Autoritatea pentru Cetățenie, la mâna unui fost ofițer din dosarul „Cocaină din Venezuela”

Autoritatea pentru Cetățenie, la mâna unui fost ofițer din dosarul „Cocaină din Venezuela”

Fostul ofițer de la antidrog, M. B., implicat în dosarul „Cocaină din Venezuela” devenit, acum, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Cetățenie, este criticat de numeroși români din afara granițelor țării. Mulți dintre au comentat pe site-ul instituției dar și pe diferite site-uri de socializare că întâmpină numeroase dificultăţi în a căpăta cetățenia română, deși numeroşi străini din țări arabe, de exemplu, reușesc, mult mai repede, să devină cetățeni europeni cu acte în regulă.

Situația tensionată de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie, criticată de numeroși români din Banatul sârbesc, Ucraina dar și din Republica Moldova care așteaptă de ani de zile răspunsuri de la conducerea instituției, critică metodele și modalitățile dubioase în care o parte dintre solicitanți reușesc să intre, mult mai repede, în posesia actelor care le conferă dreptul de a deveni cetățeni români.

Dovada se află pe listele afișate de Autorității Naționale pentru Cetățenie, de-a lungul anilor. Printre cei arătați cu degetul în acest circuit al programărilor și al obținerii cetățeniei se numără o parte a conducerii Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, mai exact vicepreşedintele M. B. şi coechipierul său pe funcţia de şef de cabinet, Corneliu Paraşog.

Numele lui M. B. apare în operațiunea cu nume de cod „Cocaină din Venezuela” care a făcut subiectul multor articole, scrise de ziariștii de investigații în mai multe publicații, începând cu sfârșitul anului 2002. A fost un caz șocant, legat de dispariția celor 6 kg de cocaină dintr-un transport supravegheat internațional în care au fost acuzați și polițiștii și colaboratorii lor infiltrați în rețeaua de traficanți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așa cum a relatat și EVZ, pe 25 februarie 2019, numele lui M. B. apare, alături de cel al lui Petre Petcovici, acuzat, de-a lungul anilor, de comiterea unor fapte penale grave, în operațiunea cu nume de cod „Cocaină din Venezuela” care a făcut subiectul multor articole, scrise de ziariștii de investigații în mai multe publicații, începând cu sfârșitul anului 2002. A fost un caz șocant, legat de dispariția celor 6 kg de cocaină dintr-un transport supravegheat internațional în care au fost acuzați și polițiștii și colaboratorii lor infiltrați în rețeaua de traficanți.

Din Dosarul „Cocaina”, polițiștii au ieșit basma curată. Toți au primit NUP (neînceperea urmăririi penale). În anul 2006, au părăsit structura IGPR. Petre Pitcovici a fost promovat șef în cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA). A fost prins 14 ani mai târziu (pe 13 mai 2016), când ajunsese comisar-șef, de o echipă DIICOT și arestat pentru „oferirea de sprijin și ajutor” în calitatea sa de ofițer de poliție lui Sandu Dan Simion, zis „Dan Chioru”, cunoscut lider al unei rețele de traficanți internațional de droguri de mare risc.

Un alt dosar penal în care comisarul Pitcovici a fost implicat este cel cunoscut sub numele „Popoviciu-Băneasa”, când, în vara trecută, Pitcovici a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare. El a fost acuzat de DNA că, în 24 decembrie 2008, a intermediat o șpagă pe care Popoviciu intenţiona să i-o dea unui ofițer de poliţie din DNA, care făcea verificări în dosarul terenurilor din Băneasa. Mita a constat în băuturi alcoolice, „pentru ca ofiţerul DNA să facă cercetări superficiale într-un dosar, astfel încât să se ajungă la soluții favorabile, de netrimitere în judecată”.

Cel de-al doilea polițist din operațiunea „Cocaina”, M. B., s-a lansat în afaceri și s-a apropiat de oameni politici, ca și Pitcovici dealtfel. În anul 2017, M. B. a fost numit consilier al președintelui Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Florian Udrea. Acolo l-a cunoscut pe Corneliu Paraşog care era şef de cabinet al directorului instituţiei.

Apoi, în aprilie 2018, premierul Dăncilă l-a pus în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Cetățenie, iar Corneliu Paraşog a devenit șeful lui de cabinet.

Unii dintre cei care au comentat situația de la ANC, pe diferite site-uri de socializare, arată că „una dintre săgeţi, al cărei nume răsună cu ecouri pe holurile Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, cunoscut ca intermediar al sumelor de bani oferite de solicitanţi ai cetăţeniei române este Cristian Anheliuc, un malac de 2 metri, calificat bătăuş profesionist, fost agent de pază al instituţiei, dar care încă poate fi văzut des în incinta acesteia”.

Cristian Anheliuc este fost campion de lupte MMA și presa îl indică ca și fost bodyguard al unor vedete autohtone dar și al lui Michael Schumacher. Numele lui apare, însă, în 2011, într-un caz de contrabandă, atunci când polițiștii l-au prins, în trafic, cu mașina „burdușită” de țigări. Despre el, cei care au călcat pragul sediului ANC, din București spun că întocmeşte liste de intrare la jurământ, depune dosare care sunt rezolvate „peste rând”, îi abordează pe cei care au fost respinşi şi le promite soluţionarea pozitivă a cererilor, toate contra unor sume considerabile.