Avem cea mai favorabilă percepţie asupra UE

Uniunea Europeană este cel mai bine văzută de cetăţenii români şi irlandezi, circa două treimi dintre aceştia privind blocul comunitar într-o lumină pozitivă, faţă de media de 48% la nivelul celor 27 de state membre, relevă un sondaj al Comisiei Europene.

Cu toate acestea, procentajele au scăzut cu câte un punct pentru ambele ţări, faţă de sondajul similar din toamna anului trecut, ajungând la 67% în cazul României, respectiv 65% pentru Irlanda.

Blocul comunitar este văzut într-o lumină pozitivă de 48% dintre cetăţenii săi, în scădere cu un punct procentual, neutră pentru 35% (în urcare cu un punct) şi negativă pentru 15% ( cu un procent mai mult faţă de studiul precendet).

Încrederea cetăţenilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene în propriile economii naţionale a scăzut semnificativ în primăvara acestui an faţă de toamna anului 2007, în timp ce sprijinul acordat de populaţie instituţiilor europene şi statutului de membri ai blocului comunitar a rămas stabil.

Economia, în declin

Astfel, 46% dintre cetăţenii UE sunt de părere că economia naţională a statului din care provin se va regăsi în declin în următoarele 12 luni, faţă de numai 26% în toamna anului trecut. Dintre cei chestionaţi, 16% cred că mediul economic naţional se va îmbunătăţi (scădere de 8 puncte procentuale), în timp ce 33% consideră că economia va funcţiona în aceiaşi parametri ca şi până acum (cu 11 puncte procentuale mai puţin comparativ cu rezultatele sondajului precedent).

Totodată, 37% dintre cetăţenii UE văd inflaţia ca pe cea mai importantă problemă a momentului în ţara lor, cu 11 puncte procentuale mai mulţi decât în toamna anului 2007. Aproape un sfert, respectiv 24% dintre cei chestionaţi cred că şomajul devine a doua mare problemă a statelor membre, sub procentajul de 21% raportat de studiul precedent.

În general, 44% dintre respondenţi (cu două procente mai mult faţă de sondajul din toamnă) consideră că UE îi protejează de efectele negative ale globalizării, în timp ce 35% (-5) nu sunt de acord cu această afirmaţie. În plus, 48% (-2) dintre europeni cred că Uniunea le permite cetăţenilor săi să beneficieze în mai mare măsură de efectele pozitive ale globalizării, iar 31% se opun acestei perspective. Totodată, 42% dintre cetăţenii UE consideră că blocul se îndreaptă într-o direcţie bună, în timp ce 32% împărtăşesc această viziune în ceea ce priveşte propria ţară.

Sprijinul acordat de cetăţeni pentru statutul de membrii ai UE a scăzut în primăvară cu 6 procente faţă de sondajul din toamnă, la 52%, în timp ce recunoaşterea beneficiilor statutului de membru este percepută pozitiv de 54% dintre cei chestionaţi, cu 4 puncte sub nivelul studiului precedent.

Jumătate dintre cetăţeni au încredere în UE, în timp ce 32% se bazează pe guvernele lor naţionale, iar 34% îşi susţin parlamentele. 

Sursa: Mediafax