Evenimentul Zilei > Social > Autoritățile au pus ochii pe Facebook. „Trebuie să asigure un nivel minim de comunicare”
Autoritățile au pus ochii pe Facebook. „Trebuie să asigure un nivel minim de comunicare”

Autoritățile au pus ochii pe Facebook. „Trebuie să asigure un nivel minim de comunicare”

Autoritățile din România vor să ia măsuri pentru a combate cenzura de pe rețeaua de socializare Facebook în contextul în care mai mulți români, fie ei persoane fizice sau unități private, reclamă restricționarea unor facilități de pe platformă.

Ciprian Teleman, ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a lansat, duminică, 22 august, o consultare care se referă la restricționarea accesului unor persoane pe Facebook. Propunerea ministrului, postată pe rețeaua de socializare în cauză, abordează și penalizarea prin restrângerea facilităților oferite de compania digitală.

Ciprian Teleman vrea să combată cenzura de pe Facebook

„În ultimii ani, un număr de utilizatori din România ai reţelei de socializare Facebook, persoane fizice sau entităţi private, reclamă restricţionarea accesului la reţea sau penalizarea prin restrângerea facilităţilor oferite de platformă, acestea generând prejudicii de imagine sau materiale.

În plus, comunicarea cu furnizorul de servicii este dificilă iar motivele acestor măsuri nu sunt comunicate explicit. Ar trebui ca autorităţile publice din România să ia poziţie în mod oficial pentru îmbunătăţirea acestei situaţii?

Apreciem răspunsurile care conduc la un punct de vedere pe care ministerul să-l poată folosi pentru demersuri eventuale ulterioare”, a transmis ministrul USR-PLUS Ciprian Teleman, pe Facebook.

USR-PLUS susține inițiativa ministrului Cercetării

Politicienii USR-PLUS susțin apelul lansat de ministrul Cercetării și Digitalizării. Vicepreşedintele Comisiei pentru drepturile omului şi membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, Cătălin Teniţă este de părere că toate serviciile digitale, inclusiv cele oferite de Facebook, ar trebui să asigure „un nivel minim de comunicare” cu beneficiarii.

„Da, cred ca toate serviciile digitale plătite sau gratuite (plătite indirect prin publicitate) trebuie să asigure un nivel minim de comunicare cu beneficiarii, cu atât mai mult cele care sunt folosite de milioane de utilizatori şi care sunt practic în situaţie de monopol pe nişa lor”, a scris Cătălin Teniță într-un comentariu la postarea lui Ciprian Teleman.

Mai mulți cetățeni români acuză compania Facebook de cenzură, cu precădere în contextul pandemiei de coronavirus, când orice informație sensibilă publicată pe platforma de socializare este ștearsă sau accesul utilizatorului este restricționat. Unora dintre persoane li se restricționează serviciile digitale pentru câteva zile. În cazul altora, penalitățile pot să dureze și o perioadă mai lună de timp.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: