Averile vameşilor din Banat

Şeful Vămii Moraviţa deţine 5 case, o firmă de transport cu peste 200 de maşini şi un lanţ de case de schimb.

Procurorii DNA au reţinut unsprezece lucrători vamali din vestul ţării, de la punctele de trecere a frontierei Moraviţa şi Naidăş. În sarcina lor s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.

Declaraţiile de avere ale acestora arată cam aşa:

Velimir Stoian (PTF Moraviţa, inspector vamal) are două case, una în comuna Saravale, alta într-o zonă rezidenţială din Timişoara, plus zeci de hectare de teren arabil şi două magazine în mediul rural, deschise în 2004 şi 2006. Casa şi terenul de la ţară sunt moştenite, iar cea de pe strada Eneas, unde locuieşte cu familia, nu este trecută pe numele său.

Vameşul mai deţine un parc auto cu specific agricol. Are un VW Passat, din 2002, un ARO, patru tractoare şi "toată gama de maşini agricole" după cum notează în declaraţia de avere. Deţine în conturi 29.000 de euro şi 82.000 de lei.

Cristian Grigore Braga (PTF Moraviţa) are, împreună cu soţia sa, tot vameş, o singură proprietate: o garsonieră cumpărată în anul 2008 în Freyung, Germania. Dar locuieşte într-o casă frumoasă din centrul Timişoarei.

Claudiu Adrian Uiuiu (PTF Moraviţa) are, la Sânnicolau Mare, două case (una de 200 mp), un VW Passat din 2002 şi 15 hectare de teren.

Aurelian Dan Coman (PTF Naidăş) are o casă şi 14.000 de euro în cont.

Adreian Dan Enache (PTF Naidăş) are o casă şi un Renault din 2005.

Ştia că i se pregăteşte ceva

Cel mai bogat rămâne Ştefan Milan Gubic, din Nădlac, şef de tură la Biroul Vamal Moraviţa. Acesta deţine trei case şi un apartament în Nădlac, un apartament în Timişoara, plus terenuri în Nădlac şi Giroc. Gubic are un restaurant în Nădlac, un lanţ de case de schimb valutar şi o companie de transport cu o flotă de peste două sute de maşini. Timp de 15 ani, Gubic a fost şef de tură în Vama Nădlac.

Când vama s-a desfiinţat, a reuşit să rămână în sistem, fiind prieten foarte apropiat al actualului şef al Direcţiei Vamale Timişoara, Aurel Mateuţ, despre care se spune că ar fi "patronul" întregii afaceri pe care procurorii anticorupţie încearcă să o anihileze.

Gubic a fost dat în urmărire generală, deoarece lipsea de la domiciliu în momentul descinderilor făcute marţi seara de mascaţi. Oamenii legii cred că, în realitate, aflase cumva că i se pre găteşte arestarea. Oficial, se afla în concediu medical.

Printre urmăriţi se numără mai mulţi contrabandişi de ţigări, între care Petru Borcheş din Sânnicolau Mare, cunoscut ca fiind prieten cu şeful poliţiei oraşului Sânnicolau Mare, comisar-şef Gigi Horodincă, şi cu fiul unui fost senator PSD, Viorel Lilian Matei, zis "Bataci", poliţist de frontieră în PTF Moraviţa.

Ţigări de contrabandă ascunse în ghenele de gunoi

La descinderile de marţi, mai mulţi vameşi şi contrabandişti din zona Stamora Moraviţa au încercat să spargă filtrele de jandarmi şi poliţie. Printre ei, vameşul Petru Augustinov şi Lucian Cotora, fost consilier local din partea PNL la Primăria Moraviţa, nominalizat încă din 2008 de către şeful Poliţiei de Frontieră Timiş drept "cel mai important traficant din zonă".

Cotora deţine firma de salubritate care presta în PTF Moraviţa, angajaţii lui având obligaţia să ridice gunoiul de două ori pe zi din vamă. Astfel se traficau baxurile cu ţigări, ascunse în ghenă, spun procurorii.

Supraveghere video la derută

PTF Moraviţa a fost, în 2005, prima instituţie de frontieră supravegheată video. Au fost montate 13 camere de luat vederi, în cadrul unui parteneriat cu Alcatel, imaginile fiind transmise via internet la un calculator al Direcţiei Poliţiei de Frontieră.

Sistemul a funcţionat cu intermitenţe deoarece camerele au fost orientate spre puncte moarte, de unde contrabanda cu ţigări şi alte produse accizabile nu se puteau observa.

ANCHETĂ CU "PIEDICI"

Şeful de la Naidăş ştia de controale

Şeful poliţiştilor de frontieră de la Punctul de Trecere Naidăş, Valentin Ionică Bărăgan, era a - nun ţat despre controalele "comandate" de superiorii săi de la Bucureşti, astfel că îşi avertiza din timp subalternii, care apoi îl răsplăteau cu sume cuprinse între 50 şi 500 de euro, dar şi cu ţigări şi whisky. Aşa susţin procurorii anticorupţie în referatul prin care, ieri-dimineaţă, au cerut magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti a restarea a 15 poliţişti de frontieră şi vameşi de la Naidăş.

"Inculpatul Bărăgan Valentin a avut, de asemenea, rolul de a anunţa iminenţa unor controale pe linie ierarhică, scopul fiind acela de a nu se pericilita activitatea infracţională şi traficul de ţigări", arată anchetatorii.

Afirmaţiile acestora sunt susţinute de interceptările ambientale ale unor convorbiri dintre Bărăgan şi subalternii săi.

"La 6.01.2011, Bărăgan l-a chemat pe lucrătorul vamal Iovanovici Dalibor şi are loc următoarea discuţie, cu participarea lui Pocol Valentin:

Pocol: «Deci, în momentul ăsta nu intră o ţigară în ţară!». Dalibor: «Păi, da. Ieri, chiar am făcut control amănunţit...». Bărăgan: «Aveţi grijă, da?». Dalibor: «Da». Pocol: «Da? Deci, nu intră o ţigară. Dă-l în p... mea, zece zile nu moare nimeni. Aşa o zis şi... zece zile să nu mişte nimic!". Dalibor: «Asta e!». Bărăgan: «Aveţi grijă la intrare... Materiale de înregistrare cu pixul, cu ochelari, nu poţi să ştii». Pocol: «Vor să organizeze nişte flagrante. Nu lăsaţi nicio ţigară. Deci, acum m-a sunat de la Bucureşti, jur»".

"La interval de două săptămâni, Bărăgan primeşte suma de 500 de euro de la Pantea Sorin Marian, din sumele colectate cu titlu de mită, pentru a nu dispune efectuarea de controale suplimentare", se mai arată în documentul în baza căruia judecătorii au decis să-i trimită după gratii pe cei 15 pentru 29 de zile.

Ancheta de la Moraviţa, după modelul "Siret"

De altfel, ieri, nu mai puţin de 45 de poliţişti de frontieră şi vameşi, reţinuţi în urma operaţiunii derulate marţi în vămile de la graniţa cu Serbia, au ajuns în faţa instanţei. Lor li se vor adăuga, astăzi, alţi 30 de poliţişti şi vameşi care au primit abia ieri ordonanţe de reţinere. Printre aceştia, şi fiul primarului din localitatea arădeană Chişineu- Criş.

În plus, 65 de "oameni ai legii", majoritatea de la Vama Moraviţa, vor fi cercetaţi în libertate în acest caz. Şi, dacă la Naidăş a fost folosit un singur investigator sub acoperire, la Moraviţa ancheta s-a derulat cu trei ofiţeri sub acoperire, unul dintre ei înlocuindu-l în funcţie chiar pe şeful Punctului de Trecere a Frontierei, aşa cum s-a întâmplat şi la Siret.

"Şeful Punctului de Trecere a Frontierei a fost înlocuit cu investigatorul sub acoperire în septembrie 2010, în urma unei sesizări care a ajuns la DNA. Alţi doi ofiţeri au fost infiltraţi apoi acolo pentru a aduna probe", au precizat surse judiciare.

"Inculpatul Bărăgan Valentin a avut rolul de a anunţa iminenţa unor controale, scopul fiind acela de a nu se periclita traficul de ţigări." PROCURORII DNA, în referatul privind arestarea