Aurel Cornea: "În învăţământ nu se pune problema de şpagă"

Câteva sute de dascăli s-au adunat în această dimineaţă în faţa Parlamentului pentru a protesta împotriva deciziei Guvernului de a amâna legea care majora veniturile profesorilor până în aprilie 2009. Profesorii au scandat lozinci împotriva politicienilor, au fluturat steaguri şi au cerut să li se mărească salariile. Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, care are aproximativ 190.000 de cadre didactice afiliate în toată ţara, a explicat pentru evz.ro de ce au ieşit cadrele didactice în stradă şi care sunt doleanţele lor.

Evz.ro: Ce aşteptaţi de la protestul de astăzi?

Aurel Cornea: Noi dorim prin acest proces să sensibilizăm opinia publică, clasa politică, Guvernul României în sensul acordării majorării salariilor cadrelor didactice conform legii aprobate de Parlamentul României şi promulgate de preşedinte.

Profesorii au depus plângeri la Parlamentul European Vă veţi mulţumi şi cu o majorare mai mică de 50%?

Nu, categoric nu. De fapt, nu este vorba de o majorare de 50%. În esenţă, este vorba de o majorare de numai 33% (n.r. - restul de până la 50% a fost acordat în cursul acestui an, în două tranşe), dar nu vom accepta nicio altfel de negociere. Noi avem o lege, legea a fost promulgată, ca atare este legală. FSLI a sesizat Avocatul Poporului şi suntem bucuroşi să constatăm că acesta a sesizat deja Curtea Constituţională. De asemenea, am trimis o delegaţie la Parlamentul European cu o plângere şi aceasta va fi pusă în discuţia Parlamentului săptămâna viitoare. La Organizaţia Internaţională a Muncii de la Geneva se va discuta o plângere înaintată de federaţia noastră împotriva abuzurilor Guvernului Tăriceanu şi am întocmit şi diligenţele necesare de dare în judecată a Guvernului. Iată că am apelat la toate formele instituţionalizate pentru a ne apăra drepturile. Dacă nu vom reuşi, categoric vom ajunge la greva generală. Oricum, nu vom acepta niciun fel de altă negociere pe marginea acestei legi.

De ce credeţi că în România s-a dezvoltat sistemul de învăţământ paralel al meditaţiilor?

În opinia mea, este vorba de două aspecte. Pe de o parte, datorită faptului că tranziţia în învăţământ s-a prelungit mult prea mult, de peste 18 ani, şi nu a fost reformat învăţământul românesc, ca atare nu s-a făcut nicio stabilire a finalităţilor pe cicluri de învăţământ, nu s-a stabilit nici sistemul naţional de evaluare corect, nici curricula nu a fost amendată. Pe de altă parte, aş fi ipocrit să nu resunosc că şi datorită salariilor care sunt nemotivante şi au determinat o parte a colegilor noştri să recurgă şi la această formă suplimentară de a-şi întregi veniturile.

"În învăţământ nu se pune problema de şpagă" Alte categorii de bugetari, de exemplu medicii sau funcţionarii, au fost acuzaţi că îşi întregesc veniturile prin şpagă.

Nu. După cum ştiţi, în învăţământ nu se pune problema de şpagă. Nu se pune problema de alte forme de stimulare a colegilor noştri. Până la urmă, meditaţiile sunt o muncă suplimentară pe care un cadru didactic o depune. Nu cred că ar trebui privită sub nicio formă ca o şpagă.

Ce fenomen este mai grav: şpaga sau meditaţiile, care golesc buzunarele părinţilor?

Este mai grav să se ajungă la venituri ilicite, atâta timp cât nu se asigură venituri corespunzătoare.

"Nu noi suntem inamicul public numărul unu al României"

Ce credeţi despre afirmaţia că acţiunile profesorilor destabilizează România, care se confruntă acum şi cu probleme economice?

Astea sunt invective ale Guvernului tocmai pentru a-şi justifica acţiunea pe care o întreprinde acum împotriva noastră. Eu consider încă o dată că nu noi suntem inamicul public numărul unu al României. Nu noi suntem cei care au destabilizat economia. Şi, mai mult decât atâta, în toate ţările civilizate, dacă nu se pune accent pe educaţie, nu se poate realiza o societate modernă şi prosperă. Probă evidentă, chiar Obama în momentul de faţă a făcut referire la învăţământ ca prioritate a Americii, chiar în această perioadă de criză.

Cum răspundeţi la acuzaţiile că grevele sunt influenţate politic?

Din punctul de vedere al federaţiei noastre, aceste acţiuni nu au nicio conotaţie politică, mai mult decât atât, liderii de la federaţia noastră nici măcar nu sunt membri de partid pentru că prin statut nu avem dreptul să fim nici măcar membri de partid. Nu ne interesează culoarea politică, nu ne interesează politicul în momentul de faţă. Noi facem politica noastră care este politică sindicală, în interesul membrilor de sindicat pe care îi apărăm.

Cum îi va afecta greva pe copii?

Noi dorim să nu stresăm opinia publică, să nu stresăm elevii, să nu stresăm părinţii, să deranjăm cât mai puţin societatea cu acţiunile noastre. Tocmai de aceea am apelat la absolut toate formele instituţionalizate internaţional şi naţional pentru a nu ajunge la greva generală. Ca atare, şi astăzi ne desfăşurăm această greva de avertisment supraveghind elevii, deci într-un cadru care sa nu-i streseze, dar din pacate, daca Guvernul nu va înţelege să ne acorde ceea ce ni se cuvine de drept, atunci suntem din nou nevoiţi să ieşim în grevă generală, lucru pe care, repet, nu-l dorim.

Citiţi şi: Senatorii ţin în continuare cu profesorii Profesorii au încetat greva de avertisment

Aurel Cornea: "În învăţământ nu se pune problema de şpagă"

Ping-pong cu salariile profesorilor