemenea, rata anuală a inflaţiei luată în calcul la stabilirea bugetului pentru acest an a fost de 2,8%, apropiat de nivelul de 2,9%, cât prognozează pentru finele acestui an Banca Naţională a României.

Conform proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri de 164,72 miliarde de lei, iar la cheltuieli în sumă de 254,1 miliarde de lei credite de angajament şi în sumă de 199,58 miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 34,85 miliarde de lei.

Proiectul de buget nu va fi adoptat în această săptămână, au declarat surse guvernamentale citate de Mediafax. Potrivit acestora, Executivul se va reuni la începutul săptămânii viitoare pentru a definitiva şi adopta proiectul de buget de stat pe acest an.