Au unit Moldova cu Ardealul cu o groapă de gunoi situată la o mie de metri altitudine

Au unit Moldova cu Ardealul cu o groapă de gunoi situată la o mie de metri altitudine

Deputatul Daniel Popescu a depus, luni, la Parlament un document în care arată dezastrul produs de construirea unei gropi de gunoi în pasul bucovinean Mestecăniș, lângă drumul european care face legătura între Moldova și Ardeal, situat la peste 1.000 de metri altitudine.

Parlamentarul Daniel Popescu vorbește despre „situația absurdă și eminamente contrară oricărui principiu ecologic și turistic, legată de construcția unei gropi de gunoi în pasul bucovinean Mestecăniș”. Deputatul USR le-a cerut colegilor parlamentari sprijin pentru oprirea definitivă a proiectului și refacerea vegetației afectate de lucrările derulate sub comanda Consiliului Județean Suceava.

„Intervenția deputatului USR se înscrie în contextul demersului Consiliului Județean Suceava de a construi o uriașă groapă de gunoi în vârful pasului Mestecăniș, unul dintre cele mai frumoase locuri din Bucovina și din întreaga țară. Pasul Mestecăniş, se află în imediata vecinătate a drumului european ce face legătura între Moldova și Ardeal și este situat la peste 1.000 de metri altitudine. Locul este renumit pentru frumusețea peisajelor și natura sa sălbatică, neafectată de intervenția omului”, se arată în documentul depus la Parlament.

Lucrările pentru construirea gropii de gunoi, în prezent finalizată, au început acum mai bine de 5 ani, iar de atunci o întreagă suprafață de teren a fost decopertată. Toată construcția a costat 7 milioane de euro - fonduri europene. Localnicii din zonă au susținut încă de la început că aceasta groapă de gunoi le va afecta gospodăriile și va distruge orice șansă de a-și câștiga traiul din turism. Din acest motiv, au formulat o petiție pe lângă Tribunalul Suceava privind anularea acestui proiect dezastruos pentru protecția mediului și pentru turism. Tribunalul Suceava le-a dat câștig de cauză și a dispus suspendarea autorizației de construire pentru depozitul de deșeuri, dar decizia nu este una definitivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

În paralel, de la începutul anului 2018, în legătură cu acest proiect a fost deschis un dosar penal pentru mai multe infracțiuni, iar procurorii de la Serviciul Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție, care se ocupă de dosar, au audiat deja mai multe persoane. Conform plângerii înregistrate la DNA, o serie de instituții publice sunt acuzate de infracțiuni de fals intelectual și abuz în serviciu. Printre acestea se numără: Consiliul Județean Suceava, Direcția de Sănătate Publică Suceava, Sucursala Regională CFR Iași și Agenția pentru Protecția Mediului Bacău.

 

Pe acest fond, deputatul USR a declarat că susține întru totul demersurile localnicilor, decizia Tribunalului Suceava și ancheta DNA Suceava și că va face tot ce îi stă în putință pentru ca pasul Mestecăniș să redevină ceea ce a fost înainte de demararea proiectului.

 

„Pe lângă afectarea directă a localnicilor, întreg mediul înconjurător ar avea de suferit odată cu instalarea depozitului de gunoi: peisaje unice vor fi cu totul compromise, vegetația - distrusă, animalele sălbatice - puse în pericol. Un întreg ecosistem ar pieri din cauza unei decizii politice pe cât de absurde, pe atât de înspăimântătoare. Mă șochează de-a dreptul acest demers al Consiliului Județean Suceava, care ignoră orice logică elementară în materie de turism, ecologie, protecție a mediului și branding de țară. Am călătorit mult și am locuit în diaspora mai bine de zece ani. Dar nicăieri în lumea nu mi-a fost dat să văd așa ceva: distrugerea golănească a mediului înconjurător prin gropi de gunoi cocoțate la altitudini de 1.000 de metri. Ceea ce e și mai trist e că această aberație a fost finanțată din fonduri europene”, a declarat Daniel Popescu.