Evenimentul Zilei > Actualitate > Au refuzat membrii Gărzii Republicane să-l mai apere pe președintele Macron? Cum se naște o teorie a conspirației
Au refuzat membrii Gărzii Republicane să-l mai apere pe președintele Macron? Cum se naște o teorie a conspirației

Au refuzat membrii Gărzii Republicane să-l mai apere pe președintele Macron? Cum se naște o teorie a conspirației

Încercările președintelui francez Emmanuel Macron de a impune un permis sanitar Covid-19 pentru a putea intra într-o serie întreagă de locuri publice au provocat un val de furie în Franța. Pe acest fond a început să se răspândească zvonul că întreg dispozitivul de securitate al președintelui a demisionat în semn de protest și refuză să-l mai apere. .

Un rol important în difuzarea acestei noi teorii a conspirației îl are o deputată care a făcut parte din partidul prezidențial La République En Marche, dar a fost exclusă în mai 2020.

Fosta aliată a lui Macron e la originea zvonurilor

Psihiatra Martine Wonner este un adversar declarat al măsurilor anti-Covid propuse de președintele francez, În acest context, ea a fost prima care a anunțat într-un videoclip că agenții nu mai doresc să-l protejeze peMacron. Nu este singura declarație controversată a lui Wonner. Fosta aliată a lui Macron face acum apel la oameni să-i asedieze pe parlamentarii care au votat permisul de sănătate.

Presa americană a preluat subiectul

De la declarațiile lui Wonner s-a ajuns direct în presa americană. Pe 24 iulie 2021, site-ul emisiunii radio Hal Turner, anunța: „Membrii Gărzii Republicane, departamentul de securitate creat pentru a-l proteja pe președintele Franței, au demisionat cu toții și nu-l vor mai proteja pe președintele Macron.”

Informația e falsă

AFP a verificat faptele și a descoperit că știrea e falsă și conține o mulțime de inadvertențe. În primul rând, Garde Républicaine este un corp de elită al armatei franceze însărcinat cu misiuni speciale și nu e însărcinată direct cu protecția președintelui. Mai mult, nu a demisionat în semn de protest față de această lege și continuă să asigure securitatea palatului prezidențial.
Unitatea responsabilă pentru protecția personală directă a șefului statului francez este Grupul de securitate a prezidenției Republicii, ai cărui membri provin atât din poliție, cât și din Jandarmerie.
Pe rețelele de socializare, nici Garde Républicaine, nici Jandarmeria, nici mass-media franceză nu au menționat nicio demisie în masă.

Macron a dat foc țării cu permisul sanitar Covid-19

Permisul sanitar Covid-19 a apăreut ca urmare a unui decret al lui Macron care impune dovada vaccinării împotriva Covid-19 sau un test negativ pentru a putea participa la evenimente sau a intra în locuri în care se află mai mult de 50 de persoane. Decretul a fost transformat în șlege pe 25 iulie a.c. prin votul dat de forul legislativ al Franței în ciuda valului de proteste,
Permisul de sănătate” va fi extins la restaurante, cafenele și centre comerciale în luna august dacă va fi aprobat de cea mai înaltă autoritate administrativă a Franței, Consiliul constituțional. Votul este programat pentru 5 august.

Acest lucru a fost oficializat în lege de parlamentul țării la 25 iulie 2021, în ciuda protestelor pe scară largă împotriva acestuia.„Permisul de sănătate” va fi extins la restaurante, cafenele și centre comerciale în luna august dacă va fi aprobat de cea mai înaltă autoritate administrativă a Franței, Consiliul constituțional. Votul este programat pentru 5 august, notează factcheck.afp.com.

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: