Evenimentul Zilei > Actualitate > Aventurile unui român în Irlanda. Polițiștii au venit după el la București. Criminal sau victimă?
Aventurile unui român în Irlanda. Polițiștii au venit după el la București. Criminal sau victimă?

Aventurile unui român în Irlanda. Polițiștii au venit după el la București. Criminal sau victimă?

Ultimul episod din poveste unui român plecat să-și facă un rost în Irlanda, în anul 2018. O serie de întâmplări nefericite s-au închiat dramatic pentru tânăr. Este acuzat de crimă. O crimă cu enigmele ei. Suntem în fața unei dileme: criminal feroce sau nevinovat?

Nicolae a reuşit să găsească un ochi de geam, deasupra garajului, pe unde se putea strecura înăuntru. Îşi încropise şi un culcuş pe o canapea veche. Era mulţumit. De când se blocase casa, era linişte. Boschetarii nu se mai strângeau nici măcar în curte, pentru că se făcuse frig. Se apropia sfârşitul de an. Mai erau doar câteva zile.

Muncea pe rupte la restaurant, apoi trecea pe la o sală de sport din apropiere ca să facă duş, după care mergea pe la supermarket de unde îşi lua apă şi alte nimicuri şi apoi mergea la culcuşul din casa părăsită. Îşi cumpărase bilet să vină în ţară de sărbători, pentru 31 decembrie. Atât îl învoiseră patronii. Numai de Revelion, când aveau închis.

Moartea lui Francis Dunne, un homles cu suflet bun

 Pe 29 decembrie 2019, ziarele din Irlanda titrau: „Cadavrul decapitat în Cork” (Irish Mirror) „Se caută criminalul din strada Boreenmanna” (Irish Examiner) „Cine este cel asasinat în curtea Casei Castlegreina?” (Echo.Live. ie).

Un bărbat care locuia pe aceeaşi stradă cu casa părăsită unde se aciuase Nicolae, îşi pierduse pisica. Şi se pornise să o caute prin curţile vecine. Aşa a ajuns şi în curtea din spate a Casei Castlegreina, în dreptul boscheţior de lângă gard.

În loc de pisică, a dat peste nişte saci negri, de gunoi. Aveau pete de sânge pe ei. Ba chiar dintr-unul se vedea ieşind o mână de om, plină şi ea de sânge. Îngrozit, a anunţat pe loc Garda, poliţia irlandeză. Care, imediat a început cercetările. Şi, după cum veţi vedea, cu o eficienţă incredibilă.

Prin curtea casei erau aruncate pe jos numeroase sticle şi cutii de băutură mai vechi. Poliţiştilor le-au atras atenţia însă două bidoane pline cu apă, o cutie cu o prăjitură tiramisu şi o cutie de lapte, băută pe jumătate. Era clar că acestea nu erau vechi. Cineva le transportase de curânt. S-au ridicat urme de pe ele. Inclusiv profil ADN după cutia cu lapte din care se băuse.

A urmat identificarea cadavrului. S-a făcut după amprente, pentru că  nu mai putea fi recunoscut după figură. Capul îi fusese zdrobit. Victima era Francis  „Frankie” Dunne, un homles în vârstă de 64 de ani, din Cork. Primele date despre el arătau că era un om de treabă, liniştit, care nu supărase niciodată pe nimeni. Ba, mai mult, avea şi o familie care îl plângea acum. Frankie alesese însă să trăiască pe străzi. „Frankie, poate te-ai liniştit acum şi ţi-ai găsit un pat cald în cer”, a declarat unul din membrii familiei la înmormântarea lui Dunne.

Plicul şi filmele de pe camerele de supraveghere

Poliţia irlandeză acţiona rapid. Detectivii au judecat foarte corect. Bidoanele de apă şi laptele din care tomai se băuse fuseseră luate de la supermarketul din colţ. Cine, altminteri, să fi cărat bidoanele pline şi grele din altă parte. Au studiat camerele de supraveghere de la supermarket şi au văzut pe ele cine a cumpărat bidoane de apă, tiramisu şi o cutie de lapte.

Apoi au făcut captură de pe film a figurii celui care cumpărase toate acestea. Era un tânăr slăbuţ, de înălţime medie. Fotografia lui a fost distribuită tuturor agenţilor din Cork. Între timp se desfăşura rapid şi percheziţia casei. În pod, poliţiştii au descoperit culcuşul. Iar lângă canapeaua veche, un plic. În el erau trei bancnote de câte o sută de euro şi un fluturaş cu un nume.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE