Pretul cafelei creste de aproape 1.500 de ori pana la consumator.
Pretul unui kilogram de cafea creste de 1.450 de ori pe drumul dintre plantatie si magazinul sau cafeneaua care o comercializeaza, in conditiile in care doar cafenelele pluseaza la pret de 16 ori, rezulta dintr-o cercetare realizata de televiziunea britanica BBC.
Reporterii englezi au „urmarit” un kilogram de cafea de la productie, dintr-un satuc etiopian, si pana la comercializare, in magazinele din Europa si Statele Unite. Cafeaua boabe costa 0,33 de centi pe kilogram la cules, in timp ce la consumator ajunge la 480 de dolari pe kilogram. Adica la 3 lire sterline (6 dolari) pentru o ceasca de cafea in barurile englezesti, in conditiile in care dintr-un kilogram de cafea sunt preparate 80 de cafele.
Pretul de 0,33 dolari pe kilogram este maximul pe care il pot obtine agricultorii africani. La capatul opus, vanzarile la cafea in restaurantele occidentale au explodat: de la 30 de miliarde de dolari la aproape 90 de miliarde de dolari in ultima decada. Doar in Statele Unite vanzarile de cafea au crescut cu 10% anul trecut, fata de 2005. Pretul cafelei brute a atins recent cel mai mic nivel din ultimele trei decade.
Prajitorul si comerciantul umfla pretul Fermierii vand cafeaua comerciantilor locali, care o ambaleaza in cantitati mari si o transporta la centre speciale, unde este depozitata si curatata. Cafeaua spalata este pregatita apoi pentru exportul pe pietele straine. De aici, kilogramul de cafea este mai scump deja cu cativa centi. In continuare, cafeaua cultivata in satucul etiopian este transportata in capitala Addis Abeba, unde o serie de inspectori o standardizeaza, iar apoi o transporta la casele de licitatii.
„In lumea cafelei nu se vinde calitate, ci promovare. Noi nu avem destui bani pentru a ne face cunoscuti”, spune un comerciant local, nemultumit de faptul ca aromele picanta si florala ale cafelei etiopiene nu sunt apreciate pe deplin in Vest si ca pretul la care vinde este mult sub valoarea produsului.
Pretul la care exportatorii vand kilogramul de cafea este acum de 3,85 de dolari. Odata cumparata, cafeaua este transportata din porturi catre o fabrica din Amsterdam in care este prajita si unde ajunge la un pret de cam 5 dolari pe kilogram. Adaosurile pe care le practica fabricile de prajire a cafelei sunt printre cele mai ridicate din tot procesul, iar de aici cafeaua pleaca mult mai scumpa - de aproape sase ori. Prajitorii se apara, argumentand ca, dupa coacere, cafeaua pierde 20% din greutate.
La pretul deja ridicat - de 30 de dolari pe kilogram - cu care iese cafeaua de pe portile prajitorilor, se adauga adaosurile restaurantelor sau magazinelor in care produsul este comercializat, surplus care ar urma sa acopere cheltuielile cu inchiriatul si intretinerea spatiului. Cafenelele sunt cele care maresc pretul cafelei de 16 ori, astfel ca un kilogram de cafea ajunge sa coste 480 de dolari: de 1.450 de ori mai mult decat costa la productie.
CLASAMENT Cele mai scumpe soiuri de cafea din lume (dolari/ kilogram) 1. Kopi Luwak, Indonezia, 320 $/kg 2. Hacienda La Esmeralda Panama, 208 $/kg
3. Jamaican Blue Mountain Jamaica, 180 $/kg
4. Island of St. Helena Sf. Elena, 159 $/kg 5.Fazenda Santa Ines Brazilia, 100 $/kg
6. Los Planes El Salvador, 80 $/kg
7. Kona Hawaii, 70 $/kg
8. El Injerto Guatemala, 50 $/kg
9. Starbucks Rwanda Blue Bourbon Rwanda, 48 $/kg 10. Yauco Selecto Puerto Rico, 44 $/kg
Sursa: Forbes Magazine