Procurorul general a declarat, ieri, că nu-şi va da demisia şi nici nuşi va retrage candidatura pentru un al doilea mandat la șefia Ministerului Public, în contextul scandalului dezvăluirilor din ultima săptămână privind activitatea lui Augustin Lazăr din anii 1985 și 1986, atunci când a refuzat eliberarea condiționată a disidentului Iulius Filip.
Augustin Lazăr ajunge astăzi în fața ministrului Justiției Tudorel Toader, unde va susține un interviu pentru a obține al doilea mandat de procuror general. Alături de Lazăr și-au mai depus candidaturile fostul șef al DIICOT Daniel Horodniceanu, Gabriela Scutea (fostul adjunct al Laurei Codruța Kovesi la PG) și Marian Drilea (procuror la DIICOT Brașov).
Actualul procuror general a reacționat pe ultima sută de metri, ieri, la dezvăluirile potrivit cărora, în 1985 și 1986, pe vremea când era la șefia Comisiei de eliberări condiționate din penitenciarul Aiud, Lazăr i-a prelungit perioada de detenție disidentului anticomunist Iulius Filip.
Ieri, Lazăr a declarat că nu a făcut decât să aplice legea și că practicile de dinainte de 1989 erau „discutabile” și „caracterizate printr-o componentă etică deficitară”. Lazăr a anunțat că nu își dă demisia și nici nu se retrage din cursa pentru al doilea mandat. „Credeţi că ar fi în interesul societăţii? Care e rolul procurorului general? Eu ar trebui să reprezint interesele politice ale celor care vor să manevreze? Am pornit la această procedură nu să mă retrag, ci ştiind că am avut realizări care ar trebui să continue. Nu ar fi bine ca aceste dosare să continue şi ca adevărurile să iasă la suprafaţă?”, a întrebat, retoric, procurorul general.
„Realizările”, trecute în CV
Cu 24 de ore înainte de a răspunde public dezvăluirilor privind trecutul său, Augustin Lazăr a anunțat finalizarea cercetărilor în Dosarul Revoluției în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus au fost puşi sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. Pe 13 iunie 2017, Parchetul General a anunțat trimiterea în judecată a lui Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și a altor figuri din vârful FSN în Dosarul Mineriadei din 1990. Ieri, Augustin Lazăr a conchis la sfârșitul mandatului: „Practicile anterioare anilor 90 au fost abandonate chiar în primii ani ai democraţiei. Acest fapt e demonstat în primul rând de soluţionarea dosarelor istorice”.