Încă din anul 2008, cea mai veche Biblie din lume a devenit accesibilă pe Internet. Primul fragment din "Codex Sinaiticus", adusă din Egipt de un savant german în secolul al XIX-lea poate fi consultat în proiectul iniţiat de British Library.

Practic, britanicii au contribuit la convertirea în format digital şi la prezentarea pe Internet a aproximativ 400 de pagini ale celei mai vechi biblii din lume, care este împărţită şi la Leipzig, Londra, Sankt Petersburg şi mănăstirea Sfânta Ecaterina din Egipt.

"Codex Sinaiticus" conţine versiunea completă a Noului Testament şi a fost scrisă în limba greacă, între anii 330 şi 350 d.c., pe piele de vacă, de călugării mănăstirii Sfânta Ecaterina, situată pe muntele Sinai.

Nu se cunosc motivele pentru care manuscrisul a fost împărţit în mai multe locuri, ci doar că sutele de pagini conservate astăzi au fost aduse în Europa de savantul german Konstantin von Tischendorf, originar din Leipzig, loc în care, din cele 400 de pagini, sunt depozitate 43 la Biblioteca Universitară din Leipzig

Oraşul Sankt Petersburg deţine cinci pagini din cele 347 pe care le-a obţinut în secolul al XIX-lea datorită lui Tischendorf şi a unui cercetător rus concurent. Alte 342 de pagini au fost vândute de celebrul Stalin oraşului Londra.

În aceste condiţii, mai sunt 20 de pagini care se află încă la mănăstirea Sfânta Ecaterina, ai cărei reprezentanţi încearcă de foarte mult timp să obţină restituirea celorlalte pagini ale Codexului.

Paginile de la Leipzig şi cele de la British Library pot fi consultate pe site-ul www.codex-sinaiticus.net.

Sursa foto: pinterest.com

ALTE GALERII FOTO FOARTE VIZIONATE în 2016:

Fotografii pe care NUMAI LA RUȘI LE VEZI. Pentru oamenii din imagini IMPOSIBILUL ESTE NIMIC | Foto