Autorităţile de Mediu au driblat CE în cazul Oltchim

Neglijenţa funcţionarilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Mediului poate duce la anularea în instanţă a unei amenzi de 14 milioane de euro.

Autorităţile de mediu din România sunt pe punctul de a "salva" combinatul de plata unei amenzi de 14,34 milioane de euro. Principalul responsabil este considerat Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), care a făcut greşeală după greşeală pentru ca Oltchim să obţină în instanţă anularea amenzii primită pentru incompetenţa directorului său, Constantin Roibu.

Treabă românească

Pe 21 iulie 2010, conducerea combinatului de produse chimice Oltchim a anunţat public că a fost înştiinţată de către ANPM că va primi o amendă de 14,34 milioane de euro. Sancţiunea a venit ca o consecinţă directă a faptului că directorul Roibu nu a depus la ANPM, până la data limită de 30 aprilie 2010, 143.437 de certificate de emisie de gaze cu efect de seră.

Anunţul lui Roibu către Bursa de Valori Bucureşti (BVB) era însă optimist. "Guvernul României a aprobat un memorandum prin care să se realizeze demersuri la Comisia Europeană (CE) în vederea obţinerii unui aviz pentru neaplicarea sancţiunilor", se arată în raportul către BVB.

Sancţiunea cerută de CE, "fentată" la Mediu

"Evenimentul Zilei" a aflat că memorandumul guvernului, cu tema "suspendarea sancţiunilor contravenţionale" în cazul Oltchim şi a altor 11 societăţi, a fost respins de oficialii de la Bruxelles, care au insistat pentru aplicarea amenzii. "Nu există niciun temei legal, nici în legislaţia comunitară, nici în cea naţională care o transpune, pentru scutirea de la plata amenzii", a concluzionat CE.

Deşi răspunsul negativ al Comisiei a fost primit în luna octombrie 2010, lui Iosif Nagy, preşedintele ANPM, i-au trebuit trei luni până să mişte un deget. El a solicitat Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) să trimită la Oltchim decizia de impunere abia pe 19 ianuarie anul acesta, iar Gheorghe Popescu, preşedintele AFM, a semnat decizia de impunere abia în martie, după alte două luni. Timp în care, susţine Oltchim, amenda a devenit ilegală – s-a prescris.

ANPM a uitat "să taie chitanţa"

Legea spune că o amendă pentru care nu se întocmeşte procesul verbal de contravenţie în cel mult şase luni se prescrie, dar nimeni nu a întocmit pentru conducerea combinatului un astfel de proces verbal.

Specialişti din Ministerul Mediului ne-au declarat, sub rezerva anonimatului, că vina aparţine ANPM, care trebuia să solicite AFM să constate contravenţia şi să încaseze suma. Oficialii AFM spun însă că nu au primit, în 2010, nicio înştiinţare de la ANPM. Nici Garda de Mediu, altă instituţie abilitată să constate contravenţiile, nu a primit vreo solicitare, ne-au confirmat surse autorizate din cadrul acesteia.

Combinatul statului "şi-a tras" avocaţi de soi

Pe 17 iulie 2010, după ce guvernul aprobase memorandumul prin care solicita clemenţa CE pentru Oltchim, preşedintele ANPM s-a grăbit să-l înştiinţeze pe Roibu că i s-a suspendat aplicarea sancţiunii, tot fără să-i trimită vreun proces verbal de contravenţie. Nagy a mai avut o şansă de a aplica legea, după ce CE a cerut amendarea Oltchim şi a celorlalte societăţi aflate în situaţia ei.

Surse din cadrul ministerului ne-au spus că răspunsul negativ al CE a venit la jumătatea lunii octombrie, ceea ce înseamnă că ANPM a mai avut la dispoziţie cel puţin o săptămână până pe 30 octombrie 2010, când expirau cele şase luni în care se putea întocmi procesul verbal de contravenţie.

Nu a făcut-o, iar consecinţa o remarcă avocaţii angajaţi de combinatul din Vâlcea: "Sancţiunea contravenţională tre buia aplicată în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei incriminate. În lipsa aplicării ei în acest termen, dreptul statului de a aplica amenda se prescrie, conform art. 13 din OG 2/2001".

Acesta este şi motivul pentru care avocaţii de la "Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii", reprezentanţii Oltchim, au solicitat suspendarea şi anularea amenzii. Suspendarea a fost aprobată de Curtea de Apel Piteşti, recursul urmând a fi judecat de Înalta Curte.

ANPM o dă după cireş

Dacă reprezentanţii tuturor autorităţilor implicate arată spre ANPM ca fiind principalul responsabil de iminentul eşec al aplicării legilor româneşti şi europene, preşedintele Iosif Nagy a refuzat să discute cu reporterul "Evenimentului Zilei" pentru a-şi prezenta un punct de vedere. Subalternii acestuia ne-au spus însă că ANPM nu avea competenţa legală de a semna procese verbale de contravenţie. Cu toate acestea, nu ne-au putut argumenta de ce nu s-a făcut niciun demers la Fondul sau la Garda de mediu. Gheorghe Popescu, preşedintele AFM, ne-a declarat că nu are nicio responsabilitate. "AFM face numai proceduri de încasare".

NEGLIJENŢĂ

Roibu, vinovat de amendă

În toate documentele oficiale, directorul combinatului vâlcean, Constantin Roibu, a declarat că nedepunerea la termen a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră e cauzată de o eroare de interpretare a legii, ce nu aparţine managementului societăţii.

Afirmaţiile sale sunt contrazise de oficialii ANPM, care ne-au prezentat dovada că l-au înştiinţat pe Roibu, încă din martie 2010, despre termenele exacte de predare a certificatelor. Constantin Roibu a refuzat să-şi spună punctul de vedere pe această temă, transmiţându-ne că va face acest lucru numai după "pronunţarea unei sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile cu privire la plata sau neplata amenzii". Citiţi şi:

  • Cum a ajuns managerul Roibu de la Oltchim magnatul judeţului Vâlcea
  • Oltchim, "gaura neagră" a economiei româneşti
  • Constantin Roibu, baronul de la Oltchim, în atenţia DNA
  • Averea şi leafa ilegală a lui Roibu-împărat de la Oltchim