Augustin Lazăr i-a dat replica lui Toderel Toader după ce ministrul Justiției declarat că trei „doamne procuror” de la Inspecția Judiciară trimise de CSM în control au trecut la Parchetul General, după ce au dat aviz favorabil. Toader l-a acuzat pe procurorul general și de faptul că a numit-o onsilier personal pe procuroarea care l-a audiat în timpu candidaturii pe această funcție. În precizările Ministerului Public, însă, nu se face referire și la acest aspect.
Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a transmis un răspuns la afirmațiile făcute de ministrul Justiției, Tudorel Toader, prin intermediul unui comunicat difuzat de Ministerul Public. În precizări se arată că, din echipa de inspectori de la Inspecţia Judiciară care a făcut un control la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, doar „două doamne procuror şi-au continuat activitatea” în cadrul PICCJ și asta deoarece și-au încetat calitatea de inspector judiciar, deoarece le-ar fi expirat termenul mandatelor de numire la instituția de control a CSM.
„În perioada 4 - 29 septembrie 2017, Inspecția Judiciară a efectuat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție un control privind eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor ce decurg din legi și regulamente, precum și respectarea normelor procedurale și regulamentare de către procurorii și personalul auxiliar de specialitate.
Echipa de control a fost formată dintr-un nunăr de 7 inspectori”, se arată în precizarea făcută de Ministerul Public.
În continuare, oficialii Parchetului General arată: „Prin Hotărârea nr. 716 din 21 noiembrie 2017, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, la lucrările căreia participă cu drept de vot și ministrul justiției, cu unanimitate, a aprobat raportul Inspecției Judiciare care a concluzionat că ,,activitatea managerială a conducerii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost una eficientă”.Din echipa de inspectori, ulterior încetării calității de inspector judiciar prin ajungerea la termen a mandatelor de numire, două doamne procuror și-au continuat activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Una dintre acestea a fost numită printr-o hotărâre a Secției pentru procurori într-o funcție de conducere iar, cea de a doua, la data afirmațiilor ministrului justiției, nu mai activa în cadrul P.Î.C.C.J.”.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus, joi seară, că Augustin Lazăr şi-a luat consilier personal un procuror care ar fi făcut parte din comisia de interviu pentru funcţia de procuror general.
„La momentul în care Augustin Lazăr era audiat pentru a deveni, mă rog, candidat la procuror general, din comisia aceea de interviu la Ministerul Justiţiei făcea parte şi o distinsă doamnă procuror, consiliera ministrului Justiţiei. A mers procedura, l-a numit pe Lazăr procuror general. Pe cine a luat Lazăr consilier personal? Pe aceeaşi distinsă doamnă de la Ministerul Justiţiei, adică un transfer, aşa, să spunem de consiliere de la ministru la procurorul general, ceea ce probabil nu e rău, denotă încrederea în dânsa şi asigurarea continuităţii, pe de altă parte”, a spus Tudorel Toader într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
El a adăugat că Augustin Lazăr ar fi făcut acelaşi lucru şi cu procurorii de la Inspecţia Judiciară care au făcut verificări la Parchetul General.
„La un moment dat a făcut Inspecţia Judiciară verificări la Parchetul General - trei doamne procuror. S-a terminat inspecţia, mă rog, raportul a fost majoritar favorabil, s-a terminat. Pe cine a luat Lazăr la Parchetul General? Exact pe acele doamne care au fost în control”, a precizat ministrul Justiţiei.
Tudorel Toader a mai spus că dosarul de candidatură depus de Augustin Lazăr la Ministerul Justiţiei a fost incomplet, susţinând că există mai multe motive pentru revocarea acestuia din funcţie, în afara celor 20 de puncte anunţate de el.
„Erau motive de natură constituţională. Eu m-am oprit la 20, dar puteam să scriu mult mai multe, dar uneori degeaba scrii, degeaba vorbeşti, dacă lumea se ţine de soluţie, dincolo de argumente. Să nu uităm chestiunea aceea: 'propunerea de revocare este neadecvată, nu îl revoc şi voi citi mai târziu raportul'. Şi atunci ce să mai vorbim?”, a spus Toader.
„Sper să îmi daţi dreptate, dacă nu acum, măcar la un moment dat. Justiţia trebuie resetată toată”, a adăugat ministrul.