Caz de poveste în România. Un chinez şi soţia lui au plătit unui "şmecher" din Constanţa nu mai puţin de 72.000 de euro pentru un metal "adus din minele din Rusia". Cele 2,5 kg de "aur" erau, de fapt, granulele aurii dintr-un aliaj de cupru-zinc.
Poveşti despre "aurul proştilor" fac deliciul cititorilor de peste Ocean. În SUA, de pildă, există pirita, un mineral fără valoare dar foarte strălucitor şi asemăntor cu aurul pe care unii îl vindeau ca metal preţios. Pe plaiuri mioritice, însă, escrocii vând un aliaj de cupru-zinc. O astfel de escrocherie a fost descoperită de poliţiştii şi procurorii bucureşteni. Ieri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus trimiterea în judecată a lui Şefchet Iaşar, zis ,,Bechir'', de 53 de ani, un cunoscut interlop constănţean, membru al clanului "Săceanu". El a fost arestat preventiv, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Din probatoriul administrat în acest caz a rezultat că, pe 25 februarie, anul acesta ,,Bechir'', l-a păcălit pe chinez şi pe nevasta lui cărora le-a vândut cantitătea de 2,5 kg de metal nepreţios despre care a pretins că este aur "provenind dintr-o mină din Rusia", în schimbul sumei de 72.000 de euro.
Povestea a ajuns în atenţia procurorilor pe 1 martie. Atunci, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în data de 25 februarie, în incinta unui hotel din Bucureşti s-a săvârşit infracţiunea de înşelăciune ce a făcut obiectul dosarului. La întânire, escrocul fusese însoţit la de un nepot al său, de 42 de ani, iar fiul acestuia a transportat ,,aurul" de la Constanţa în Bucureşti, la hotel. Din actele dosarului a rezultat că Şefchet Iaşar a reuşit să câştige încrederea femeii vânzându-i la o dată anterioară o cantitate de aur veritabil. Mai exact, în aceeaşi lună, ,,Bechir'' a luat legătura cu părţile vătămate şi le-a comunicat că deţinea cantitatea de 2,5 kg de aur de 24 de karate pe care dorea să o vândă. Ulterior, individul a recurs la un scenariu menit să înlăture orice bănuială a părţilor vătămate şi le-a încredinţat acestora cu titlu de mostră câteva granule confecţionate din aur pentru ca acestea să verifice în prealabil autenticitatea metalului pe care îl oferea spre vânzare. Deşi interlopul le-a creat părţilor vătămate impresia că această mostră făcea parte din cantitatea de metal pe care urma să le-o vândă, în realitate mostra respectivă era menită să le câştige pe deplin încrederea şi să le convingă să cumpere o cantitate de metal nepreţios, în schimbul sumei de 72.000 de euro. După ce chinezul şi consoarta lui s-au convins că mostra respectivă era confecţionată din aur, au fost de acord cu încheierea tranzacţiei. Inculpatul le-a cerut înapoi şi mostra de aur veritabil, invocând faptul că "dorea să o păstreze ca amintire". Raportul de constatare tehnico-ştiinţifică efectuat în cauză a concluzionat că granulele aurii vândute de Şefchet Iaşar părţilor vătămate nu conţin aur. O parte dintre aceste granule este confecţionată la suprafaţă dintr-un aliaj de cupru-zinc, iar în secţiune dintr-un aliaj de cupru-zinc-magan, iar o altă parte este confecţionată atât la suprafaţă cât şi în secţiune dintr-un aliaj de cupru-zinc. Dosarul escrocheriei a fost înaintat, pentru judecarea cauzei, Tribunalului Bucureşti.