Salman Rushdie, Jonathan Franzen, Jonathan Safran Foer şi Neil Gaiman sunt doar câţiva dintre autorii recunoscuţi care concep poveşti noi sau îşi adaptează operele pentru micul ecran.
În iunie, anul trecut, Salman Rushdie, în vârstă de 63 de ani, şoca lumea literară anunţând că are de gând să lucreze la un serial de televiziune.
Mai ales pentru că, uitându-se la show-uri TV precum "Mad Men: Nebunii de pe Madison Avenue" şi "Viaţa la Casa Albă", a descoperit că serialele sunt cel mai apropiat mediu faţă de roman, dar şi că acestea pot comunica idei şi poveşti la o scară mai largă decât literatura.
Serial SF despre schimbările din societate
"E ca şi cum ai avea ce e mai bun din ambele lumi. Poţi avea condiţii tehnice care aparţin filmelor, însă ai mai mult control din punct de vedere creativ", a declarat Rushdie, autorul "Versetelor satanice", pentru ziarul britanic "The Observer".
Astfel, serialul pe care are îl scrie romancierul face parte din zona science-fiction, se numeşte "The Next People" (următorii oameni n.r.) şi este produs de canalul prin cablu premium Showtime, din SUA. Premiera va avea loc, cel mai probabil, în toamnă.
Momentan, se ştie că serialul este despre "schimbările rapide care au loc în societate, în ceea ce priveşte politica, sexul, religia, ştiinţa şi tehnologia". Potrivit lui Rushdie, episodul pilot are bugetul aproape cât cel al unui film lansat în cinematografe.
Mai multă libertate creativă
Scriitorul a trecut la televiziune după ce a avut parte de numeroase greutăţi în producerea unei adaptări cinematografice după romanul "Copiii din miez de noapte".
"Nu aveţi idee ce greu s-au strâns banii", a spus Rushdie. "În filme, scenaristul este un servitor, un angajat. În TV, la serialele dramatice cu episoade de o oră ca «The Wire», «Mad Men» etc, scenaristul este artistul principal. Deţii controlul aşa cum nu o faci în cinema", a explicat autorul fascinaţia sa pentru seriale.
Jonathan Safran Foer este autorul romanelor "Totul este iluminat" şi "Extrem de tare şi incredibil de aproape", ambele adaptate în cinematografe, cel din urmă fiind nominalizat la Oscar 2012 în categoria Cel mai bun film.
Foer colaborează cu Ben Stiller la o comedie HBO numită "All Talk", "o comedie ireverenţioasă din punct de vedere politic, religios, cultural, intelectual şi sexual", despre o familie de evrei din Washington DC. Alan Alda din "MASH" va deţine un rol principal, alături de Stiller, care va fi şi producător executiv şi regizor.
"În filme, scenaristul este un servitor, un angajat. În TV, scenaristul este artistul principal. Deţii controlul cum nu o faci în cinema.“
SALMAN RUSHDIE, romancier
ADAPTARE
Romanul "Corecţii", în 40 de episoade