Evenimentul Zilei > Actualitate > AVANTAJELE neștiute ale BĂRBII. Ce ascunde acest accesoriu COOL – Galerie foto
AVANTAJELE neștiute ale BĂRBII. Ce ascunde acest accesoriu COOL – Galerie foto

AVANTAJELE neștiute ale BĂRBII. Ce ascunde acest accesoriu COOL – Galerie foto

Barba a devenit un accesoriu foarte șic în ultimii ani, inclusiv în România. Este un simbol al masculinității și virilității, însă are și avantaje pentru sănătate.

Nu doar aspectul masculin și virilitatea emanată de un bărbat cu barbă sunt luate în calcul de specialiști, atunci când fac anumite studii, ci și beneficiile bărbii, pentru sănătate. Cercetările arată că barba protejează pielea purtătorului de 90-95% dintre razele ultraviolete, asemenea unui produs de protecţie solară cu factor +20.

 

Specialiştii avertizează că barba nu poate înlocui crema de protecţie solară, aşadar, când merg la plajă, bărbaţii nu trebuie să profite excesiv de acest avantaj al bărbii.

 

În primul rând, spun adepţii părului facial, dar şi experţii în sănătate, barba apără împotriva efectelor nocive ale soarelui, conform dailymail.co.uk. Astfel, cei care poartă barbă se pot apăra de cancerul de piele, provocat mai ales de radiaţiile solare.

 

Cercetătorii au descoperit că părţile feţei acoperite de barbă sau de mustaţă sunt cu o treime mai puţin expuse la efectele nocive ale razelor ultraviolete, în comparaţie cu părţile care nu sunt acoperite.

 

Mai mult, firele de păr cârlionţate din barbă resping razele ultraviolete.

 

De asemenea, barba poate preveni accesele de astm. Astfel, bărbaţii care suferă de astm, provocat de praf sau polen, ar putea avea mai puţine crize de astm datorită părului facial, mai ales al mustăţii, care opreşte alergenii să fie inhalaţi şi să ajungă astfel în plămâni.

 

Puţini sunt aceia care ştiu că părul facial încetineşte procesul de îmbătrânire. Barba opreşte deshidratarea şi protejează pielea de vânt, unul dintre agenţii care usucă şi distrug bariera de protecţie a pielii.

 

Mai mult decât atât, o barbă deasă, care se întinde şi sub bărbie, îl protejează pe posesor de răceli. "Părul este un bun izolator, care păstrează căldura, acţionând ca o barieră de protecţie împotriva frigului", spune medicul Carol Walker.

 

Părul facial previne şi apariţia diferitelor erupţii ale pielii. În condiţiile în care bărbieritul este una dintre principalele cauze ale infecţiilor bacteriene care apar la nivelul feţei, o barbă îngrijită poate preveni acest situaţii neplăcute, consideră şi medicul Martin Wade, consultant dermatolog la clinica London Skin and Hair din Londra.