Alina Dumitru a deschis cum nu se putea mai bine aventura Beijing a lotului olimpic român. Judoka română a învins-o clar în finală pe cubaneza Yanet Bermoy şi a obţinut cea mai preţioasă medalie pentru judo-ul românesc, aurul olimpic. După ce a trecut destul de uşor de unguroaica Eva Csernoviczki şi coreeanca Kim Youngran, Dumitru a învins-o în semifinale pe campioana olimpică de la Atena, nipona Ryoko Tani. Finala i-a adus-o în faţă pe cubaneza Yanet Belmoy, pe care a învins-o prin ippon.
Deşi este cvintuplă campioană europeană, Alina Dumitru nu avea în palmares nicio medalie olimpică. La festivitatea de premiere, o Alina Dumitru cu lacrimi în ochi a fost felicitată de preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, românul Marius Vizer.
Este a patra medalie olimpică la judo pentru România. În 1984, la cea mai reuşită Olimpiadă a delegaţiei României, Mircea Frăţică şi Mihai Cioc câştigau bronzul. Prima româncă medaliată olimpică la judo a fost Simona Richter, bronz la Sydney 2000.
Alina Alexandra Dumitru Data naşterii: 30 august 1982
Club: Steaua Palmares: cinci medaii de aur şi una de bronz la Europene, două medalii de bronz la Mondiale
Cu numai câteva zile înaintea Jocurilor Olimpice, Alina Dumitru a spus, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, ca podiumul de la Beijing este visul său. Vă prezentăm mai jos interviul cu prima româncă medaliată cu aur la Beijing 2008. EVZ: Ce speri de la această ediţie a Olimpiadei? Mă văd pe podium, deşi va fi extrem de greu. Toate participantele sunt cam de aceeaşi valoare. Sunt de cinci ori campioană europeană, dar în China o să am de-a face cu japonezele, care mi-au pus probleme la Campionatul Mondial. Este o japoneză foarte bună, de şapte ori campioană mondială (n.r. – Ryoko Tani, deţinătoarea titlului olimpic la 48 de kilograme). Sper să nu mai greşească arbitrii
Pe ce mizezi la Beijing? Sunt mai stăpână pe mine şi gândesc mai bine. La Atena am pierdut medalia în ultimele cinci secunde din cauza emoţiilor. Meciul cu acea chinezoaică Gao Feng a fost un coşmar pentru mine. Crezi că îţi vrei lua revanşa în faţa lui Feng, chiar pe propriul ei teren? Ne cunoaştem foarte bine. O să încerc să-mi iau revanşa. Sper ca arbitrii să nu mai greşească şi să fie mult mai atenţi. De când domnul Vizer este preşedinte la Federaţia Internaţională de Judo e mai bine şi pentru noi. Ne furau mult arbitrii înainte.
În ce sens? În loc să îmi dea punctul, nu-l dădeau deloc. Arbitrii vedeau doar ce vroiau ei. La Atena, am simţit pe pielea mea cum e să fii dezavantajat. Mai trebuie să exersezi la vreun capitol? Trebuie să mai lucrez un pic la psihic. Am un psiholog care îmi spune ce să fac. Cât priveşte partea fizică, trebuie să am o rezistenţă mai bună în special pe finalurile de meciuri. Am avut unele probleme cu umărul, dar văd că mi-a trecut durerea.
(Cristian Hubali)