Evenimentul Zilei > Social > Autoritățile pregătesc o lovitură pentru șoferi! Se întâmplă în doar câteva luni. Va intra la sancțiuni
Autoritățile pregătesc o lovitură pentru șoferi! Se întâmplă în doar câteva luni. Va intra la sancțiuni

Autoritățile pregătesc o lovitură pentru șoferi! Se întâmplă în doar câteva luni. Va intra la sancțiuni

Polițiștii le-au pus gând rău șoferilor care încalcă legea, dar și celor care au un comportament agresiv în trafic. Agenții de la Rutieră cer înăsprirea pedepselor, dar și introducerea de noi amenzi, iar acest lucru s-ar putea întâmpla până la finalul acestui an. Decizia de a schimba Codul Rutier vine pe baza faptul că România a rămas pe ultimul loc în topul european al siguranței în trafic.

Autoritățile le-au pus gând rău șoferilor care au un stil de condus mai agresiv. Polițiștii au propus schimbarea Codului Rutier în următoarele luni, iar termenul de „conducere agresivă” va intra la sancțiuni. Slalomul printre mașini, șicanarea în trafic sau flash-urile i-ar putea costa destul de scump pe români. Dacă solicitarea agenților rutieri va fi aprobată, șoferii agresivi riscă amenzi destul de mari, char și de 2.900 de lei.

Comportamentul agresiv în trafic pare să fie din ce în ce mai des întâlnit în România. Polițiștii de la Rutieră au făcut publice mai multe incidente petrecute pe străzile din țara noastră și au decis că acest comportament poate avea consecințe grave. Tocmai din acest motiv cer schimbarea Codului Rutier și introducerea unor amenzi noi pentru „conducere agresivă”.

Nu dar agresivitatea va fi pedepsită, ci și vitezomanii. În prezent, șoferii vitezomani rămân fără permis de conducere timp de 90 de zile atunci când depășesc viteza cu 50 de km la oră. Acest lucru se va schimba. Noua legislație vine cu un nou prag de viteză, iar sancțiunile vor fi mult mai mari.

„Pentru depășirea vitezei cu mai mult de 70 de kilometri se atrage suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 120 de zile”, a declarat Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt IGPR.

Autoritățile pregătesc o lovitură pentru șoferi România nu are o strategie pentru siguranța rutieră

Pe lângă viteză și comportament agresiv, șoferii vor primi sancțiuni mai mari și în cazul neacordării de prioritate sau depășire ilegală. Dacă până acum șoferii rămâneau fără permis timp de 30 de zile în cazul comiterii uneia dintre cele două infracțiuni, noul Cod Rutier le dublează sancțiunea. Pentru o depășire neregulamentară sau pentru neacordarea de prioritate, șoferul va deveni pieton pentru 60 de zile.

Conform informațiilor oferite de specialiști, România nu are în prezent o strategie pentru siguranța rutieră. Din păcate, ocupăm ultimele locuri din UE în clasamentul siguranței în trafic, așa că polițiștii de la rutieră au decis să ia măsuri și să înăsprească sancțiunile și să propună noi amenzi pentru șoferii agresivi.

„Definim sintagma agresivitate în trafic. Nu a fost definită până acum, o mare problemă. O definim acum. Este suficient? Este foarte puțin. O componentă esențială este infrastructura. Cum ne putem uita noi în ochii familiilor care și-au pierdut apropiații în accidentele de trafic rutier când noi în 2021 nu avem o strategie de siguranța rutieră”, a declarat Cătălin Codescu, asociația victimelor din accidente rutiere.

Noul Cod Rutier ar putea intra în vigoare până la sfârșitul acestui an.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.