Anul acesta, este posibil sa mancam cirese in martie-aprilie, in loc de luna mai.
Vremea va fi calda inca doua-trei zile, cu temperaturi maxime de peste 10 grade Celsius in aproape toata tara si cer senin, spun meteorologii.
Nici noptile nu se anunta foarte friguroase, iar ninsoarea devine o raritate. „Va mai fi cate-un fulg, dar numai la munte, la peste 1.800 de metri altitudine”, spune meteorologul de serviciu de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). „Sirul zilelor cele mai calde se va termina, dar temperaturile se vor mentine peste valorile normale in aceasta perioada a anului”, adauga specialistul.
Arhiva Statiei de Meteorologie Suceava arata ca in ultimii 50 de ani, de cand se fac masuratori in judet, temperatura medie din luna ianuarie a fost de -4,1 grade Celsius, fata de 1,4 grade C, media din acest an. „Daca valorile raman aceleasi, e cea mai calduroasa luna ianuarie si, probabil, cea mai calda iarna de cand facem masuratori”, a spus Ion Tanasa, seful Statiei Meteorologice.
„Cred ca va fi un an secetos”
Caldura din Gerar, teoretic cea mai friguroasa luna a anului, a favorizat aparitia ghioceilor atat in nordul tarii, cat si in sud. Vazand ca vestitorii primaverii au rasarit deja in gradini, oamenii din satul Rugi, comuna Turcinesti, judetul Gorj, se arata ingrijorati. „Nu am mai vazut niciodata ghiocei la Boboteaza. Am vorbit cu batranii din sat si nici ei nu au prins o vreme ca asta. Cred ca va fi un an foarte secetos”, ne-a spus Dumitru Maruta, 61 de ani, din Rugi.
Sa nu dea inghetul!
Caldura neobisnuita ar putea grabi ciclul natural de inmugurire si inflorire a pomilor. Specialistii incep deja sa fie ingrijorati pentru ca prevad compromiterea culturilor de pomi fructiferi. Potrivit directorului adjunct al Directiei Agricole Buzau, Ion Enache, daca timpul isi va pastra aceleasi caracteristici inca doua saptamani, pomii fructiferi si vita-de-vie ar putea sa intre in vegetatie. La primul ger, fructele si recolta de struguri ar putea fi insa compromise.
Liviu Alexandru Marchitas, rectorul Facultatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj, spune ca putem vorbi despre un pericol doar dupa o perioada mai lunga de zile calde: „Aceste schimbari climaterice aduc pagube imense. Daca da un inghet, nu mai mancam cirese, iar daca vremea o tine tot asa, o sa le mancam in martie-aprilie, in loc de mai, cum ar fi normal”.
Constanta
Pregatiri de plaja: 15° C la malul marii
Vremea frumoasa i-a scos ieri pe constanteni la plimbare pe faleza Cazinoului si pe plajele din statiuni. Cu rolele sau cu bicicleta, cei tineri au parut ca se bucura cel mai mult de cele 15° C. Varstnicii au iesit cu nepotii la plimbare, ca intr-o adevarata zi de primavara. Pe lacurile din Mangalia si Saturn, lebedele au fost atractia trecatorilor. Anul trecut, in aceeasi perioada, pe litoral era un ger cumplit, iar marea era inghetata pe o distanta de doi kilometri in larg. (Feri Predescu, Catalin Ionescu)
Sanatate
Toxiinfectii alimentare de la caldura
Temperaturile ridicate din ultima perioada ar putea duce la raspandirea unor afectiuni digestive. „Exista riscul extinderii unor bacterii intestinale ce ar putea cauza toxiinfectii alimentare si dizenterie”, afirma Marian Negut, epidemiolog la Institutul Cantacuzino. Probleme pot da si variatiile de temperatura, care „intind la limita capacitatea de adaptare a organismului”, completeaza Remus Lupu, medic de familie. Nu e eliminat nici riscul de a raci. Temperaturile scazute din timpul diminetii si serii pot sensibiliza organismul in fata virusurilor. (Ramona Samoila)
Caldura
La Kremlin au aparut margaretele
Temperaturile ridicate inregistrate in toata Europa continua sa reprezinte unul dintre subiectele principale din presa internationala. La Moscova, vremea neobisnuit de calda ii uimeste pe rusii invatati cu geruri naprasnice si ninsori abundente. Profitand de cele 7° C, moscovitii se plimba prin parcuri, minunandu-se ca lacurile nu sunt inca inghetate in miezul iernii. Confuzi sunt si ursii, care, in multe regiuni, nu au intrat in hibernare. Pe langa zidurile Kremlinului au inceput sa infloreasca margaretele, iar in gradinile amenajate de Petru cel Mare au rasarit lalele.
Stiri inflorite
Adevarul despre magnoliile din Buzau
Doua ziare, „Gandul” si „Jurnalul National”, au publicat sambata fotografia unor magnolii inflorite. Fotografia fusese luata de la agentia Mediafax, care explica imaginea astfel: „In curtea unui spital din Buzau au imbobocit magnoliile si sunt pe punctul de a inflori, joi, 11 ianuarie 2007. Din cauza temperaturilor ridicate pentru aceasta perioada, si plantatiile pomicole au intrat in vegetatie”. In realitate, magnoliile din curtea spitalului buzoian sunt doar imbobocite si sunt toate sansele sa infloreasca foarte timpuriu, insa abia catre sfarsitul lunii ianuarie.