Editura Evenimentul si Capital

AVERILE STĂPÂNILOR BUGETARI ai BANILOR. Cei NOUĂ OAMENI care-ți POT UȘURA BUZUNARELE DIN PIX

Autor: | | 0 Comentarii | 4858 Vizualizari

Nouă oameni taie și spânzură peste 100 de miliarde de euro. Mai mult sau mai puțin dependenți de mediul politic, mai mult sau puțin legați direct de politică și de politicieni, ei sunt cei care supraveghează piețele financiare din România. Despre averile acestora vă informează revista Capital în ultimul său număr, apărut astăzi.

Depozite de aproape șase milioane de lei, bijuterii și tablouri de aproape 400.000 de euro, peste 20 de case și apartamente și sute de mii de metri pătrați de pământ. Cam aceasta este averea cumulată a celor nouă oameni care veghează asupra piețelor financiare din România. Ei încasează anual, din salariile de la instituțiile pe care le conduc, circa șapte milioane de lei. Ei sunt „executivii” din consiliile de administrație ale Băncii Naționale a României (BNR) și, respectiv, Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Mai precis, guvernatorul BNR cu cei doi viceguvernatori și un prim-viceguvernator și președintele ASF cu cei trei vicepreședinți și un prim-vicepreședinte.

Florin Georgescu

A fost ministru al finanțelor, sfătuitor al mai multor guverne PSD și profesor universitar. Este considerat de mulți singurul membru al Consiliului BNR de calibrul lui Isărescu. Florin Georgescu are două apartamente în București și o casă în Singureni, unde mai deține și 1.100 mp de teren. În bijuterii și opere de artă ține 34.000 de euro, iar în conturi peste 2,3 milioane de lei și 120.000 de euro. Câștigă aproape 750.000 de lei pe an, de la BNR.

Cornel Coca Constantinescu

A lucrat în mediul privat, în principal la Romexterra Leasing pentru ca apoi să ajungă în supraveghere. Mai întâi a fost vicepreșdinte al CSA și apoi prim vice-președinte ASF. Acum este vicepreședinte. Are trei apartamente în București, o mașină BMW și bijuterii de 50.000 de euro. În conturi deține 19.000 de euro și declară și un credit de 240.000 de euro. Încasează de la ASF 700.000 de lei pe an.

Ovidiu Wlassopol

Numit recent ca primvicepreședinte al ASF, pare, de departe, cel mai norocos dintre șefii de instituții de supraveghere din România. Aceasta pentru că, potrivit declarației de avere, a moștenit sau a primit prin donație nu mai puțin de 230.000 de metri pătrați de pământ intravilan în județul Brașov și trei case în București și în împrejurimi. Conduce un Fiat Linea, potrivit declarației, și a încasat de la ASF, până acum, 441.000 de lei. Are în conturi 143.000 de lei și 30.000 de dolari.

Mugur Isărescu

Este cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume. Practic, el a condus Banca Națională a României în toată perioada de după 1989 și, deși a sugerat că mandatul care îi expiră în 2019 este și ultimul, nimic nu este clar în acest sens. Ba chiar, presa a scris, pe surse, că va rămâne până în 2020 la cârma BNR. Împreună cu fiul său administrează, în Drăgășani, zona unde s-a născut, o podgorie din care produce vinuri. Afacerea a crescut an de an și a ajuns, anul acesta, la un profit important. Podgoria aparține firmei Măr SRL, al cărei acționar principal este cu o contribuție la capital de peste 1 milion de lei. În Drăgășani, arată declarația sa de avere, deține o casă și circa 350 de metri pătrați de teren. Mai are aproape 15.000 de metri pătrați în comuna Snagov și o casă de vacanță de 260 metri pătrați tot acolo. În București, deține împreună cu soția un apartament, în sectorul 1. Declarația de avere mai arată că are bijuterii, tablouri și alte opere de artă în valoare de circa 150.000 de euro. Capitolul bunuri mobile nu a fost modificat niciodată de când a devenit obligatorie declarația de avere și se referă doar la un autoturism Eagle, din 1992, și o barcă cu motor. În conturi, are aproape 1 milion de lei și peste 20.000 de dolari. Isărescu încasează de la BNR un salariu anual de aproape 800.000 de lei.

LIVE VIDEO Suedia-Romania SE JOACA ACUM! Vezi meciul ONLINE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI