Evenimentul Zilei > Politica > S-au încheiat negocierile: Guvernarea României, amânată din nou. „Sper ca fiecare să mai lase din orgolii” LIVE TEXT
S-au încheiat negocierile: Guvernarea României, amânată din nou. „Sper ca fiecare să mai lase din orgolii” LIVE TEXT

S-au încheiat negocierile: Guvernarea României, amânată din nou. „Sper ca fiecare să mai lase din orgolii” LIVE TEXT

Dacian Cioloș, premierul propus de președintele Klaus Iohannis pentru a forma viitorul Guvern, s-a întâlnit miercuri, 13 octombrie, în jurul orei 17.00, cu liderul PNL, Florin Cîțu, pentru a negocia alcătuirea majorității necesare. La discuții participă și președintele UDMR, Kelemen Hunor, care nu a ajuns, momentan, la negocieri, precum și șeful grupului parlamentar al minorităților, Varujan Pambuccian. Echipele de negocieri nu vor participa la întâlnire.

UPDATE 4: Mai există cale de împăcare între PNL și USR? Dacian Cioloș: „Florin Cîțu are nevoie de discuții”/ „Sacrificiu mai mare nu cred că există”

UPDATE 3: Kelemen Hunor vrea ca liderii politici să renunțe la „orgolii”

„Am avut această discuție la solicitarea, invitația dlui Dacian Cioloș. Astăzi nu am ajuns la o concluzie și trebuie să vedem fiecare dintre părți ce va discuta când ajungem în forurile decizionale. Ceea ce am constat eu, dincolo de dorința de refacere a acestei coaliții, este lipsa de încredere. Fără încredere e greu să construiești ceva.

Ținta noastră, și aici vorbesc de UDMR, este să găsim soluții într-o formulă sau alta de guvernare pentru toate problemele cu care ne confruntăm – valul patru, prețurile la energie și bineînțeles și alte chestiuni legate de inflație, PNRR. Toate celelalte priorități trebuie amânate până anul viitor, până trecem de această criză.

Sper ca fiecare să mai lase din orgoliile prezentate și în dreapta și în stânga. Ceea ce am văzut și se întâmplă des în spatele nostru… Nu putem schimba votul la moțiunea de cenzură, nu putem schimba nimic nici în ceea ce privește alăturarea de AUR a celor de la USR, dar sper că putem schimba viitorul, ziua de mâine. Oricine dacă lipsește din această formulă de 3+1, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților naționale, coaliția din decembrie nu mai funcționează.

Domnul Dacian Cioloș are mandatul de a coagula o majoritate. Astăzi nu a avut succes, dar mai sunt câteva zile până miercurea viitoare, când expiră termenul de 10 zile. Șanse există (n.r. să se refacă coaliția de guvernare). În ce formulă și când, este de văzut.

(Care ar fi soluția în aceste condiții?) Criza guvernamentală prin demiterea Guvernului prin votul Parlamentului a fost creată de o majoritate de 281 de voturi. Noi încercăm să găsim soluții, fiind guvern minoritar, atât pentru bolnavi, cât și pentru prețurile care cresc în fiecare zi”, a declarat președintele UDMR, după discuțiile purtate cu Dacian Cioloș și Florin Cîțu.

UPDATE 2: Nu există împăcare între premierul demis și cel propus 

Florin Cîțu: „Astăzi nu a fost nicio concluzie, am spus și în această întâlnire că mi se pare normal ca această coaliție AUR-USR-PSD să vină și cu o soluție. Am primit mandatul lui Dacian Cioloș, o să mai vedem, o să mai discutăm. Dlui vrea să refacă coaliția. Astăzi suntem aici din respect pentru români, vrem ca România să nu fie în criză.

Intenția, da, era refacerea coaliției, dar am discutat mai puțin… Am spus de câteva ori – atunci când a fost la Cotroceni Dacian Cioloș, ne gândim că atunci când USR l-a propus ca premier, a avut o majoritate. Revin la coaliția USR-AUR-PSD, care are o majoritate testată în Parlament.

Vrem să rezolvăm această criză, dar nu noi suntem cei care au declanșat-o. Astăzi nu a fost o negociere, în primul rând, a fost o discuție. Vom vedea ce se va întâmpla în zilele următoare. Astăzi nu am discutat (n.r. cine vor fi miniștrii).

Noi avem niște decizii în Bex, dar astăzi suntem aici pentru că suntem responsabili. Responsabilitatea de deținere a majorității este cea a lui Dacian Cioloș. A doua măsură pentru rezolvarea crizei este (n.r. la) Dacian Cioloș și majoritatea USR-AUR-PSD.

În momentul în care un partid politic a ieșit din coaliție și a oferit un vot politic alături de AUR și PSD – votul politic îți arată apartenența. Soluția trebuie să vină de acolo (n.r. USR, AUR, PSD).

Întotdeauna am spus că soluția cea mai bună pentru România este coaliția de dreapta, cu un premier liberal. Noi suntem un partid parlamentar, dacă va avea nevoie de voturi, va trebui să discutăm. Dacă va atinge majoritate altfel, este okay.

PNL va face o desemnare când va avea o majoritate. în acest moment, discutăm despre o desemnare în urma unui vot din Parlament, în urma acestui vot a venit desemnarea. Despre aceasta este vorba. Am avut o discuție astăzi, nu s-a luat nicio decizie, să vedem ce se va întâmpla în continuare. Discuția despre voturi – scenariile nu sunt pe masa noastră, când vom lua o decizie, PNL va prezenta decizia public.

(V-ați dori să fiți președintele Senatului?) Deocamdată, sunt premier interimar și sunt foarte multe lucruri de rezolvat. Știți foarte bine că aseară am adus 5.000 de doze pentru tratarea pacienților cu covid, România trece printr-o situație de criză, din păcate cei care au provocat-o nu au venit cu o soluție”.

UPDATE 1: Negocierile s-au încheiat. Premierul propus de președintele Klaus Iohannis a spus jurnaliștilor, după mai puțin de o oră de discuții cu Florin Cîțu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian, că nu s-a ajuns la nicio concluzie privind formarea unei majorități.

„Nu s-a luat nicio decizie!”, a spus Dacian Cioloș, fugind, nervos, spre mașină.

Liderul USR urmează să facă declarații la sediul partidului pe care îl conduce.

Știre inițială: Cei trei lideri ai partidelor aflate anterior la guvernarea României, Dacian Cioloș, Florin Cîțu și Kelemen Hunor se întâlnesc, miercuri, la sediul Partidului Național Liberal (PNL) pentru a negocia majoritatea necesară astfel încât președintele USR, propus de Klaus Iohannis premier, să poată fi pus în funcție și să alcătuiască noul Executiv pentru a scoate România din criza politică actuală și nu numai.

Florin Cîțu, relaxat la negocieri

În jurul orei 17.00, Florin Cîțu a ajuns la negocierile cu Dacian Cioloș. Președintele PNL a părut foarte relaxat. S-a prezentat la discuții într-o ținută casual – geacă de piele, șapcă pe cap și căști în urechi. Florin Cîțu nu a oferit declarații presei, înainte de a intra în sediul PNL. Kelemen Hunor, șeful UDMR, așteptat și el la discuții, nu a ajuns până la momentul redactării acestui articol, la negocieri.

Sursa: Răzvan Valcaneantu

„E nevoie să avem multă înțelepciune”

Liderul USR, propus premier de către șeful statului și care trebuie astfel să negocieze alcătuirea majorității necesare pentru guvernarea unui Executiv Cioloș, a subliniat, chiar înainte de a intra în clădirea unde va purta discuții cu ceilalți doi lideri, că în această zi este nevoie de „multă înțelepciune”.

„Ne găsim într-un moment excepțional, care cere soluții excepționale. Nu intru la aceste discuții cu liderii PNL și UDMR gândindu-mă la ce pot obține eu de la partenerii noștri, ci la ce le pot oferi ei cetățenilor României. Astăzi, e nevoie să avem multă înțelepciune”, a declarat Dacian Cioloș presei.

Sursa: Răzvan Valcaneantu

Premierul propus a mai precizat, marți seară, că nu dorește să negocieze o majoritate cu PSD și AUR pentru că nu există „compatibilități politice”. „Nu este în intenţia noastră de a negocia o majoritate cu PSD şi AUR, am spus lucrul acesta foarte clar. Nu avem compatibilităţi politice. Noi ne asumăm aici nişte măsuri de guvernare care cred că nu sunt compatibile cu felul în care PSD şi AUR văd lucrurile. Am spus lucrul acesta de la început.

Intenţia noastră este să discutăm cu partenerii din coaliţie şi să refacem această majoritate. Ne-am asumat această responsabilitate şi vom avea o primă discuţie să vedem cum se poziţionează, dincolo de declaraţii publice”, a spus Dacian Cioloș.