România va adera la Schengen cu granițele terestre de la începutul anului 2025. Consiliul Justiție și Afaceri Interne a dat undă verde în acest sens, după o perioadă lungă de așteptare. Hotărârea a fost anunțată de președinția maghiară a UE. Se altfel, ministrul ungar de externe a vorbit despre această victorie, menționând că acesta a fost un obiectiv al președinției ungare a UE.
Despre intrarea României și Bulgariei Schengen
Ministrul ungar de Externe susține că extinderea spațiului de liberă trecere a fost prioritară. Conform oficialului, în ultimele șase luni au fost făcute demersuri în acest sens.
„Când am început perioada de președinție a Consiliului UE, ne-am propus drept scop ca în decursul celor șase luni să putem pune în sfârșit punct la problema amânărilor repetate a extinderii Spațiului Schengen. Astăzi a reușit acest lucru. Bulgaria și România devin din 1 ianuarie membri ai Spațiului Schengen”, a transmis Péter Szíjjártó.
Beneficii pentru cele două state
În plus, ministrul ungar a evidențiat avantajele pe care le vor avea cele două țării, după ce au primit acordul pentru intrarea în Schengen.
De altfel, măsura vine cu beneficii și pentru Ungaria și comunitățile din apropierea graniței. Potrivit ministrului Péter Szíjjártó, la frontiera româno-ungară urmează să fie deschise 10 noi puncte de trecere. Prin urmare, circulația se va desfășura în parametri optimi și vor fi create noi locuri de muncă.
„Comunitățile, familiile, prietenii care trăiesc de-a lungul frontierelor, nu vor fi nevoite să recurgă la lungi ocolișuri. De asemenea și cooperarea economică româno-ungară va beneficia de un nou avânt prin faptul că vor lua sfârșit și așteptările îndelungi ale camioanelor la frontieră”, a adăugat ministrul.
Intrarea României în spațiul Schengen, considerată o victorie diplomatică
Țara noastră este un pilon important pentru economia Ungariei datorită exporturilor. Astfel, intrarea în Schengen ar fi un pas important pentru consolidarea relațiilor dintre cele două state. Potrivit oficialului, aderarea țării noastre reprezintă o victorie diplomatică.
„În sfârșit, o decizie de la Bruxelles, care arată în aceeași direcție cu interesul național ungar”, a mai spus ministrul ungar.