Evenimentul Zilei > Actualitate > Avem un dușman în corpul nostru. S-a aflat de ce se moare de Covid-19. În loc să atace coronavirusul, atacă organele 
Avem un dușman în corpul nostru. S-a aflat de ce se moare de Covid-19. În loc să atace coronavirusul, atacă organele 

Avem un dușman în corpul nostru. S-a aflat de ce se moare de Covid-19. În loc să atace coronavirusul, atacă organele 

Spre deosebire de anticorpii normali care ajută la combaterea infecțiilor, anticorpii necinstiți atacă țesuturile sănătoase din greșeală, provocând chiar moartea pacientului.
Anticorpii necinstiți sunt implicați în aproape o cincime din decesele COVID. Anticorpii auto-direcționați atacă o parte a sistemului imunitar care joacă un rol cheie în combaterea infecțiilor.
În timp ce anticorpii sunt o linie crucială de apărare împotriva infecțiilor și previn coronavirusul de a invada celulele umane, sistemul imunitar uneori dă greș și produce autoanticorpi necinstiți care atacă din greșeală celulele sănătoase. O echipă de la Universitatea Yale a descoperit că unii pacienți Covid au anticorpi necinstiți care le atacă organele, țesuturile și sistemul imunitar în loc de coronavirusul invadator.

Acești anticorpi necinstiți, cunoscuți sub numele de autoanticorpi, sunt prezenți, de asemenea, într-o proporție mică la indivizi sănătoși, neinfectați – și prevalența lor crește odată cu vârsta, ceea ce poate ajuta la explicarea motivului pentru care persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de COVID-19 sever.

Aproximativ 10% dintre persoanele cu COVID-19 sever au avut anticorpi care atacă

Constatările, publicate pe 19 august în  Science Immunology , oferă dovezi solide pentru a susține o observație făcută de aceeași echipă de cercetători în octombrie trecut. Conduși de imunologul Jean-Laurent Casanova de la Universitatea Rockefeller din New York, cercetătorii au descoperit că aproximativ 10% dintre persoanele cu COVID-19 sever au avut anticorpi care atacă și blochează interferonii de tip 1, molecule de proteine ​​din sânge care au un rol critic în combaterea infecțiilor virale.

„Raportul inițial din anul trecut a fost probabil unul dintre cele mai importante lucrări în pandemie”, spune Aaron Ring, imunolog la Școala de Medicină Yale din New Haven, Connecticut, care nu a fost implicat în această lucrare. Ceea ce au făcut în acest nou studiu este să dezgroape pentru a vedea cât de frecvenți sunt acești anticorpi în populația generală – și se dovedește că sunt uimitor de răspândiți.

În general, 13,6% dintre acești pacienți dețineau autoanticorpi, proporția variind de la 9,6% dintre cei cu vârsta sub 40 de ani, până la 21% dintre cei peste 80 de ani. Autoanticorpii erau prezenți și la 18% dintre persoanele care muriseră de boală.

Casanova și colegii săi  au constatat anterior că autoanticorpii erau prezenți la aproximativ 4 din 1.000 de persoane sănătoase ale căror probe fuseseră colectate înainte de pandemie.

Descoperirea anticorpilor necinstiți presupune alt tip de analize înainte de trament

Pentru a se convinge mai bine de această legătură, cercetătorii au căutat autoanticorpi în probe de sânge prelevate de la aproape 35.000 de persoane sănătoase înainte de pandemie. Ei au descoperit că 0,18% dintre cei între 18 și 69 de ani aveau autoanticorpi și că această proporție a crescut odată cu înaintarea în vârstă.

„Există o creștere masivă a prevalenței” odată cu vârsta, spune Casanova. „Acest lucru explică în mare măsură riscul ridicat de COVID sever la persoanele în vârstă.” El adaugă că aceste descoperiri au implicații clinice clare și sugerează că spitalele ar trebui să verifice pacienții de aceşti autoanticorpi necinstiţi.  Acest lucru ar putea identifica persoanele care sunt mai predispuse să se îmbolnăvească critic de COVID-19, ajutând medicii să își adapteze tratamentul în mod corespunzător.

Un eșantion de peste 30.000 de oameni este „prea mare pentru a fi ignorat”, potrivit lui Ring. „Arată doar că este ceva la care trebuie să ne gândim”. El adaugă că cercetătorii ar trebui să ia în considerare acum dacă autoanticorpii joacă un rol în conducerea altor boli infecțioase. Echipa lui Ring a găsit deja dovezi ale autoanticorpilor împotriva diferitelor componente ale sistemului imunitar la persoanele cu COVID-19, iar el și colegii săi investighează în continuare. „Bănuiesc că tocmai am început să zgâriem suprafața”, spune Ring, citat de scientificamerican.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: