Evenimentul Zilei > Actualitate > Autorităţile din Grecia, în alertă. Incendiile puternice ajung la periferia Atenei. Un nor uriaş de fum sufocă populația. FOTO
Autorităţile din Grecia, în alertă. Incendiile puternice ajung la periferia Atenei. Un nor uriaş de fum sufocă populația. FOTO

Autorităţile din Grecia, în alertă. Incendiile puternice ajung la periferia Atenei. Un nor uriaş de fum sufocă populația. FOTO

Mii de oameni au fugit din casele lor  după ce un incendiu forestier a ajuns în zonele rezidențiale. Evacuările au avut loc chiar în momentul în care Grecia s-a confruntat cu cea mai gravă caniculă din ultimele decenii.
Autorităţile din Grecia au transmis locuitorilor din Atena să rămână miercuri în spaţii închise după ce un nor de fum dens degajat de incendiile de vegetaţie care fac ravagii la nord de capitală a acoperit cerul.

Flăcările a trimis un nor imens de fum peste Atena și a provocat multiple evacuări lângă Tatoi, la 13 mile nord. Locuitorii și-au părăsit casele cu mașini și motociclete cu fețele acoperite cu cârpe umezite pentru a-i proteja de fumul greu. Un grup s-a oprit pentru a ajuta personalul de la o școală de echitație să-și împingă caii în camioane pentru a scăpa de flăcări.

Locuitorii aflați la nord de capitala Greciei au fost evacuați, în timp ce căldura din 42C

Peste 500 de pompieri, asistaţi de nouă elicoptere, cinci avioane, poliţie şi armată, se luptă cu flăcările pe versanţii inferiori ai Muntelui Parnitha, la periferia oraşului, într-o zonă cu vegetaţie bogată din regiunea Acharnes.
Credit: AP
Incendiul face ravagii în continuare, pe un perimetru foarte mare, iar nivelul de căldură este foarte intens, a declarat un reprezentant al departamentului de pompieri.  În pofida arşiţei şi a vremii sufocante, Observatorul naţional a recomandat populaţiei din oraş să ţină ferestrele închise şi să reducă deplasările în exterior din cauza prezenţei în atmosferă a particulelor dăunătoare.
Temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius, însă ministrul adjunct al Protecţiei Civile, Nikos Hardalias, a declarat că situaţia pare să se fi îmbunătăţit uşor miercuri, datorită reducerii intensităţii vântului şi a umidităţii mai ridicate. Pe un front flăcările erau puternice, însă alte trei zone ale incendiului dădeau semne de atenuare şi nu a fost raportată nicio victimă.

Serviciul grec de pompieri a menținut o alertă pentru majoritatea țării inclusiv miercuri

Incendiul a izbucnit marţi în localitatea Varympompi, la o distanţă de 20 de kilometri nord de centrul capitalei Atena. Alimentate de temperaturile deosebit de ridicate, flăcările s-au răspândit în comunităţile învecinate, mistuind case şi maşini şi forţându-i pe locuitori să fugă.

O femeie face un duș pe o plajă din satul Lagonissi, la câteva mile sud-vest de Atena, joi, 29 iulie 2021

Slavă Domnului că până în prezent nu am avut pierderi de vieţi umane, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis, miercuri dimineaţă, în urma unei vizite în zonele afectate. Operatorul de distribuţie a energiei electrice IPTO încerca să restabilească alimentarea unor zone din regiunea metropolitană după ce incendiul a produs avarii la reţea.

Europa este afectată de o vară cu fenomene meteorologice extreme, de la inundaţii grave în nord la valuri de caniculă intensă şi incendii în zona mediteraneană, unde Grecia şi Turcia s-au luptat în ultima săptămână cu mai multe focare, relatează Guardian.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: