Editura Evenimentul si Capital

Automobilul care stă cu ochii pe noi: cutia neagră din maşină

14-04/facial-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 1285 Vizualizari

Câte accidente de maşină ar putea să fie evitate dacă cei ce sunt la volan ar fi mai atenţi, mai puţin obosiţi sau....nu ar conduce sub influenţa alcoolului? Multe accidente sunt rezultatul unei stări de nervozism, care poate avea efecte fatale.

Un grup de cercetători elveţieni a pus la punct un prototip al unei aşa-zise „cutii negre” – un instrument „inteligent” care să îi ajute pe cei de la volan să evite accidentele, împiedicându-i să conducă atunci când nu sunt în situaţia s-o facă fără riscuri evidente.

Multe tehnologii la ora actuală devin „inteligente” – ne uşurează viaţa şi ne ajută să interacţionăm cu diversele obiecte pe care le avem mai uşor şi mai eficient. Automobilele nu fac excepţie! Avem astfel camere de luat vederi, sisteme de parcare ale maşinii care ne uşurează munca şi instrumente din ce în ce mai mulţi-funcţionale.

Multe grupuri în lumea întreagă continuă însă să lucreze pentru a crea aşa-numita „maşină inteligenţă”. Ce ar trebui să facă această maşină? Evident, o situaţie extremă este cea în care noi îi spunem destinaţia şi maşină face totul de capul ei; ne duce acolo unde trebuie fără să fie nevoie de intervenţia noastră. Până a se ajunge însă în această situaţie, dacă se va ajunge vreodată, va mai trebui să treacă destulă vreme!

În prezent ceretatori din diverse domenii lucrează la implementarea în maşinile actuale ale unor tehnologii care să permită recunoaşterea situaţiilor de pericol – cele în care cel de la volan se comportă în mod ciudat de exemplu.

Care sunt aceste noi noi tehnologii?

Ultima dintre acestea a fost dezvoltată de o echipa de la Ecole Politechnique din Lausanne, care a realizat un prototip al unui aparat capabilă să ne analizeze trăsăturile feţei şi să înţeleagă dacă suntem, de exemplu, nervoşi. Evident, condusul maşinii într-o stare de iritaţie nu este o situaţie ideală şi poate duce la accidente mai mult sau mai puţin grave.

Cercetătorii elveţieni au pus la punct un program de recunoaştere facială care să înţeleagă atunci când persoană de la volan este iritată: calculatorul din această „cutie neagră” a fost antrenat – cu ajutorul unei serii de fotografii – să recunoască stările de nervozism sau de dezgust. După punerea la punct a software-ului, acesta a fost testat cu ajutorul unor videouri cu mult succes. Sistemul a fost capabil să recunoască persoanele nervoase. „Cutia neagră” ar trebui deci să ne atenţioneze dacă în momentul în care conducem maşină suntem prea nervoşi să stăm la volan.

În viitor cercetătorii au intenţia să „antreneze” programele să recunoască şi alte stări care pot reprezenta un pericol, precum oboseala sau neatenţia. Avem deci un „mentor” la volan care stă cu ochii pe noi şi care ne avertizează de potenţialele pericole? Din păcate software-ul nu este perfect: umbrele, de exemplu, îl pot înşela şi conduce la concluzii grestite. Mai este încă de lucru pentru a perfecţiona sistemul. O ideea ar fi combinarea acestui sistem cu un accelerometru (un instrument care măsoară acceleraţia) care să dea informaţii utile legate de stilul de condus. Dacă se constată accelerări bruşte şi dese este foarte probabil că ori cel de la volan ori stradă pe care conducesa nu fie în condiţii ideale.

Mircea Badea, mesaj suburban la adresa lui Augustin Lazar: Javra dracului!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI