Evenimentul Zilei > Justitie > Augustin Lazăr, nabab pe banii Parchetului General
Augustin Lazăr, nabab pe banii Parchetului General

Augustin Lazăr, nabab pe banii Parchetului General

De șase ori mai mulți bani cheltuiți decât în mandatul lui Tiberiu Nițu

Din veniturile sale, strânse pe parcursul unui an întreg, procurorul general al României a donat aproape 90% fiicelor sale. Mai exact din 90.000 de euro, 85.400 au reprezentat banii cu care Augustin Lazăr a rămas în buzunar după un an de muncă, ceea ce înseamnă că nu a cheltuit aproape nimic și că a cam fost pus pe economii… sau nu.

O explicație în acest sens ar putea fi suma uriașă pe care a investit-o în cheltuielile de protocol și reprezentare, acesta cheltuind pe an de 6 ori mai mult față de predecesorul său, semn că nu doar fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu îi place vita kobe, vita kobe plătită din banii contribuabililor.

În luna aprilie a anului 2016, Augustin Lazăr devenea procuror general al României, după ce Tiberiu Nițu fusese obligat să demisioneze în urma unui scandal artificial. Nițu ocupa funcția din luna mai 2013.

Acestuia i s-a deschis dosar penal de către DNA pentru că s-ar fi folosit de antemergător de la Poliția Rutieră, în deplasările sale, fără să aibă acest drept.

Este un gest de responsabilitate şi onoare în contextul în care numele meu este asociat în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei”, transmitea Nițu imediat după depunerea demisiei, în 2013.

El a susținut tot timpul că nu a solicitat şi nu a beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege şi că i s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie. „Stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului şi nu al beneficiarului protecţiei”, preciza acesta la acel moment.

 

Dosar clasat

După 2 ani de cercetări s-a dovedit că avea dreptate. Procurorii DNA au clasat dosarul, iar Nițu a rămas fără funcție, deși era nevinovat. Imediat a fost înlocuit de Augustin Lazăr, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis și totodată unul dintre marii susținători ai Laurei Codruța Kovesi. Interesant este că fostei șefe a DNA nu i-a deschis nimeni dosar penal pentru că a utilizat o locuință de serviciu, deși avea un apartament propriu în orașul unde lucra, adică București.

 

Lazăr a cheltuit într-un an, cât alții în 10

Revenind la Augustin Lazăr, odată ce a preluat mandatul acesta s-a pus pe investiții serioase… sau mai bine zis cheltuieli exorbitante când vine vorba de protocol. Dacă Tiberiu Nițu a cheltuit în 3 ani de mandat 52.083 de lei, ei bine Lazăr a „împrăștiat” 95.626 lei în doar un singur an. Practic, Augustin Lazăr a cheltuit într-un singur an, aproape dublu față de cât a cheltuit Nițu cumulat în 3 ani.

De altfel, conform datelor furnizate de Biroul de Relații Publice al Parchetului General, solicitate de Evenimentul Zilei, se poate observa că din anul 2016, deja cheltuielile cresc considerabil. Adică, imediat ce s-a instalat în funcție, în luna mai, Augustin Lazăr s-a pus pe cheltuit.

„Facem precizarea că sumele încadrate la această categorie bugetară reprezintă cheltuieli generate fie de activitatea generală de reprezentare a Ministerului Public (mape personalizate, plachete, insigne, pixuri, agende etc.), fie de activitatea specifică de protocol constând în organizarea de diverse acțiuni profesionale (bilanț, seminarii, conferințe, grupuri de lucru, stagii EJTN etc.), precum și primirea diverselor delegații străine, vizite ale procurorilor generali ai structurilor omoloage europene sau internaționale, misiuni ale Comisiei Europene sau vizite ale unor înalți oficiali străini la sediul PÎCCJ”, ne precizează reprezentanții biroului de presă, în urma solicitării Evenimentul zilei.

 

Peste 60.000 de lei, cheltuiți pe mape

Pe lângă activitatea specifică pentru care a cheltuit doar în 2017 95.626 lei, a mai dat și pe mape personalizate, plachete, insigne, pixuri, agende 62.068!

Așadar, Lazăr a cheltuit în 2017, din banii instituției, doar pentru protocol și mape 158.234 lei, în timp ce Nițu, cel cu dosar penal pentru abuz, a cheltuit, cumulat în 3 ani, 148,409 lei!

Este clar că domnului Lazăr îi place luxul, deși analizând suma cheltuită într-un an din propriu salariu, s-ar zice că nu prea.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: