Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat astăzi, la Alba Iulia, că magistraţii pot fi audiaţi doar de către alţi magistraţi şi că, în opinia sa, aceştia nu au ce căuta în comisii de genul celei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009, informează Agerpres.
"După părerea mea, magistraţii nu au ce căuta în astfel de comisii. Magistraţii pot fi verificaţi şi audiaţi doar în cadrul legal al audierii de către un alt magistrat", a susținut procurorul general.
Augustin Lazăr a subliniat că Ministerul Public analizează cu foarte multă atenţie afirmaţiile care sunt prezentate în spaţiul public şi în perioada imediat următoare vor fi luate decizii în ceea ce priveşte activitatea magistraţilor. "În ceea ce priveşte Parlamentul, desigur că Parlamentul va hotărî ce are de făcut conform competenţelor sale", a subliniat procurorul general.
Înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009 va fi votată miercurea viitoare de plenul reunit.
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care va prezida cel mai probabil și această comisie a subliniat că Parlamentul are tot dreptul să investigheze, să cerceteze orice fel de temă, acest lucru fiind prevăzut în Regulamentul său şi în Constituţie.
Liderul social-democraților și-a exprimat dorința de a conduce el această comisie. Întrebat,joi, dacă vrea să fie președintele Comisiei, Liviu Dragnea a răspuns „e dorința mea de când eram mic”.
"Apărând aceste informaţii în spaţiul public, Parlamentul nu poate să nu ia act de aşa ceva şi să nu încerce să aducă la iveală adevărul, sau măcar o parte din adevăr, cu speranţa că toţi cei care vor fi chemaţi la comisie vor veni şi dacă vor veni vor spune tot ceea ce ştiu. Comisia de anchetă îşi propune mai multe obiective, dar în principal să vadă dacă anumite persoane sau instituţii s-au implicat într-un mod nelegal, sau fără să aibă competenţe legale, atât în desfăşurarea alegerilor, în organizarea lor, cât şi în influenţarea rezultatului final. Ăsta este de fapt obiectivul principal, pentru că aşa au decurs dezbaterile publice în ultima perioadă. După unele informaţii care au apărut trebuie să vedem dacă aşa este. La acea vreme, unii dintre noi am contestat rezultatul alegerilor, nu s-a verificat ce am solicitat noi, poate acum o să avem şansa să ajungem la mai multe informaţii", a arătat el.
Dragnea a mai spus că a fost o discuţie cu privire la modificarea Regulamentului în privinţa persoanelor care vor fi chemate la audieri la comisie şi vor refuza să vină. El a reiterat că vrea să fie preşedintele acestei comisii de anchetă.
Întrebat dacă această comisie va cere documente şi din partea serviciilor de informaţii, preşedintele Camerei a spus că dacă se va ajunge la concluzia că pot ajuta cursul anchetei, vor fi cerute documente "de la orice fel de instituţie publică din România".
Tot Liviu Dragnea declara pe 12 aprilie că pe lângă foştii şefi ai SRI, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi fostul preşedinte Traian Băsescu, vor fi chemaţi la comisie, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, şeful STS, Marcel Opriş, Vasile Blaga, dar şi alte persoane.
Președinții PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au cerut Parlamentului înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să clarifice „aspectele ce țin de organizarea alegerilor din 2009, dar și de rezultatul scrutinului prezidențial”. Solicitarea a venit după ce jurnalistul Dan Andronic a dezvăluit în Evenimentul zilei că, în noaptea turului II al alegerilor prezidențiale din 2009, a fost invitat acasă la Gabriel Oprea, la o întâlnire la care erau prezenți și șefii SRI și DNA. Printre cei care au participat la discuţii s-ar fi aflat foştii şefi ai SRI George Maior şi Florian Coldea, dar şi Laura Codruţa Kovesi, care la vremea repsectivă era procuror general.