Autonomia secuilor ajunge a treia oară în Parlament

Deputatul UDMR József Kulcsár-Terza a depus la sfârșitul lunii decembrie, în Parlament, o inițiativă legislativă în vederea transformării Ținutului Secuiesc într-o regiune autonomă care își va alege un Președinte propriu.

Printre compentențele naționale care se doresc a fi transferate secuimii sunt dreptul de a face legi proprii, dreptul de control asupra activității poliției locale, respectiv înființarea și susținerea unor posturi de televiziune și de radio, care să contribuie la realizarea obiectivelor maghiare.

Istorie

Terza, preşedintele organizaţiei Trei Scaune a Partidului Civic Maghiar (PCM), susține că acordarea autonomiei teritoriale a acestei regiuni se va realiza în conformitate cu prevederile documentelor internaționale și cu practica din acest domeniu din statele UE. Teritoriul regiunii automone cuprinde județele Covasna și Harghita, precum și scaunul istoric Mureș.

Autonomie

Conform proiectului de lege, autonomia regională se exercită de Consiliul de Autoadministrare, ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de către acesta. Practic, prin înființarea Consiliul se constituie autonomia Ținutul Secuiesc. În același timp, Ținutul Secuiesc este reprezentat de către un Președinte, ales de către cetățenii regiunii prin alegeri libere și generale.

Mediere

În cazul unor divergențe între Regiune și Guvernul de la București, prefectul, numit de Executiv, pentru vegherea respectării legalității în regiune, va avea și compentența de mediere, potrivit inițiativei legislative. Legile și ordonanțele, precum și alte acte normative emise de Parlament sau de Guvern, care au reglementări valabile și în Ținutul Secuiesc, pot fi adaptate de Consiliul de Autoadministrare. Printr-o hotărâre luată cu o majoritate de două treimi a membrilor, Consililul poate solicita rediscutarea actelor normative în cauză.

Antecedente

În Parlamentul României au mai avut loc două voturi referitoare la statutul Ţinutului Secuiesc, primul în 2004, iar cel deal doilea în 2012. Ambele proiecte au fost iniţiate de câţiva deputaţi UDMR.