Au pensii uriașe, dar lucrează și la stat. Lista profitorilor

Au pensii uriașe, dar lucrează și la stat. Lista profitorilor Pensiile speciale ar putea fi impozitate. Când se adoptă noua lege / Sursa foto: Arhiva EVZ

Pensiile de lux din România nu doar că există, deși politicienii au promis că le vor anula, dar posesorii acestora se reangajează pe rupte, tot la „stat”.

Deși au promis că vor impozita pensiile speciale și că vor interzice acordarea acestora, cu excepția militarilor, PNL nu a făcut mare lucru. Lista exemplelor de persoane care cumulează pensii speciale cu venituri din salarii, tot la stat este foarte lungă. Cu alte cuvinte, persoanele ”speciale” s-au pensionat din funcțiile deținute ”la stat”, de obosite ce erau, iar mai apoi s-au reangajat tot „la stat”, pe salarii imense.

Vicepreședintele Oficiului Național pentru Combaterea Spălării Banilor, Constantin Ilie Aprodu, a adunat anul trecut un salariu de 112.000 de lei, la care a adăugat pensia militară de la MApN de 121.200 de lei, în total 223.000 de lei, adică 46.500 de euro pe an, bani de la bugetul de stat.

Dumitru Coarnă este președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). De la sindicat a primit anul trecut un salariu de 156.682 de lei, la care s-a adăugat pensia de 64.800, adică un total de 221.482 de lei, echivalentul a 46.162 de euro pe an. Recent, PSD a anunțat că sindicalistul se află pe prima poziție în județul Călărași pentru alegerile parlamentare din decembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a primit anul trecut un salariu de 468.233 de lei de la Facultatea de Drept a Universității Alexeandru Ioan Cuza, de la Ministerul Justiției și de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Pe lângă salariu, la cei 60 de ani ai săi, Toader a încasat o pensie de 367.000 de lei, în total 835.233 de lei, echivalentul a 174.000 de euro.

Lidia Barac este secretar de stat la Ministerul Justiției și fostă judecătoare. Anul trecut, a încasat pe aproape două luni un salariu de 17.600 de lei. La acesta s-a adăugat o pensie anuală de 309.312 de lei. Veniturile anuale au fost de 326.912 lei, adică peste 68.000 de euro, sunt câteva exemple despre care România Liberă a scris.

Ce au promis liberalii

Parlamentul a votat un proiect de lege prin care toate pensiile speciale sunt impozitate, dar prevederile nu s-au aplicat niciodată.

Conform unui amendament de la PSD, PNL şi USR, „pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%, pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei”. Apoi, va fi supus votului şi în plenul reunit al Parlamentului de joi, pentru că se referă şi la pensiile deputaţilor şi senatorilor.

„Pentru că în această lege (cea privind impozitarea pensiilor care urmează să fie adoptată de Camera Deputaţilor miercuri – n.r.) se face referire inclusiv la categoria parlamentari, pentru a nu exista niciun fel de dubiu de neconstituţionalitate, vă propun ca mâine (joi – n.r), în plenul reunit, să introducem acest proiect la plenul reunit strict pentru articolul care face referire la parlamentari”, a declarat la momentul respectiv unul dintre șefii Parlamentului.

Între timp, proiectul a ajuns la Curtea Constituțională care va decide pe 4 noiembrie 2020, dacă legea este constituțională sau nu.