Austria spulberă euforia din România. Ministerul de Interne, despre „Schengen Air” pentru români- Update

Spaţiul Schengen. Sursa foto: Maren Winter | Dreamstime.com

Austria analizează proiectul acordului juridic privind aderarea maritimă şi aeriană a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

UPDATE. Austria spulberă euforia din România. Deschiderea spaţiului maritim şi aerian nu constituie o apartenenţă deplină la Schengen. Austria a ţinut să reamintească joi că deschiderea spaţiului maritim şi aerian european pentru România şi Bulgaria nu constituie o apartenenţă deplină la spaţiul Schengen şi nu a prezentat un calendar de implementare, transmite France Presse, potrivit Agerpres.

„Schengen Air înseamnă că pasagerii care vin din România şi Bulgaria nu vor mai fi supuşi unui alt control al paşapoartelor decât cel al companiei aeriene la poarta de îmbarcare”, a explicat pentru AFP Ministerul de Interne din Austria.

 Ministerul austriac de Interne: Nu există negocieri privind aderarea

Dar „în prezent nu există negocieri privind aderarea” propriu-zisă şi, prin urmare, „nu există o dată” pentru punerea în practică, a precizat ministerul austriac.

Condiţiile puse de Viena pentru „Schengen Air” sunt creşterea operaţiunilor Frontex în Bulgaria şi bani de la Comisia UE pentru o protecţie solidă a frontierelor externe. Ministerul de Interne de la Viena a precizat pentru agenţia austriacă de presă APA că solicită, de asemenea, sporirea controalelor la frontierele terestre şi ca solicitanţii de azil, în special din Afganistan şi Siria, să fie preluaţi de România şi Bulgaria.

Precizările Austriei vin după ce România şi Bulgaria au anunţat anterior că au ajuns la un acord cu această ţară pentru a beneficia de libera circulaţie în spaţiul Schengen la nivel maritim şi aerian, problema frontierelor terestre fiind amânată pentru mai târziu.

Şitrea iniţială: Austria analizează aderarea României la Schengen. Proiectul acordului juridic privind aderarea maritimă şi aeriană a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se află la autorităţile austriece. Oficialii austrieci analizează documentul şi urmează să facă observaţii pe marginea acestuia, au precizat, joi, surse guvernamentale.

Austria, așteptată să dea un răspuns final vineri -surse

Conform acestora, nu există informaţii potrivit cărora partea austriacă ar urma să aibă obiecţii semnificative la acest proiect de acord juridic. Iar un posibil răspuns ar putea veni chiar vineri, spun sursele.

Austria analizează proiectul de aderare a României la Schengen.

Austria analizează aderarea României la Schengen. De asemenea, Marcel Ciolacu a anunţat că românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană. Dar şi pe cale maritimă din luna martie a anului viitor.

„După 13 ani, în sfârşit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privinţă! Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană şi maritimă. Implicit, Portul Constanţa îşi va creşte exponenţial importanţa. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile şi pentru frontiera terestră. La acest proiect naţional s-a muncit extrem de mult. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi şi în mod special colegilor mei din acest Guvern care au continuat demersurile chiar dacă anul trecut uşa Schengen părea complet închisă!”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat miercuri că, în urmă cu câteva zile, a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omoloage de la Viena şi Sofia privind extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria la frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024.

Ce înseamnă aderarea României la „Air Schengen”

Austria analizează aderarea României la Schengen. Atunci când vom intra în spațiul aerian Schengen niciun cetățean român nu va mai fi nevoit să treacă prin controlul de graniță, în cazul unui drum în una dintre cele 27 de țări membre ale spațiului de liberă circulație. Mai exact, se vor desființa cele două cozi interminabile din aeroporturi.

Prima coadă este la controlul pașapoartelor în fața ghișeului de la frontieră, în aeroport. A doua coadă, operațiune similară, la sosire, în țara membră Schengen destinație.