Avalansa de teste genetice

Avalansa de teste genetice

Aceste investigatii ar putea aparea in urmatorii zece ani, fiind descoperite gene noi implicate in declansarea diabetului, afectiunilor coronariene si bolilor psihice.

In urmatorii zece ani, oamenii ar putea beneficia de o avalansa de teste genetice, mai accesibile decat cele care exista pana acum. Un studiu publicat in revista „Nature” arata ca cercetatorii de la „Wellcome Trust Consortium”  au descoperit 24 de variante ale unor gene implicate in aparitia unor boli frecvent intalnite, cum ar fi diabetul de tip 1 si 2, obezitatea, afectiunile coronariene, disfunctiile bipolare, artrita reumatoida.

Aceasta descoperire ii va ajuta pe geneticieni sa puna la punct teste care sa diagnosticheze afectiunile din timp, dar si sa gaseasca tratamente personalizate, sa inteleaga mai bine cum apare o anumita boala, ce oameni risca sa faca o afectiune ori alta si in ce masura. „Pana acum stiam ca genele joaca un rol esential in aparitia diferitelor boli, dar nu cunosteam si ce parte a genomului este implicata”, a declarat profesorul Peter Donnelly de la Universitatea Oxford.

Specialistii romani cred ca aceste descoperiri vor ajuta la prevenirea complicatiilor bolilor. „Cunoscand variante ale genelor implicate in aparitia bolilor comune, putem spune daca o persoana este predispusa la aceste afectiuni si putem interveni preventiv asupra factorilor de mediu care determina declansarea lor”, subliniaza geneticianul Viorica Radoi de la MedLife.In Romania se studiaza implicatia genelor in aparitia unor boli precum hipertensiunea, diabetul, depresia, tuberculoza.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tumorile vor fi depistate mai repede

Fiecare persoana mosteneste de la parinti anumite gene. Cei care mostenesc o singura „copie” proasta risca cu 40% mai mult sa dezvolte o anumita boala, iar cei care mostenesc doua copii proaste isi dubleaza riscul. Uneori, o eroare dintr-o singura gena scurteaza viata sau duce la aparitia unor deficiente fizice.

In ceea ce priveste bolile rare (afectiunea Huntingtorn), investigatiile genetice arata sigur daca o persoana va face sau nu boala. Pentru alte boli, cum este diabetul, testele genetice ar putea indica doar ca riscul de a face diabet este cu 20-30% mai mare decat in mod normal.

Testele genetice ar putea depista cu o precizie extraordianra „aberatiile” care duc la boli incurabile si vor ajuta mult medicina preventiva. Descoperirea genelor BRCA 1 si BRCA 2, responsabile pentru cancerul de san, ajuta acum, la descoprirea tumorilor in faze incipiente, precum si la prescrierea unor tratamente care sa tina boala sub control.

NOUTATI

Ce s-a descoperit:

Diabetul de tip 1: Este o boala care apare frecvent in copilarie. Au fost descoperite patru gene noi care ar putea creste cu 40% riscul de a dezvolta boala.

Diabetul de tip 2: Afectiune specifica adultilor. Trei gene noi care maresc riscul diabetului de tip 2 au fost descoperite in noul studiu. Acestea includ gena obezitatii.

Bolile coronariene: Provoaca sute de mii de morti anual. Cercetatorii au pus in evidenta faptul ca un aspect mai ciudat al cromozomului 9 creste riscul de a face un atac de cord.

Boala Chron (inflamatia colonului): S-au descoperit trei gene noi care cresc cu 30% riscul de a face boala. Alte sase gene ar putea fi implicate.

PERICOL

Genele modificate imbolnavesc inima O singura eroare in structura ADN-ului (acea molecula lunga si spiralata prezenta in fiecare celula a corpului) poate imbolnavi organismul. Genele sunt prezente in stuctura ADN-ului sub forma unor cromozomi. Acestia pot fi in plus sau in minus ori pot avea o forma anormala, ceea ce duce la aparitia unor boli de multe ori incurabile. Cercetarile noi demonstreaza ca si bolile de inima ori diabetul au legatura cu modificarile mai multor gene.