Averile infractorilor, aproape confiscate

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind confiscarea averilor ilegale. Opoziţia renunţă la propria variantă şi anunţă că votează propunerea MJ.

Ministerul Justiţiei (MJ) a pus în dezbatere publică şi Guvernul a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal privind confiscarea extinsă a averilor câştigate ilicit.

Pe scurt, dacă o persoană este condamnată pentru o faptă ce presupune o pedeapsă mai mare de cinci ani şi dacă infracţiunea i-a adus profit, judecătorul poate să-i confişte bunurile, dacă magistratul consideră că valoarea acestora depăşeşte veniturile legale ale condamnatului. Mai mult, potrivit proiectului de lege aprobat, infractorul care nu-şi poate justifica averea nu scapă de confiscare, chiar dacă şi-a trecut- o pe numele rudelor.

Condiţiile confiscării

Mai exact, completarea aprobată de Guvern dispune ca "în cazul în care persoana este condamnată pentru comiterea unei infracţiuni pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea mai mare de cinci ani şi care este susceptibilă să îi procure un folos material, instanţa poate dispune şi confiscarea altor bunuri".

Acest lucru se poate întâmpla dacă se respectă două condiţii: dacă valoarea bunurilor dobândite în ultimii cinci ani depăşeşte cu mult veniturile legale ale condamnatului şi dacă judecătorul "are convingerea că bunurile respective provin din activităţi de natura celor care au atras condamnarea". Aceste prevederi se vor aplica inclusiv celor pedepsiţi pentru fapte de corupţie sau pentru infracţiuni economico-financiare.

Judecătorul decide: confiscă sau nu

Expertul anticorupţie Laura Ştefan de la Societatea Academică Română (SAR) consideră completările ministerului ca fiind de bun augur, însă perfectibile. "În condiţiile în care noul Cod Penal scade pedepsele, cred că ar fi nevoie şi de scăderea acestui minim de cinci ani", a declarat, pentru "Evenimentul Zilei", Laura Ştefan.

O altă critică se referă la a doua condiţie enunţată mai sus. "Dacă pedepsesc un infractor pentru trafic de droguri şi el a câştigat din trafic de fiinţe umane, întrebarea este dacă averea acestuia este sau nu acoperită. Varianta ministerului este mai bună decât a PSD, dar poate fi şi ea îmbunătăţită", a completat Ştefan.

În acest context, se observă din modificările propuse că, la un moment dat, se "întoarce" sarcina probei, în sensul că cel condamnat poate să rămână fără avere sau o parte din ea, dacă judecătorul consideră acest lucru. "Această prevedere este în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale", a încheiat expertul anticorupţie.

Pagube de milioane nu sunt recuperate

De altfel, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a exprimat în acelaşi sens, declarând în cadrul unei conferinţe că "politica penală a recuperării produsului infracţiunilor sunt chiar infractorii, nu cetăţenii bogaţi, dar nevinovaţi". În acelaşi context, Predoiu a criticat faptul că introducerea măsurilor asiguratorii nu a devenit o obişnuinţă.

"Nu este normal ca în dosare cu prejudicii de sute de milioane să nu încerci măcar să recuperezi acel prejudicu, să nu iei măsurile asiguratorii şi să nu soliciţi confiscarea bunurilor".

Demnitarul a mai afimat că recuperarea banilor proveniţi din comiterea unor infracţiuni şi aducerea lor la bugetul de stat ar fi şi o problemă de echitate, pentru că, anual, în structurile de poliţie, parchet şi servicii de informaţii se investesc sume mari de bani, bani plătiţi de cetăţeni cinstiţi.

"Statul investeşte anual în poliţie, parchet şi servicii de informaţii sume importante. Aceşti bani trebuie să se întoarcă la stat.“ CĂTĂLIN PREDOIU, Ministrul Justiţiei

REACŢIA PSD

Opoziţia ar vota pentru confiscarea extinsă

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, că este gata să renunţe la propriul proiect de lege privind confiscarea averilor ilegale (din care lipseau categoriile condamnaţilor pentru corupţie şi pentru infracţiunile economico - financiare) şi că este dispus să voteze varianta Guvernului.

"În regulă, sunt absolut de acord, chiar cred că averile corupţilor, mai ales vorbesc de corupţii de acum, care fac bani din corupţie, chiar trebuie confiscate. Nu avem nicio problemă, le votăm legea, dacă e o chestie de orgoliu să nu fie legea noastră să fie legea lor, nici o problemă, votăm legea lor", a precizat Ponta.

Preşedintele PSD a explicat că acestă propunere lansată în dezbatere publică demonstrează că opoziţia a avut dreptate când a susţinut că, pentru acestă prevedere , nu trebuie schimbată Constituţia.

"Dar vrem să dovedim un lucru, că nu e nevoie să modificăm Constituţia, că putem să facem o lege. N-am înţeles de ce nu au făcut-o până acum. A doua zi după ce am făcut-o noi, au făcut şi ei o lege mai bună decât a noastră. E în regulă, le votăm legea lor", a mai spus liderul PSD.

În urmă cu două zile, senatorul Dan Şova, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege abandonat de PSD declara pentru Hotnews: "Confiscarea extinsă pe corupţie nu se poate, pentru că se aplică la infracţiunile continuate. Fiecare luare de mită este o infracţiune separată".